1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. CTP Girne İlçesi başkanı ve yeni dönem başkan adayı Erkan Eminağa: “Etik ve ahlaki değerler etkin kılınmalı”
CTP Girne İlçesi başkanı ve yeni dönem başkan adayı Erkan Eminağa: “Etik ve ahlaki değerler etkin kılınmalı”

CTP Girne İlçesi başkanı ve yeni dönem başkan adayı Erkan Eminağa: “Etik ve ahlaki değerler etkin kılınmalı”

“Herkes eşitlik, adalet ister. Ama genelde söylemle eylem farklılaşır.” “Önümüzdeki ilk seçimde değişimin olacağı kesindir.” “Etik ve ahlaki değerlerin parti içerisinde etkin kılınması talebi nettir” “Genç kuşak partililer artık yönetir ve siyaseti bel

A+A-

Parti içi demokrasiler, ülke genelindeki demokrasinin de aynasıdır. Tabandan tavana yayılan bir siyaset kültürü içerisinde, her kitle, sesini önce kendi siyasi hareketi içerisinde duyurma fırsatı bulur, böylece yaşamına yön verir. Bu nedenle, siyasi partilerin merkezilerinden çok daha önemlisi belki de ilçe, köy, bucak örgütleridir … YENİDÜZEN, bu anlayış içerisinde ve eşitlikçi bir tavırla, Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler’in ilçe kurultaylarındaki adaylarla görüşüyor, onların düşüncelerini sizlere aktarıyor…
6 Mayıs’ta yer alacak CTP Girne İlçe Kongresi’nde, başkanlık için aday olan iki isimden biri Erkan Eminağa ülke siyaseti, Girne ilçesi, Cumhuriyetçi Türk Partisi ve hükümete dair sorularımızı yanıtladı.

------

• YENiDÜZEN: Ülkedeki siyaset iklimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
• EMİNAĞA: Ülke siyasetine ve siyasetçisine karşı soğuma ve güvensizliğin olduğu bir gerçek. Ancak bu gerçekliğin sebepleri önemlidir. Bu sebeplerin en başında bugün hükümet etmekte olan UBP siyasetinin hiçbir siyasi etik veya demokratik anlayışa uygun olmamasıdır. Bunun sorumluluğu da “Hepsi aynıdır” söylemiyle bütün siyasi partilere mal edilmek istenmektedir.


• YENiDÜZEN:   Toplum genelinde, partizanlığın değil adaletin, eşitliğin ve daha ileri bir demokrasinin hakim olması için bir baskı var mı? İnsanlar siyasilerden “menfaat” mı bekliyor gerçekte yoksa “adalet” mi?
• EMİNAĞA: Bu ülkede siyaset kurumu ister siyaseti yapanlar ister siyasete muhatap olanlar olsun söylemle davranışların farklılaştığını görüyoruz. Halk eşitlik, adalet ister ama kendisi için kuralların çiğnenmesinde hiçbir aykırılık, sorumluluk görmez. Siyasetçi de eşit, adil davranacağını söyler ama fiili uygulamasında kendi yakınlarına bu eşitsizliği, adaletsizliği uygulamada sakınca görmez. Dolayısıyla eşitliğin, adaletin sağlanması için bir baskı olmasından söz etmek çok kolay değil.
Önemli olan CTP gibi sol görüşlü partilerin bu anlayış, kültürü değiştirmekle ilgili toplumu yönlendirmeye inatla, ısrarla devam etmesi gerekir.

• YENiDÜZEN:  Erken ya da normal bir seçimde, bir değişim ön görüyor musunuz? Hem iktidar, hem de anlayış değişimi anlamında?
• EMİNAĞA: Önümüzdeki ilk seçimde değişimin olacağı kesindir. Değişimin, anlayış anlamında gerçekleşebilmesi bir zorunluluk ve ihtiyaçtır. Bunu yaratabilecek anlayış, değişimi yaratabilecek kadro CTP’nin kendi içerisine mevcuttur. Bu kongreler ve kurultay süreçlerine doğru ilerlerken, CTP ana misyonunun öncelikle bu olduğunun farkındadır. Yani iktidar değiştirmek mümkün ama anlayışların değişmesiyle ilgili vizyon ve projeleri ortaya koymak daha önemlidir.

“Doğru ekonomik ve siyasi projeler şart”

YENiDÜZEN: Kıbrıs sorunu çözümlenmeden ve talepler, beklentiler, bütçe gerçeğimiz içerisinde “kendi kendimizi yönetme irademizi” ele almak mümkün mü?
• EMİNAĞA: Mutlaka mümkündür. Bu konuda doğru projeler, ekonomik ve siyasi projeler şarttır. Ancak Kıbrıs sorununun çözümünün, istenen noktaya gelinmesi açısından şart olduğu da bir gerçektir.
Ama hep söylendiği gibi ekonomik kalkınma veya siyasi iyileşme ile ilgili Kıbrıs sorununu bahane koymak kolaycılıktır.

“Etik ve ahlaki değerler etkin kılınmalı”

• YENiDÜZEN:  İlçenizdeki tabloyu nasıl görüyorsunuz, insanlarla bire bir temaslarınızda en önemli şikayetleri ve beklentileri nelerdir?
• EMİNAĞA: İlçemiz, özellikle de parti kadrolarımız temiz siyaset istiyor, doğru siyaset istiyor. Siyasetin adil ve şeffaf olmaması, en fazla da partililerimizi etkiliyor. Kongre sürecinde partimizi yeniden yapılandırma, yeni bir sinerji yaratma yönünde önemli bir motivasyon görüyoruz. İlkelerin, prensiplerin ve özellikle etik ve ahlaki değerlerin parti içerisinde maksimum derecede etkin kılınması talebi çok net olarak bize iletiliyor.  Bu talepler toplumun tanıdığı, bildiği CTP’nin duruşuyla parelerdir. 

• YENiDÜZEN:  İLÇE başkanlığına aday oldunuz, nedir ön gördüğünüz, bu kararı neden verdiniz ve neler yapmak istiyorsunuz?
• EMİNAĞA: Öncelikle toplumun çok arzu ettiği ve beklediği yeni bir siyasi kültürün oluşması için ciddi bir çaba ortaya koyacağız; dediğim gibi ahlaki değerler ve ilkelerin en üst seviyede etkin kılınacağı bir kültür.
40 yılı aşkın bir süredir siyasetin içerisinde bulunan partimizde genç kuşak partililerin artık yönetir, siyaseti belirler noktalarda olmaları için somut uygulamalar ortaya konacaktır. Bunun en iyi örneği de bugün İlçe Yönetim Kurulu’nun yapısıdır. Bu dönemde çok önem vereceğimiz değerlerden biri de parti organlarının önemli kararlarında konsensüs sağlamak suretiyle politika belirlemesine önem verilecek. Çok farklı düşünceleri olan partililerle bir bütün olarak hareket edilmesine çok ciddi önem vereceğiz. Bu konuda parti tüzüğümüzde gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla ilgili ilçemiz daha aktif bir görev alacak.


• YENiDÜZEN:  Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin şu anda ANA MUHALEFET pozisyonunda ve ülkeyi yönetmeye aday bir siyasi parti olarak KURULTAY sürecini nasıl geçirmeli, KURULTAY’ın ardından mutlaka atması gereken adımlar nelerdir?
• EMİNAĞA: CTP iktidarının tek alternatifidir ama CTP ve CTP’liler biliyor ki hedef hükümet olmak değil iktidar olmaktır. Dolayısıyla kurultaya giderken bu süreç içinde parti projelerimizi çok daha net, toplum beklentilerine uygun, süratle hazırlayıp kamuoyunun, partilimizin bilgisine getirilmesi kaçınılmazdır. Kurultay yarışı kesinlikle bir program yarışı olmalıdır. CTP’de kimin başkan olacağından daha önemli hangi programların uygulanacağının ve onun temsilcisinin görev alacağı daha önemlidir.

• YENiDÜZEN:  Cumhuriyetçi Türk Partisi, geçmiş HÜKÜMET döneminin ÖZELEŞTİRİSİNİ yaptı mı? Yeni dönem için DERSLER var mı çıkardığınız, düşünceniz nedir?
• EMİNAĞA: Sorgulama CTP içerisinde her düzeyde yapılmıştır. Zaten CTP’lilerin en önemli özelliğinden birisi sürekli sorgulayıcı olmalarıdır. Bu zaman zaman parti içerisinde farklı yorumlansa bile partimize ayrı bir enerji yarattığı gerçektir. Ve aynı zamanda sol bir parti olma ve ona göre politikalar, programlar üretmemiz gerekliliği konusunda da öncü bir özelliğimizdir. Yanlışlarımız vardır, yapılmıştır. Bunlar not edildi. Ama en önemli eksikliklerimizden biri güzel ve doğru olanların propaganda anlamında halkımıza yeterince götürülmediğidir. CTP döneminin ekonomik ve siyasi uygulamalar noktasında UBP’nin çok önünde olduğu çok açıktır.
Bu önümüzdeki iktidar döneminde Kıbrıs Türk halkının bir özne olmasıyla ilgili çok daha özel çaba ortaya konmasına dikkat edilmelidir. Türkiye ile ilişkilerin çok daha saygın bir ilişki içine dönüşmesine dikkat edilmelidir. Ekonomik programların emek ve çalışandan yana, genelde toplum yararına uygulanmasına özel bir önem verilmesi gerekmektedir. Belki de en önemli noktalardan biri kamu yönetiminin halka, vatandaşla çok daha sıcak aktif ilişki kurmasına özel önem verilmesi gerekir.

• YENiDÜZEN:   Size, tüm adaylara SÖZ HAKKI vermek istedik ve YENİDÜZEN olarak EŞİTLİK içerisinde tüm ilçelerde bunu yapmak istiyoruz. YENİDÜZEN’in yayıncılık çizgisini nasıl buluyorsunuz, genel olarak medyaya bakışınız nedir?
• YENiDÜZEN’in bütün adaylara söz hakkı vermesi takdir edilmelidir. Bu konuda YENiDÜZEN’e teşekkür ederiz. Partililerimize ve kamuoyuna bilgi aktarmada fırsat tanıdıkları için…  YENiDÜZEN, hem “taraf” olduğunu açıklayan hem de söz söylemek isteyen herkese belli bir eşitlik içerisinde olanak tanıyarak, toplumun ihtiyaçlarına yön veren bir noktadadır.
Genel anlamda medyanın toplumu yönlendirme noktasında etkili bir güç olduğu ortadadır. Ancak bunun tüm medya organları tarafından adil ve adaletli, objektif uygulandığını söylemek mümkün değildir. Medyada belli köşe yazarlarının belli misyonlar yüklenerek, halkı, kamuoyunu manipüle etmesi güzel ve hoş bir durum değildir.

• YENiDÜZEN:  Son olarak sizin eklemek istediğiniz düşünceleriniz nelerdir?
• EMİNAĞA: CTP siyasi bir partidir. Topluma politika götürür. Önümüzü açar, yönlendirir. Dolayısıyla CTP’nin toplumun beklentilerini çok doğru okuması gerekir ve okumaktadır. Toplumun istediği, arzuladığı etkili siyasetin ve politikaların uygulayıcısı CTP olmalıdır. Sol bir parti olarak zaten misyonu budur.

Bu haber toplam 2780 defa okunmuştur