1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Bu mazot fiyatıyla ne üretim, ne de iş yapılır”
“Bu mazot fiyatıyla ne üretim, ne de iş yapılır”

“Bu mazot fiyatıyla ne üretim, ne de iş yapılır”

Peş peşe yapılan akaryakıt zamları iş dünyasını da olumsuz yönde etkiliyor. İşini akaryakıta bağlı olarak döndüren bazı sektör temsilcileri, YENİDÜZEN’e konuştu, "Can çekişiyoruz. Bu fiyatlarla ne üretim olur, ne de iş yapılır” dedi.

A+A-

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Akaryakıta son bir yılda yapılan yüzde 300 oranındaki zamla birlikte, ekonomide çarklar dönmez hale geldi. Akaryakıtla birlikte bağlı işini döndüren sektörler, yapılan bu zamlar karşısında zor günlerden geçiyor.

YENİDÜZEN’e düşüncelerini aktaran çeşitli sektör temsilcileri, yapılan bu zamların sektörlerinin “can çekiştiğini” dile getirdi, “Bu fiyatlarla ne üretim ne de iş yapılır” dedi.

“Bu fiyatlarla ne kadar gidecek bilmiyoruz. Ama artık çarklar dönmüyor, dayanamıyoruz” diyerek isyan eden sektör temsilcileri, bu zamların son bulması ve halkın alım gücünün yukarıya çekilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.


Sektör temsilcileri ne dedi?

Salih Tuğralı (Çiftçi): “Bu mazotla üretim yapılmaz. Traktörümüze mazot yetiştiremiyoruz”

“Her şey birbirine bağlantılıdır. Mazotun pahalı olması demek, her şeyin pahalı olmak demektir. Bu fiyatlar çiftçiliği ve köylüyü bitirdi. Gidişatımız çok kötü... Böyle giderse üretemeyeceğiz çünkü dayanamıyoruz.  Daha 2021 yılının desteğini almadan fiyat bu kadar artmış vaziyettedir. 2021’de biçme zamanı mazotun litre fiyatı yaklaşık 6 TL iken, şimdi 22 TL… Bu mazotla üretim yapılmaz. Traktörümüze mazot yetiştiremiyoruz. Bu ülkede tarım politikası yok. Bir ülkede tarım olmazsa, üretim olmazsa o ülke geriye doğru gider. Bizde şu anda o dönemi yaşıyoruz.”

 

Cemal Gece: (Otobüs şoförü): “Artık çarklar dönmüyor, artık dayanamıyoruz”

“Akaryakıt zamları bizlere çok fazla etkiliyor. Okullar da kapanıyor ve okullar kapanacak ne yapacağız? Artık akışına bırakmış vaziyetteyim. Bir gün gelecek artık gerçekten altından kalkamayacak hale geleceğiz ve kendiliğinden bırakacağız. Günden güne kötüye gidiyoruz. Öyle bir durumdayız ki otobüslerimizi de satamıyoruz. Mart ayında 29 bin TL mazot parası verirken, Nisan ayında aynı miktardaki mazota 40 bin TL verdim. Bu fiyatlar sadece Lefkoşa’da bulunan araçlar için, İskele’de de araçlar var. Bu fiyatlarla ne kadar gidecek bilmiyoruz. Ama artık çarklar dönmüyor, artık dayanamıyoruz. Sadece akaryakıt da değil, parça fiyatları da pahalı, yağ fiyatları pahalı başa çıkmak zor.”

 

Alper Misel (Kamyon şoförü): “8 bin TL’lik bir iş alıp, 6 bin TL mazot parası verirsem yaptığım işten ne kazanacağım?”

“Yapılan zamlar halkın belini iyice büktü, sektörleri de durma noktasına getirdi. Benim kamyonum var. 8 bin TL’lik bir iş alıp, 6 bin TL mazot parası verirsem yaptığım işten ne kazanacağım? Evime nasıl ekmek götüreceğim? Masraf sadece akaryakıt değil. Artık bir çare üretmeleri lazım, bu halkın dayanacak gücü kalmadı. Sendikalar, bir an önce halkı ayağa kaldırmalı.”

 

Ersin Kanal (Taksi şoförü): “Zaten müşteri yönünden sıkıntı çekiyorduk, bir de yapılan bu zamlar sektörü tamamen öldürdü”

“Sektörümüz, şu anda can çekişiyor. Zam yapa yapa sektörümüzü bitirdiler. Daha doğrusu ülkeyi bitirdiler. Şu anda ülkede kim 200 TL taksi verebilir ki? Zaten müşteri yönünden sıkıntı çekiyorduk, bir de yapılan bu zamlar sektörü tamamen öldürdü. Zamlarla bir şey çözülmez, ancak kaos yaratılır.”

yd-destek-gorseli-438.jpg

Bu haber toplam 1562 defa okunmuştur