1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Atun gitti, Amcaoğlu geldi
Atun gitti, Amcaoğlu geldi

Atun gitti, Amcaoğlu geldi

Yeni kabine açıklandı, tek değişiklik Maliye Bakanlığı'nda.. 'Hükümet'in istifasına uzanan krize neden olan' isim Sunat Atun görevden alındı, yerine Olgun Amcaoğlu getirildi.

A+A-

Yeni kabine açıklandı, tek değişiklik Maliye Bakanlığı'nda.. 'Hükümet'in istifasına uzanan krize neden olan' isim Sunat Atun görevden alındı, yerine Olgun Amcaoğlu getirildi.

Yeni Kabine şu şekilde oluştu:

Başbakan Faiz Sucuoğlu (UBP)
Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür Bakanı Fikri Ataoğlu (DP)
Bayndırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı (YDP)
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu (UBP)
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu (UBP)
İçişleri Bakanı Ünal Üstel (UBP)
Ekonomi ve Enerji Bakanı Kutlu Evren (UBP)
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz (UBP)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy (UBP)
Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu (UBP)
Sağlık Bakanı Dr Ali Pilli (UBP)

Tatar, Atun'un değişikliğini onaylamadı, Atun'suz kabineye onay verdi

Maliye Bakanı Sunat Atun'un görevden alınmasını onaylamayarak, Hükümet'in istifasına onay veren Cumhurbaşkanı Tatar, 'sadece Atun'un görevden alındığı' yeni kabineyi onayladı.

 


3’üncü Sucuoğlu Hükümeti

KKTC tarihinin en kısa ömürlü hükümeti olarak kayıtlara geçen Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Koalisyon Hükümetinin istifasının ardından bugün yeniden kurulan ve aynı partilerden oluşan hükümet, ülkenin 27’nci hükümeti oldu.

UBP – DP – YDP Hükümeti, KKTC’nin 15’inci başbakanı ünvanına sahip olan ve ilk başbakanlık görevini, 5 Kasım 2021’de kurulan UBP – DP hükümetinde üstlenen UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu başkanlığında kurulan üçüncü hükümet oldu. UBP – DP – YDP Hükümeti kabinesinde, yine Başbakanlık dahil 9 bakanlık UBP’de, 1 bakanlık DP’de, 1 bakanlık ise YDP’de bulunuyor.

Sucuoğlu 3. kez başbakan

Geçmiş hükümetlerde Turizm Bakanı, Sağlık Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı görevlerinde bulunan UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

Bugüne kadar UBP’den 7, CTP’den 6 ve DP’den 1 kişi başbakanlık koltuğuna otururken, Faiz Sucuoğlu 8’inci UBP’li başbakan oldu.

KKTC’de bugüne kadar sırasıyla Mustafa Çağatay (UBP), Nejat Konuk (UBP), Hakkı Atun (DP), Mehmet Ali Talat (CTP), Ferdi Sabit Soyer (CTP), Derviş Eroğlu (UBP), İrsen Küçük (UBP), Sibel Siber (CTP), Özkan Yorgancıoğlu (CTP), Ömer Soyer Kalyoncu (CTP), Hüseyin Özgürgün (UBP), Tufan Erhürman (CTP), Ersin Tatar (UBP), Ersan Saner (UBP) başbakanlık görevinde bulundu.

Eski başbakanlardan Mehmet Ali Talat, Derviş Eroğlu ve Ersin Tatar, siyasi kariyerlerinde Cumhurbaşkanlığı görevini de yürüttü. En uzun süreyle görev yapan Başbakan ise aynı zamanda 3. Cumhurbaşkanı sıfatı da taşıyan Derviş Eroğlu oldu. Eroğlu, 19 Temmuz 1985 -1 Ocak 1994; 16 Ağustos 1996 - 13 Ocak 2004 ve 4 Mayıs 2009-17 Mayıs 2010 tarihleri arasında başbakanlık yaptı.

İkinci Sucuoğlu Hükümeti “en kısa ömürlü” hükümet oldu

Sucuoğlu ilk olarak 5 Kasım 2021’de UBP – DP hükümetini ve 21 Şubat 2022’de ise UBP – DP – YDP Hükümetini kurmuştu. 21 Şubat’ta kurulan ve 20 Nisan’da istifasının onaylanması ile sona eren 59 günlük UBP – DP – YDP ise KKTC’nin en kısa ömürlü hükümeti olarak kayıtlara geçti.

Kabinede 1 isim değişti; kadın bakan yok…

Kadın bakanın bulunmadığı UBP – DP – YDP Hükümeti kabinesinde, önceki hükümetin kabinesinden sadece bir isim değişti.

UBP Lefkoşa Milletvekili Olgun Amcaoğlu, Maliye Bakanlığı görevine getirilirken, önceki hükümetin Maliye Bakanı Sunat Atun kabinede yer almadı.

En genç Oğuz ile Amcaoğlu, en yaşlı Ertuğruloğlu…

60 yaşındaki Faiz Sucuoğlu başkanlığındaki yeni kabinedeki en genç isimler 1966 doğumlu, 56 yaşındaki Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu ve en yaşlı isim ise 1953 doğumlu, 69 yaşındaki Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu oldu.

Öte yandan, 23 Ocak Pazar günü yapılan milletvekilliği erken genel seçiminde 5 parti Meclis’e girmeye hak kazanmış, UBP yüzde 39.54 oy alarak 24, CTP yüzde 32.04 oy alarak 18, DP yüzde 7.41 oy alarak 3, HP yüzde 6.68 oy alarak 3 ve YDP yüzde 6.39 oy alarak 2 milletvekili çıkarmıştı. UBP – DP – YDP Hükümeti, 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nin 29 sandalyesine sahip…

Cumhuriyet Meclisi’ne seçilen 50 milletvekili, 7 Şubat’ta ant içerek göreve başlamıştı. (tak)

 

 

Bu haber toplam 3255 defa okunmuştur