1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'Bal konusunda spekülasyonlar var'
Bal konusunda spekülasyonlar var

'Bal konusunda spekülasyonlar var'

Kıbrıs Sorunu ve KKTC’den Güney’e yapılan bal ticareti konuşuldu “Bal ticaretiyle ilgili AB’nin onayladığı bir süreç basit spekülasyonlara malzeme olabiliyor. Benzer durum patateste de yaşanmıştı” KİDD: “Tarafla

A+A-




 

 

Kıbrıs Sorunu ve KKTC’den Güney’e yapılan bal ticareti konuşuldu

 “Bal ticaretiyle ilgili AB’nin onayladığı bir süreç basit spekülasyonlara malzeme olabiliyor. Benzer durum patateste de yaşanmıştı”

KİDD: “Taraflar çözüm sürecine katkı koymamızı istemeleri halinde elimizden geleni yapmaya hazırız”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez, Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılabilmesi için uluslararası camianın sorumluluk üstlenmesi ve çözüm için ısrarcı olunması gerektiğini vurguladı.
Çerkez, çözümün sadece Kıbrıslıların değil herkesin yararına olacağını belirterek, çözümle birlikte Kıbrıslı Rumların da Türkiye’den gelecek su ve elektrikten yararlanabileceklerini hatırlattı.
Çerkez, Avrupa Birliği (AB) Yeşil Hat Tüzüğü’ne göre KKTC’de üretilen balın, Güney Kıbrıs’a geçişine yeşil ışık yakıldığını anımsatarak, “Güney’de yapılan yıpratıcı açıklamalar Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yürütülmekte olan ticarette nasıl psikolojik engeller yaratıldığını bir kez daha gözler önüne seriyor” dedi.
Günay Çerkez, bal konusunda gelinen son noktada Güney Kıbrıs’taki politik ve psikolojik engellerin bir kez daha gözler önüne serildiğini ifade etti.
İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd, dün KTTO’yu ziyaret ederek, Başkan Günay Çerkez’le görüştü. Komiser Kidd ile KTTO Başkanı Çerkez görüşmede Kıbrıs sorunu ve bal konusunda yaşanan sıkıntılar üzerinde durdu. İngiliz Yüksek Komiseri Mathhew Kidd, KTTO’yu önemsediklerini belirterek, odanın görüşlerine değer verdiklerini söyledi. Kidd, tarafların çözüm sürecine katkı koymalarını istemeleri halinde, ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

“Güney Kıbrıs’taki seçimlerin ardından yeni bir döneme girildi”

Başkan Günay Çerkez, ziyaretteki konuşmasında Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün, ekonomik krizin aşılması için bir şans yaratacağından söz etti. Çerkez, Güney Kıbrıs’taki seçimlerin ardından yeni bir döneme girildiğini, yeni dönemin Kıbrıs görüşmelerinde yeni fırsatlar yaratacağına dikkat çekti.

“Son şans olabilir”

“Belki de bu son şanstır” diyen Günay Çerkez, Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılabilmesi için uluslararası camianın sorumluluk üstlenmesini, çözüm için ısrarcı olunması gerektiğini vurguladı. Çerkez, “Güney Kıbrıs AB için de olsa çözüme ihtiyacı duyduğunu bir kez daha gösterdi. Bu nedenle seçilen yeni liderin üzerine ciddi bir sorumluluk düşüyor” dedi.
Çerkez, 2004 deneyiminin bu konudaki çalışmaların önceden başlaması gerekliliğini gösterdiğini ifade ederek, “Kıbrıs Rum lideri bu konuda yol gösterici olmalıdır” diye konuştu.
Çerkez, Akdeniz’deki doğal kaynakların çözüm için iyi bir fırsat olduğundan da söz etti.

“AB’nin onayladığı süreç basit spekülasyonlara malzeme olabiliyor”

KTTO Başkanı Günay Çerkez, Güney Kıbrıs’ta bal konusunda gündem yaratılmasının Güney’deki politik ve psikolojik engellerin ne derecede olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti. AB’nin onayladığı bir sürecin basit spekülasyonlara malzeme olabileceğini aktaran Çerkez, benzer durumun patateste de yaşandığını hatırlattı.

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1174 defa okunmuştur