1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Afrika gazete davasında beraat kararı
Afrika gazete davasında beraat kararı

Afrika gazete davasında beraat kararı

“Dava konusu yayına müdahale gereği bulunmadığı, yabancı bir devlet bakanına hakaret kanaati de oluşmadığı” anlamında konuşan hakim, “KKTC ile TC arasında ilişkilerin  bozulduğuna dair” de huzuruna somut bir şahadet gelmediğini söyledi.

A+A-

Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ile Direktör Ali Osman Tabak aleyhine açılan ve toplumda "Karikatür Davası" olarak bilinen davadan beraat kararı çıktı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Cenkay İnan, iddia makamının “Yabancı devlet büyüklerine hakaret" ya da "KKTC ile Türkiye’nin arasını açmak” yönündeki savunmasını tutarlı ve yeterli bulmadı.
 

“Dava konusu yayına müdahale gereği bulmadığını ve dava sonucu yabancı bir devlet başkanına hakaret kanaati oluşmadığını” söyleyen hakim, “KKTC ile TC arasında ilişkilerin  bozulduğuna dair” huzurunda somut bir şahadet gelmediğini belirtti. 

İnan, "Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği'nin de mahkemeye şahadet vermediğini" anımsattı.

Yargıç İnan, ifade özgürlüğünün demokratik toplumdaki önemine dikkat çekti, politikacıların eleştirilere karşı daha toleranslı olması gerektiği yönünde Avrupa’daki örnekleri anlattı.

Yargıç, dava konusu karikatürü "hiciv yoluyla yapılan bir eleştiri ve metafor" yönünde değerlendirdi.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Cenkay İnan,  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki “ifade özgürlüğü” ve “kişilik haklarını korunması” kararlarından da örnekler verdi

Yaklaşık bir yıldır süren karikatür/ kolajla ilgili ceza davasının kararı 1.5 saate yakın sürede okundu ve duruşmaya, Kıbrıs'ın yanısıra uluslararası basın da ilgi gösterdi.

Hakim kararında, yayının hakaret içerdiğine yönelik iddia makamının ikna edici bir savunma yapmadığını ve çelişkili ifadeleri olduğunu anlattı.

Fasıl Ceza Yasası’nın 20, 35 ve 68. maddelerine aykırı “Yabancı Devlet Yetkililerine Hakaret” iddiasıyla yargılanan Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ile Gazete Direktörü Ali Osman Tabak'a duruşma öncesi ve sonrası gazeteciler de destek oldu.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu ile Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir'in yanısıra çok sayıda gazeteci de duruşmayı izledi.

Savcı Ergin Atıcı, Afrika Gazetesi’nde yayınlanan karikatür ya da kolajın Erdoğan’a hakaret ve aşağılama içerdiğini ileri sürmüştü.

Dava dönemin TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay tarafından “Kıbrıs Türk halkı” adına açılmıştı. Dönemin TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakanı Recep Akdağ da davayla ilgili “Mahkum olmaları için şahsen gereğini yapacağım” açıklamasında bulunmuştu. 

Dava konusu karikatür/kolaj 21 Aralık 2017’de Afrika Gazetesi’nde  “Yunan gözüyle” başlığı altında yayınlanmıştı. 

Savcılık 25 tanık, Afrika Gazetesi ise 14 tanık göstermiş, aralarında gazetecilerin ve akademisyenlerin de olduğu tanıklar mahkemede dinlenmişti.

 

af1-002.jpg

af2-002.jpg

af3.jpg

af4.jpg

af-001.jpg

"Tarihi bir karar"

Kararın ardından açıklama yapan Şener Levent hakaret davası ile suçladıklarını ve cinayet davası gibi bakıldığını söyledi.

Şener Levent özetle şunları söyledi; "Tarihi bir karardır bu. TC Elçisi Derya Kanbay polise bizi şikayet etmişti. Şikayetinde Kıbrıs Türk halkı adına şikayet ettiğini söylemişti. Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiğimiz, hatta TC-KKTC arasını açmakla suçlandık. Bu davaya bir cinayet davası gibi bakıldı. Savcılık 25 tanık getirdi. Biz de 14 tanık.

1974'ten beri Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ile ilgili verdiği mücadelede bir kilometre taşı oldu.

Bu dava Türkiye'de görülmüş olsaydı sonucu çok farklı olurdu. Biz Kıbrıslıyız, biz Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşıyız. Her ne kadar da Türkiye'nin alt yönetimi olsa da mahkemenin bağımsızlığı da dünyaya gösterilmiş oldu.

Mahkememize teşekkür ederim, toplumsal mücadeleye katkısı ve adil kararından dolayı."

sener-lev.jpg

s2-073.jpg

Şener Levent ve Ali Osman Tabak’ın avukatı Tacan Reynar, kararın açıklanmasının ardından şu açıklamayı yaptı:

“BERAAT”

KKTC Başsavcılığı tarafından Afrika Gazetesi’nin yayınladığı bir Recep Tayyip Erdoğan kolajı nedeniyle açtığı ve yaklaşık 8 aydır devam eden davada bugün karar okundu ve Afrika Gazetesi ile Şener Levent beraat ettiler.

En başından beri bu davanın başta Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye hükümetinin ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin şikayeti ile açıldığını söyledik.

Duruşma esnasında Savcı tarafından mahkemeye sunulan, dönemin Büyükelçisi tarafından imzalı yazıda Kıbrıslı Türkler adına şikayette bulunulduğu ve suçluların cezalandırılmasının talep edildiği açıkça ortaya çıktı.

Onun çok öncesinde de dönemin T.C Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın “cezalandırılmaları için gereken her şeyi yapacağım” şeklinde beyanat verdiği ve ardından da Afrika Gazetesi’ne karşı bir linç histerisiyle harekete geçildiği, gazetenin hedef alındığını kamuoyu tüm açıklığı ile gördü ve yaşadı. Bu dava 22 Ocak’ta ve ardından yaşanan yargılama sürecinde verilen cezaların rövanşı olacaktı, bunun için çok çalışıldı, çok saldırılar yapıldı ancak olmadı.

Kıbrıslı Türklerin İfade özgürlüğüne saldıranlar hezimete uğradılar, yenildiler ve kazanan bizim bu yurda tutunma umudumuz oldu, özgürlüklerimiz oldu, mücadele gücümüz oldu.

Bu karar herkesin hangi makamda, mevkide olursa olsun bir toplumun demokrasi ve hoşgörü anlayışına karşı, özgürlüklerden ne anladığına karşı haddini bilmesi gerektiğine dair bir yanıttır.

Bu karar Kıbrıslı Türklerin kendi özgürlük anlayışlarının, batıya dönük yüzlerinin, ifade özgürlüğünden, basın özgürlüğünden ne anladıkları yönünde bir karardır.

Talimatla, eğilerek, secde ederek yönetilmeye alışkın olanlara yanıttır.

Bu davanın kararı özgürlüklerimizi ancak dik durarak, sesimizi yükselterek, dayanışarak, ayağa kalkarak savunabileceğimizi göstermesi açısından önemli bir sonuçtur.

Umudu savunmanın önemini, birbirimize omuz omuza verdiğimizde başaramayacağımız hiç bir şey olmadığını gösteren bir sonuçtur.

Bu ülkede gazetecilerin yeri sanık kutusu değildir, olmamalıdır, bunu da herkes böyle bilmelidir, bilmiyorsa bu kararla da öğrenmelidir.

Bu vesile ile her duruşma gününde bizi yalnız bırakmayan, mahkemeye gelip özgürlüklerimizi savunan herkese dayanışmaları için teşekkür ediyoruz. Uluslararası basın kuruluşları da bu yargılamayı çok yakından izlediler. Bugün de aramızdalar. Onlara da bu vesile ile teşekkür ediyoruz.

Hoşgörü içinde, barış içinde, demokratik bir ülke umuduyla, bu memleket bizim !

 


NELER YAŞANMIŞTI?

Afrika Gazetesi yazarlarından Ali Osman Tabak ve Şener Levent; 8 Aralık 2017’de yayınlanan “Recep T. Erdoğan karikatürü”,  “Barış Harekatı’ndan Zeytin Dalı’na”, “ZORBA THE CYPRİOT” ve “AÇI” başlıklı köşe yazılarıyla ve 21 Ocak 2018 tarihli sürmanşet yazısından dolayı davalık olmuşlardı.

Savcılık tarafından “yabancı devlet yetkililerine hakaret eden yayın”, “dine hakaret eden yayın”  ve “halk arasında korku ve endişe yaratmak niyetiyle gerçek dışı haber yayınlama” davalarından geçtiğimiz duruşma itham edilen Ali Osman Tabak ve Şener Levent, suçlamaları kabul etmemişti.

Yargıcıydı, avukatı olmuştu

Afrika Gazetesi’nde  yayınlanan “Recep T. Erdoğan karikatürü” ve 2 ayrı yayınıyla ilgili açılan davanın eski yargıcı Tacan Reynar, daha sona yargıçlık görevinden istifa etmiş, ardından da Afrika gazetesi yöneticileri Şener Levent ve Ali Osman Tabak’ın avukatı olmuştu.

 

 

Bu haber toplam 18150 defa okunmuştur
İlgili Haberler