1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DOĞU ÇİFTİNE ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI
DOĞU ÇİFTİNE ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI

DOĞU ÇİFTİNE ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI

Memduh Ulugün cinayet davasında karar bugün açıklandı. Mahkeme, Memduh Ulugün'ü öldürmekten yargılanan Mehmet ve Meryem Doğu çiftine ömür boyu hapis cezası verdi.

A+A-

HAFİFLETİCİ YANI YOK… Mahkeme sanıkların suçu planlayarak işlediği sonucuna vardı, kararında cinayetin güpe gündüz, sokak ortasında işlendiğine işaret etti… Kararda ayrıca işlenen vahşi cinayetin hafifletici unsuru olmadığı vurgulandı. 

 

İNSANLAR KAYGILI… Mahkeme Heyeti’nin oy birliği ile alınan kararında, sokak ortasında işlenen “vahşi cinayetin toplumda neden olduğu travmaya” da dikkat çekildi. Kararda işlenen cinayetin, “ülke insanın sokaklarda kaygı ile dolaşmasında büyük etken oldu” ifadesine yer verildi.

 

 “YAVRULARIM” DİYE HAYKIRDILAR… Müebbet hapis cezası alan Mehmet-Meryem Doğu çifti kararın açıklanmasının ardından gözyaşlarına boğuldu. Doğu çifti salondan güçlükle çıkartıldı,  polis aracına bindirilirken “yavrularım” diye haykırdı.


Devrim DEMİR

Alsancak’ta 2018 yılında Memduh Ulugün’ü sokak ortasında 18 yerinden bıçaklayarak öldürmekten suçlu bulunan Mehmet-Meryem Doğu çifti, aleyhindeki davanın kararı dün açıklandı.

Yargılandıkları ‘Taammüden adam öldürme’ ve ‘kanunsuz bıçak taşıma’ davaların suçlu bulunan Doğu çifti, mahkeme heyetinin oy birliği ile ömür boyu hapse mahkûm edildi.

Polis, kararın açıklandığı mahkeme avlusu ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Özel Harekât polisi de güvenlik için mahkeme önüne getirilirken, sabah saatlerinde Mustafa Çağatay Caddesi trafiğe kapatıldı.

Cinayet sanıkları, iki ayrı polis aracı ile geniş güvenlik önlemleri altında mahkemeye getirilirken, salona girecek olanlar polisler tarafından arandı.

Başkanlığını Nüvit Gazi Hacı’nın yaptığı, Kıdemli Yargıç Şerife Kâtip Kır ve Yargıç Hazal Hacımulla’dan oluşan heyetin oy birliği ile verdiği ceza takdirini Başkan Hacı açıkladı.

 

‘Taammüden Adam Öldürme’ suçunun cezasına dikkat çekildi

Oy birliği ile alınan kararı açıklayan başkan Nüvit Gazi Hacı, olayın 2018 yılında Alsancak’ta meydana geldiğini anımsattı.

Sanık Mehmet ve Meryem Doğu’nun suçlu bulundukları ‘taammüden adam öldürme’ suçunun ömür boyu hapis cezası gerektiren suçlar olduğuna dikkati çeken Hacı, kişinin yaşam hakkına vurgu yaptı.

 

Başkan: “Küçük bir ada ülkesinde cinayetler arttı”

Başkan Nüvit Gazi Hacı, küçücük bir ada ülkesinde ‘adam öldürme’ suçunun artarak devam ettiğini dile getirmekten duyduğu üzüntüyü belirtti.

Kriminal vakaların toplumda endişeye neden olduğunu belirten başkan Hacı, bu tür suçların etrafa korku ve dehşet saçan suçlar olduğunu ifade etti.

 

Cinayetin vahameti kararda etkili oldu

Memduh Ulugün’ün öldürülme olayını anımsatan başkan Nüvit Gazi Hacı, Ulugün’ün sokak ortasında güpe gündüz dördü öldürücü, 18 bıçak darbesi ile öldürüldüğünü söyledi.

Toplumda ciddi bir infial yaratan bu olayın ardından, sanık Mehmet Doğu’nun da cinayette ciddi bir rol oynadığının altını çizen Hacı, kararda sanıklar arasında ayrıma gitmenin mümkün olmayacağını belirtti.

Başkan, Mehmet Doğu’nun cinayet günü, maktul Ulugün’ü sokak ortasında etkisiz hale getirdikten sonra öldürülmesine seyirci kaldığını ve yardım etmek isteyen görgü tanıklarını da bölgeden uzaklaştırdığını hatırlattı.

 

“Toplumdan uzak tutulmaları gerekir”

Sanık Mehmet ve Meryem Doğu çiftine orantılı bir ceza verilmesinin gerektiğine değinen Hacı, bu tarz infial yaratan bir olayda sanıkların toplumdan uzak tutulması gerektiğine dikkati çekti.

Hacı, verilecek olan cezada iyi hale bakılmasının mümkün olmayacağını ifade ederek Mehmet ve Meryem Doğu’nun işlemiş oldukları ‘ Taammüden adam öldürme’ suçundan ömür boyu hapse mahkûm edildiklerini açıkladı.

 

“Yavrularım” diye haykırdılar

Kararın ardından Doğu çifti, gözyaşlarına boğuldu. Ağır Ceza salonundan polisler eşliğinde güçlükle çıkarılan sanıklar, polis aracına bindirilirken “yavrularım” diye haykırdı. Geniş güvenlik önlemi altında mahkemeden çıkarılan sanıklar, polis koruması ile cezaevine götürüldü.

Polisten büyük tedbir: Mahkemeye abluka

Girne Ağır Ceza Mahkemesinde 25 Eylül tarihinde duruşma kararının ardından çıkan olaylarla birlikte, polis dün ciddi tedbirler aldı.

Mahkeme avlusu ve Mustafa Çağatay Caddesi’nde büyük tedbir alan polis, bölgeye giriş çıkışları kapattı.

Özel Harekât ekipleri de mahkeme önünde ciddi tedbirler aldı. Salona girenler kadın ve erkek polisler tarafından aranırken cadde ve mahkeme çevresi saat 14.30 sıralarına kadar polis koruması altında kaldı.

Şartlı tahliyesi yok

Yasada öngörülen ‘Müebbet’ hapis cezası 40 yıla kadar uygulanıyor. "Ömür boyu" olarak nitelendirilen 40, yıl hapis cezası alan kişi ‘şartlı tahliyeden’ yararlanamaz.

 


Müebbette dördüncü karar

Doğu Çifti’ne verilen "müebbet hapis cezası" kararı yakın tarihte Kuzey Kıbrıs mahkemeleri tarafından verilen 4'üncü müebbet hapis cezası kararı olarak tarihe geçti.

Mahkemelerin verdiği ilk müebbet hapis cezası, 2012 yılında oğlunu öldüren Erol Diker’e verilen cezaydı.

7 yaşındaki oğluna önce tecavüz eden ardında da öldürüp çöplüğe atan Erol Diker, 2013 yılı Ağustos ayında 40 yıl hapse mahkûm edildi.

İkinci müebbet hapislik ise 2017 yılında tartıştığı sevgilisini  herkesin gözü önünde 36 yerinden bıçaklayarak öldüren Suat Aşır’a verildi.

2018 yılında Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Aşır,  33 yıl hapse mahkûm edildi.

Ülkede üçüncü müebbet hapislik cezası Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2018 yılında Özgür Okumuş'a verildi.

Mağusa’da 2017 yılı Nisan ayında elinde bıçakla sokak ortasında kovaladığı eşi Burcu Okumuş’u beş yerinden bıçaklayarak katleden Özgür Okumuş müebbet hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Dördüncü müebbet ise dün Girne Ağır Ceza Mahkemesinde ‘taammüden adam öldürme’ suçundan yargılanan Mehmet-Meryem Doğu çiftine verildi. 

m1-109.jpg

m2-089.jpg

m3-051.jpg

m4-028.jpg

 

Fotoğraflar Devrim DEMİR

 

Bu haber toplam 28626 defa okunmuştur
İlgili Haberler