1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Aslanköy’de ‘yüksek seste ezan’ huzursuzluğu!
Aslanköy’de ‘yüksek seste ezan’ huzursuzluğu!

Aslanköy’de ‘yüksek seste ezan’ huzursuzluğu!

Aslanköy’de köyün camisi yakınında oturan bir kısım köylü, 3- 4 yıldır cami imamı A.S tarafından çok yüksek sesle ezan okunduğunu ve evlerinde oturamaz hale geldiklerini dile getirdi.

A+A-

81 yaşındaki emekli öğretmen ve lenf kanseri hastası olan Cahit Çavuşoğlu: “Asaplarım bozuldu, lenf kanseri hastasıyım evin içinde huzurum kaçtı. Belli bir ölçüde okuması lazım ama o sesi sonuna kadar açar”

Didem MENTEŞ- Salih ARICI

Aslanköy’de köy camisinden çok yüksek sesle ezan okunması, köy halkının huzurunu kaçırdı.

Aslanköy Cami yakınında oturan köy sakinleri, 3- 4 yıldır çok yüksek sesle ezan okunduğunu, kimi zaman ezan sesinden ani korku yaşadıklarını kimi zaman da evlerinin içinde oturamaz hale geldiklerini söyledi.

“Kesinlikle ezan okunmasından şikayetçi değiliz daha kısık sesle okunmasını istiyoruz” diyen köy halkı, cami imamı A.S. tarafından yüksek ölçüde ses verildiğini, konunun yetkili makamlara bildirilmesine rağmen bir sonuç alınamadığını ifade etti.

YENİDÜZEN, dün Aslanköy’e giderek köy sakinleriyle görüştü, yaşadıkları sıkıntıları dinledi.

Köy halkı rahatsız

81 yaşındaki emekli öğretmen ve lenf kanseri hastası olan Cahit Çavuşoğlu, yüksek ezan sesi nedeniyle evinde huzuru kalmadığını YENİDÜZEN’e gözyaşları içerisinde anlattı.  Çavuşoğlu, “İmam megafonun sesini ‘kısacağım’ der ama sonra daha fazla sesini açar. Herkes şikayetçi.  Ben yetkili makamlara şikayet ettim ama hiçbir sonuç alamadım” dedi.

“Özellikle belirtmek istiyorum ki ezanın okunmasından değil sesinin çok fazla açık olmasından şikâyetçiyiz” diyen köy sakinlerinden Özen Denizalp ise yüksek sesten dolayı rahatsız olduklarını, evde oturamaz hale geldiklerini öne sürdü.

Köy sakinlerinden Gülay Deniz ise ezanın sesinin çok yüksek olduğunu ve kimi zaman sesten korktuklarını savunarak, yetkili makamlara durumun aktarıldığını ancak sonuç alınamadığını söyledi.

Din İşleri Başkanlığı: “Konu incelemeye alındı”

Bu arada YENİDÜZEN Aslanköy Cami’nin yanında evi bulunan imam A.S. ile görüşmeye gitti. Ancak evin kapsını açan olmadı.

Öte yandan Din İşleri Başkanlığı tarafından YENİDÜZEN’e yapılan açıklamada, konunun bilgilerine önceki gün ulaştığını, Din İşleri Başkanlığı Mağusa Temsilcisi Mustafa Küçük’ün dün Aslanköy’e giderek konuyu incelemeye aldığı belirtildi.


 

Gözü yaşlı Cahit Çavuşoğlu:
Kanser hastasıyım evimde huzurum kalmadı”

81 yaşındaki emekli öğretmen ve lenf kanseri hastası olan Cahit Çavuşoğlu, yüksek sesten dolayı şikayetçi olduğunu söyledi.  3-4 yıldır megafondan ezanın sesinin çok yüksek sesle verildiğini, cami imamı A.S.’nin defalarca uyarıldığını aktaran Çavuşoğlu, “İmam ‘kısacağım’ der ama sonra daha fazla sesini açar. Herkes şikayetçi.  Ben Başbakanlığa ve Mağusa Kaymakamlığı’na şikayet ettim ama hiçbir sonuç alamadım” dedi. Yıllardır çaresiz kaldığını anlatan gözü yaşlı Çavuşoğlu, “konuyu köy muhtarı da bilir ama askerle arası açılmasın diye bir şey yapmaz. Hatta Mağusa Kaymakamlığından bir memur geldi bu konuyla ilgili bizimle görüşsün, o memuru alıp götürdü” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, “İmam köye ilk geldiği zaman ona ben sahip çıktım. İnsanların dinine bağlı olduğunu söyledim. Köyde yaşlı, hasta, öğrenci olan insanlar var hoparlörün sesini sonuna kadar açmayacağını söyledim. Evin yakın olduğunu söyledim ama kime söylen. Asaplarım bozuldu, lenf kanseri hastasıyım evin içinde huzurum kaçtı. Belli bir ölçüde okuması lazım ama o sonuna kadar sesi açar. Hatta köyde ailesinden iki kişiyi toprağa veren yaşlı bir kadın var. O kadın rahatsız olduğunu söyledi ama kadına ‘alışacaksınız’ dediler. Senelerdir bu belayı çekeriz. Din İşleri Dairesi’ne de durumu bildirdim. Din İşleri Başkanı talimat vermesine rağmen yine bir şey olmadı. Biz dinimize bağlı insanlarız ama bunun yaptığı din düşmanlığıdır” dedi.


Özen Denizalp:
“Evlerimizde oturamaz olduk”

Camiye yakın oturan köy sakinlerinden Özen Denizalp,  köydeki camide ezanın sesinin çok yüksek olup, rahatsız edici boyutta olduğunu dile getirdi.

Denizalp, “Bunu özellikle belirtmek istiyorum ki ezanın okunmasından şikayetçi değiliz. Ezan sesinin çok fazla açık olmasından şikâyetçiyiz. O kadar açık ki akşamları evlerimizde oturamaz olduk.

Benim evim camiye çok yakın. Oğlumun evi köyün diğer ucunda oraya dahi çok fazla ses geliyor. Köyde duymayanlar var ise köyün her tarafına direk koysunlar sesini kıssınlar.  Herkes yine ezaın sesini böyle duyar”


Gülay Deniz:
“Sabah ezanı okunurken yataktan korkarak uyanıyoruz”

Köy sakinlerinden Gülay Deniz ise ezanın sesinin çok yüksek olduğunu ve kimi zaman sesten korktuklarını belirterek, yetkili makamlara durumun aktarıldığını ancak sonuç alınamadığını söyledi

Deniz, şunları belirtti: “Cahit hoca gibi evim çok yakında değil fakat, Bir gün evimde otururken  Türkiye’den bir arkadaşımla telefonda konuşuyordum. Bana söylediğini aynen size aktarayım. ‘Hocam camideyseniz  sonra ararım’ dedi. O kadar yüksek bir sesle evde duyuluyor ezan sesi. Evin içinde her şey kapalı olduğu halde sabah ezanı okunurken yataktan korkarak uyanıyoruz. Müslüman’ız saygımız sonsuz dinimize. Daha önce hocayı da uyardık sadece sesi kısar gibi yaptı sonra yine açtı.  Yeni camimiz oldu Allah razı olsun ama ses bu kadar yüksek açıldıkça bütün köylü rahatsız oluyor. Şikayetçi olmadım hiç çünkü daha önceden köyden şikayetçi olanlar oldu kaymakamlıktan geldiler fakat herhangi bir sonuç alınamadı. Bu nedenle şikayet etme ihtiyacı duymadık nasıl olsa kimsenin kulağına girmiyor. Ama şimdi seçim zamanı geldikleri zaman gerekli partilere de bunu aktaracağız”


 

Muhtar: “Hocayı uyaracağım”

YENİDÜZEN ‘e konuşan Aslanköy muhtarı Adil Onalt ise bir yıldan fazladır bu yönde bir şikayet gelmediğini söyleyerek, cami imamını arayıp uyarıda bulunacağını söyledi.

Onalt, “daha öncede sesin yüksekliğinden şikâyete bulunanlar oldu. Hocayı aradım ve sesini kıstırdım. Ancak bir yıldan beridir bana böyle bir şikâyet gelmedi gelmiş olsa yine arar ve hocanın ezanın sesini kısmasını söylerdim.  Bana muhalif olsun olmasın kimse size şikayete bulunanlar beni de arayıp bana da şikayetlerini söyleyebilirler. Ben yine hocayı ezanın sesini kısması için arayıp uyaracağım”

cav1.jpg
Emekli öğretmen ve lenf kanseri hastası olan Cahit Çavuşoğlu, yaşadığı huzursuzluğu gözyaşları içerisinde anlattı

asl2.jpg
Çavuşoğlu’nun evi caminin sağ tarafından bulunuyor

imn.jpgYENİDÜZEN, köyün imamıyla görüşmeye evine gitti ancak ulaşamadı

Bu haber toplam 9022 defa okunmuştur
Etiketler : ,