1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 3 ayda 22 bin 612 gıdaya imha
3 ayda 22 bin 612 gıdaya imha

3 ayda 22 bin 612 gıdaya imha

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından Temmuz- Eylül döneminde 238 adet gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri ile toplu tüketim yerleri denetlendi, 22 bin 612 adet gıda maddesi imha edildi

A+A-

18 bin 402 adet gıda maddesinin son kullanma tarihi geçtiği, 1407 adet gıda maddesinin son kullanma tarihi bulunmadığı, 2771 adet gıda maddesi de mevzuata uygun olmadığı, 32 adet ve 20 kilogram gıda maddesinin uygun koşullarda muhafaza edilmediği raporda yer aldı

İmha edilen ürünler arasında alkolsüz içecek, sos, et ve ürünleri ile unlu gıda çeşitleri olduğu belirtildi.

Rapora göre ülkeye ithal edilmek istenen gıda ve kaynak suları için, ön izin öncesi 2051 numunenin incelenerek, numunesi uygun bulunan 1345 firmaya gıda ön izni verildiği belirtildi. 

Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası uyarınca yasaya aykırı davranan 10  tane işyerine ceza yazıldı

 

 

Didem MENTEŞ

Sağlık Bakanlığı tarafından üç ayda 22 bin 612 adet gıda maddesi imha edildi. Temmuz ila Eylül aylarında yapılan gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri ve toplu tüketim yerlerindeki denetimlerde, 18 bin 402 adet gıda maddesinin son kullanma tarihi geçerken, 1407 adet gıda maddesi son kullanma tarihi olmadığı ve geriye kalan gıdaların da uygun koşullarda muhafaza edilmediği tespit edildi.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından üç aylık dönemde 238 adet gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri ile toplu tüketim yerleri denetlenerek, binlerce alkolsüz içecek, sos, et ve ürünleri ile unlu gıda çeşitlerinin imha edildiği raporlara yansıdı.

Öte yandan ülkeye ithal edilmek istenen gıda ve kaynak suları için, ön izin öncesi 2051 numunenin incelenerek, numunesi uygun bulunan 1345 firmaya gıda ön izni verildi.

YENİDÜZEN, Sağlık Bakanlığı’nın üç aylık Gıda ve Çevre Sağlığı Faaliyet Raporu’nu mercek altına aldı.

 

18 bin 402 maddenin son kullanma tarihi geçti

Raporda, otel, restoran, büfe, okul mutfağı, okul kantini, fırın, pastane, alkollü ve alkolsüz içki üreten fabrikalar gibi gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri ile toplu tüketim yerleri olan 238 mekanın incelendiği, bu yerlerde 18 bin 402 adet gıda maddesinin son kullanma tarihi geçerken, 1407 adet gıda maddesinin son kullanma tarihi bulunmadı. Ayrıca 32 adet ve 20 kilogram gıda maddesi uygun koşullarda muhafaza edilmezken, 2771 adet gıda maddesi de mevzuata uygun olmadığı için imha edildi.

İmha edilen ürünler arasında alkolsüz içecek, sos, et ve ürünleri ile unlu gıda çeşitleri olduğu belirtildi.

 

Uyarılar yapıldı, denetimler tekrarlanıyor

Denetlenen yerlerde saptanan en önemli eksikler ise çalışanların sağlık karnelerinin noksanlığı, gıdaların uygun koşullarda depolanmaması ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler ile etiketsiz ve tarihsiz ürünlerin kullanılmakta olduğu rapora yansıdı. Ayrıca bu konularda işyerlerine gerekli uyarıların yapılıp, denetimlerin tekrarlandığı aktarıldı.

 

19 çeşit gıdanın ithali uygun bulunmadı

Rapora göre ülkeye ithal edilmek istenen gıda ve kaynak suları için, ön izin öncesi 2051 numunenin incelenerek, numunesi uygun bulunan 1345 firmaya gıda ön izni verildiği belirtildi. 

Ön izin düzenlenen gıda ve kaynak sularıyla ilgili limanlarda ise 1328 kontrol işlemi yapılırken, bu işlemler sırasında 19 çeşit  gıda, içki ve kaynak suyu ithalat için uygun bulunmadığı raporlara yansıdı.

 

37 ihracat mala sağlık sertifikası

Sağlık Bakanlığı Faaliyet Raporu’nda limanlarda yapılan ithalat kontrolleri ve üretim yerlerinde yapılan denetimler de yer aldı.  Denetimler sırasında  gıda ve ambalajlanmış içme ve kaynak suları ile şebeke suyu gibi yerlerden toplam 809 numune alınarak, Devlet Laboratuarına analize gönderildi.

Yerli üretim ambalajlanmış içme sularından ise 151 tane numune alınıp analize gönderilirken, mikrobiyolojik ve kimyasal analiz için plaj ve yüzme havuzlarından alınan örnek sayısı ise 472 olarak belirlendi. Raporda bunların sonuçları yer almadı.

İhraç edilecek gıda maddeleri için de numuneler alınarak analiz yapıldığı belirtilen raporda, olumlu analiz sonuçları geldikten sonra  ihracat amaçlı 37 adet sağlık sertifikası düzenlendiği aktarıldı.

 

İçki ve sigara ithalatına 413 ön izin

Gıda ve Çevre Sağlığı Temmuz- Eylül Faaliyet Raporu’nda sigara ve tütün ürünleriyle ilgili ön izin bilgileri de yer verildi. Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasasına uygunluk açısından Bakanlık, ön izin verilmeden önce 533 adet sigara ve tütün ürününde incelemede bulundu.

İncelemeler sonucunda içki ve sigara ithalatı için 413 adet ön izin düzenlendiği rapora yansıdı.

 

Gıda ile temas eden plastik maddelere 512 ön izin

Öte yandan gıda ile temas eden plastik madde ve malzemeler ile bunların hammaddelerinden gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun olduğunu gösteren belgelerin Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne sunulması ardından bu malzemeler için 512 tane ön izin hazırlandığı belirtildi.

İthal ön izini verilmeden önce 278 adet temizlik ürünü, dezenfektan ve kimyasal madde etiket ve içerik açısından incelemeye alındı. İthal edilmek istenen temizlik ürünü, dezenfektan ve kimyasal maddeler ile ilgili ihracatçı ülkenin resmi otoritesinden izinli olduğunu gösteren belge ve üreticiden talep edilen ürüne has belgelerin sunulması sonrasında 267 adet ön izin hazırlandığı belirtildi.

Raporda, İlaç Eczacılık Dairesi tarafından ön izni hazırlanan ve ithalat kontrolleri yapılan şampuan kontrollerinin 77 adet olduğu vurgulandı. Temmuz ayında 4 otelde legionella ile ilgili çalışma yapıldığı aktarıldı.

 

Tütün içimine ceza

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından hazırlanan Faaliyet Raporu’na göre Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası uyarınca  işyerinin denetlendiği, denetlenen işyerlerinin spor kulüpleri, restoran, kahvehane, pastane, bet ofisi gibi yerler olduğu aktarıldı.

Denetlenen işyerlerinden yasaya aykırı davranan 10  tanesine ceza yazıldığı, 1 işyerine  tütün ürünü içilmesine izin verdiği için, 9 işyerine uyarıcı levha eksikliğinden ı ceza yazıldığı rapora eklendi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181201105202.jpg

Bu haber toplam 1837 defa okunmuştur