1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Ceylanlı: “Halk ekonomiye ivme katacak, şeffaf, güvenilir ve ilkeli yönetim bekliyor”
Ceylanlı: “Halk ekonomiye ivme katacak, şeffaf, güvenilir ve ilkeli yönetim bekliyor”

Ceylanlı: “Halk ekonomiye ivme katacak, şeffaf, güvenilir ve ilkeli yönetim bekliyor”

“Siyasetin görevi ilkeli davranmak ve menfaatleri hukuk ve adalet çerçevesinde ele almak” “Kimsenin elinde sihirli değnek yok, ancak değişim dünyada önüne geçilemeyen en önemli olay” “Kendi ayakları üzerinde durmak, üreten toplumdan ve ancak ürettiği k

A+A-

Parti içi demokrasiler, ülke genelindeki demokrasinin de aynasıdır. Tabandan tavana yayılan bir siyaset kültürü içerisinde, her kitle, sesini önce kendi siyasi hareketi içerisinde duyurma fırsatı bulur, böylece yaşamına yön verir. Bu nedenle, siyasi partilerin merkezilerinden çok daha önemlisi belki de ilçe, köy, bucak örgütleridir … YENİDÜZEN, bu anlayış içerisinde ve eşitlikçi bir tavırla, Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler’in ilçe kurultaylarındaki adaylarla görüşüyor, onların düşüncelerini sizlere aktarıyor…
15 Mayıs’ta yer alacak CTP Lefkoşa İlçe Kongresi’nde, başkanlık için aday olan üç isimden biri Mehmet Ceylanlı ülke siyaseti, Lefkoşa  ilçesi, Cumhuriyetçi Türk Partisi ve hükümete dair sorularımızı yanıtladı

CTP Lefkoşa İlçesi Başkan Adayı Mehmet Ceylanlı:

“Halk ekonomiye ivme katacak, şeffaf, güvenilir ve ilkeli yönetim bekliyor”


Didem MENTEŞ

• YENiDÜZEN: Ülkedeki siyaset iklimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
• CEYLANLI: Ülkemizde maalesef siyaset, içi boşaltılmaya çalışılan kavramlardan biri. Ülkedeki algıyı yönetmeye çalışan belli odaklar halka sürekli "tüm partiler aynıdır” mesajı veriyor. Bu mesaj aslında siyaset yapmanın başka bir biçimidir. Bunu toplumun apolitize edilmesi olarak da adlandırabiliriz. Özellikle Türkiye'de 12 Eylül sürecinde uygulanan bir yöntem. Amaç halkın siyasetten uzaklaşması ve siyasetin bir grup ayrıcalıklı uzman tarafından yapılması ve böylece egemenlerin bu ülkeyi kafalarına göre yönetebilmesi. CTP olarak bu anlayışla mücadele ederken, halkımıza şeffaf, adil ve dürüst siyaset alternatifi sunuyoruz.

• YENiDÜZEN: Toplum genelinde, partizanlığın değil adaletin, eşitliğin ve daha ileri bir demokrasinin hakim olması için bir baskı var mı? İnsanlar siyasilerden “menfaat” mı bekliyor gerçekte yoksa “adalet” mi?
• CEYLANLI: Toplum çok çeşitli grupları ve karakterleri içinde barındıran bir kavram. Muhakkak ki statükonun devamından yana olan insanlar olacağı gibi, artık bu ülkedeki çürümüşlükten bıkmış, siyasette samimiyet görmek isteyen çok sayıda insan da vardır. Her ikisini de bekleyen farklı insanlar mevcuttur kuşkusuz. Burada siyasetin görevi ilkeli davranmak ve  menfaatleri hukuk ve adalet çerçevesinde ele almak.

• YENiDÜZEN: Erken ya da normal bir seçimde, bir değişim ön görüyor musunuz? Hem iktidar, hem de anlayış değişimi anlamında?
• CEYLANLI: Biz “gerçekçi ol, imkansızı iste" diyen Che Guevara'nın kitaplarını okuyarak bugünlere geldik. Evet kimsenin elinde sihirli değnek yok, ancak değişim  dünyada önüne geçilemeyen en önemli olay.

• YENiDÜZEN: Kıbrıs sorunu çözümlenmeden ve talepler, beklentiler, bütçe gerçeğimiz içerisinde “kendi kendimizi yönetme irademizi” ele almak mümkün mü?
• CEYLANLI: Elbette mümkündür. Ben bu meselede Kuzey Kıbrıs'taki iktidarın kişilik ve irade olarak duruşunun son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi ayakları üzerinde durmak, üreten toplumdan ve ancak ürettiği kadar tüketen toplumdan geçer. Kıbrıslı Türklerin siyasetin nesnesi değil, öznesi olması bizim yegane hedefimizdir. Bu çerçevede Türkiye ile sağlıklı ilişkiler herkesin yararına olacaktır.

• YENiDÜZEN:  İLÇENİZDEKİ tabloyu nasıl görüyorsunuz, insanlarla bire bir temaslarınızda en önemli şikayetleri ve beklentileri nelerdir?
• CEYLANLI: Lefkoşa, UBP'nin köhne yerel yönetimler anlayışı yüzünden hiç hak etmediği kötü günler yaşadı. Artık Sayın Kadri Fellahoğlu ile birlikte bu karanlık geride kaldı ve Lefkoşa hak ettiği hizmet kalitesinin işaretlerini daha şimdiden göremeye başladı. Halkımız, daralan ekonomiye yeni bir ivme katacak, şeffaf, güvenilir ve ilkeli bir yönetim talebini sürekli dile getiriyor. Sadece bize değil, medya kurumlarına da bu ihtiyaç yansıyor. Bu beklentiler, açık açık CTP-BG'yi işaret etmektedir. Halkımızın bize layık göreceği her türlü görevi ifa etmek için hazırız ve başaracağımızdan eminiz.

• YENiDÜZEN: İLÇE başkanlığına aday oldunuz, nedir ön gördüğünüz, bu kararı neden verdiniz ve neler yapmak istiyorsunuz?
• CEYLANLI: Her şeyden önce ben Lefkoşa Belediye Seçimlerinde birlikte çalıştığım, sokak sokak, kapı kapı tüm Lefkoşa'da çalıştığımız parti üyelerine teşekkür etmek isterim. Ortada müthiş bir kolektif emek ve enerji vardır. Yaptığımız toplantılarda, arkadaşlar benim bu görevi başarıyla yürüteceğim yönünde görüş birliğine vardılar ve bu düşüncelerini bana da ilettiler. Önümüzde çok kritik 3 seçim var. Kıbrıslı Türkler ve  CTP-BG için hayati önem arz eden bu seçimleri kazanmak bizim için önceliklidir. Bu anlamda CTP-BG tıpkı Lefkoşa Belediye seçiminde olduğu gibi tüm gücünü ortaya koymalı ve en iyi kadroları ile birlikte hareket etmelidir.  Bu üç seçimin üstesinden gelecek ekip, kabiliyet ve tecrübe ile tüm Lefkoşa’yı kucaklamak için aday oldum.  Bizim için seçimler 7 Nisan'da bitmiş, 8 Nisan'da yeniden başlamıştır.

• YENiDÜZEN: Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin şu anda ANA MUHALEFET pozisyonunda ve ülkeyi yönetmeye aday bir siyasi parti olarak KURULTAY sürecini nasıl geçirmeli, KURULTAY’ın ardından mutlaka atması gereken adımlar nelerdir?
• CEYLANLI: CTP'nin kurultay hareketliliğinden UBP'nin kurultayı gibi bir rezillik beklemek, boşa beklemektir. CTP-BG demokratik olgunluğa sahip kadrolarıyla güç gösterisi yapacağı bir kurultay yaşayacaktır. Kurultayın ardından artık CTP iktidara olan yürüyüşünü daha hızlı ve daha somut adımlarla yürümelidir. Milletvekili sayımızı artırıp, daha fazla belediye kazanmak ve ardından yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanıp Kıbrıs sorununu çözmeliyiz.

“ÖZELEŞTİRİ DEFALARCA YAPILDI”

• YENiDÜZEN:  Cumhuriyetçi Türk Partisi, geçmiş HÜKÜMET döneminin ÖZELEŞTİRİSİNİ yaptı mı? Yeni dönem için DERSLER var mı çıkardığınız, düşünceniz nedir?
• CEYLANLI: CTP-BG  geçmiş dönemin özeleştirisini hem tezleri aracılığıyla hem de sözcüleri aracılığıyla defalarca yapmıştır. Hala daha CTP'den özeleştiri bekleyenler, UBP'ye gösterdikleri hoşgörü sebebiyle kendileri özeleştiri yapmalıdır. Sosyalist kökenli bir parti olarak CTP-BG hayatı ve hayatın pratiğini muhakkak ki dersler çıkararak okur ve bunların gereğini yapar bundan kimsenin şüphesi olmasın.

• YENiDÜZEN: Size, tüm adaylara SÖZ HAKKI vermek istedik ve YENİDÜZEN olarak EŞİTLİK içerisinde tüm ilçelerde bunu yapmak istiyoruz. YENİDÜZEN’in yayıncılık çizgisini nasıl buluyorsunuz, genel olarak medyaya bakışınız nedir?
• CEYLANLI: YENİDÜZEN'i “parti gazetesi” diye eleştirip, ötekileştirenler bugün patron gazetelerinin içine düştüğü tutarsızlığa iyi bakmalıdır. YENİDÜZEN onurlu gazeteciliğin sadece ülkemizdeki değil, bölgemiz Doğu Akdeniz'deki en önemli adresidir. Bu başarılarınızdan dolayı tebrik ediyorum.

• YENiDÜZEN: Son olarak sizin eklemek istediğiniz düşünceleriniz nelerdir?
• CEYLANLI: Örgütlerle, belediyelerle milletvekillerimizle uyumlu bir çalışma gerçekleştirdik. Örgütlerde var olan sorunları uzlaşı kültürüyle aştık. Bu anlayışı sürdüreceğiz. Geçmişte partimizde görev yapan arkadaşların kendilerini atıl hissetmemesi için elimden geleni yapacağım. Tüm aday arkadaşlara başarılar diliyorum, seçimi hangimiz kazanırsak kazanalım, ertesi sabah ilçede onları birlikte kahve içmeye davet ediyorum. Teşekkür ederim.

Bu haber toplam 1927 defa okunmuştur