1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Bir şekilde bize yol verildi’
‘Bir şekilde bize yol verildi’

‘Bir şekilde bize yol verildi’

Yıkım mükellefiyetlerini 1.5 aydır yerine getirmeyen Kaya Grup ile ilgili Girne Belediyesi tarafından açılan dava dün yeniden görüşüldü.

A+A-

Ayşe Güler

 

Kamuoyunda tartışmalara ve eylemlere neden olan, Karaoğlanoğlu’nda Kaya Gruba ait otel inşaatındaki izinsiz yapının yıkılması için verilen süre bugün doldu.

Yıkım mükellefiyetlerini 1.5 aydır yerine getirmeyen Kaya Grup ile ilgili Girne Belediyesi tarafından açılan dava bugün yeniden görüşüldü.

Girne Kaza Mahkemesi huzurunda görüşülen duruşmada Girne Belediyesi adına İmar Bölümü Şube Amiri Özge Şener Cantürk, Belediye Avukatı Sıla Tokay, Kaya Turistik Tesisleri Anonim Şirketi adına şirket ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihangir Coşkun Kubilay, şirket yetkililerinden Binali Yılmaz ve avukat Hasan Özkök hazır bulundu.

Mahkeme, Kaya Grup adına Avukat Hasan Özkök’ün davanın ertelenmesi talebini reddetti.

Kaya Turistik Tesisleri Anonim Şirketi adına şirket ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihangir Coşkun Kubilay, şirket yetkililerinden Binali Yılmaz ve avukat Hasan Özkök, Girne Belediyesi Avukatı Sıla Tokay tarafından itham edildi.

Her iki şirket yetkilisi de ‘Girne Belediyesi ve Girne Belediye Meclisi’nden onay veya izin almadan inşaat ruhsatının süresi sona ermesine rağmen yürürlükteki yasalara, tüzüklere, emirnamelere, mevzuata , İmar Kanun Yönetmenlikleri’ne aykırı bir şekilde izinsiz gelişme ve inşaat yapmak, inşaat yapılmasına izin vermek , göz yummak’, ‘ gerekli izinleri almadan çevreyi rahatsız edici şekilde izinsiz inşaat yapmak’ suçlamalarını kabul etti.

Duruşma, davaya başlanmak üzere 10 Nisan saat 13.30’a ertelendi.  

Taraflar hazır bulundu

Girne Kaza Mahkemesi huzurunda görüşülen duruşmada Girne Belediyesi adına İmar Bölümü Şube Amiri Özge Şener Cantürk, Belediye Avukatı Sıla Tokay, Kaya Turistik Tesisleri Anonim Şirketi adına şirket ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihangir Coşkun Kubilay, şirket yetkililerinden Binali Yılmaz ve avukat Hasan Özkök hazır bulundu.

 

Özkök, süre istedi

Kaya Grubu Avukatı Hasan Özkök, ön onay süreci devam ederken, projenin Mimarlar Odası’ndan vizelendiğini, Mühendisler Odası’ndan da gerekli vizelerin alınması için 1 ay süreye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Özkök, mahkemenin verdiği yıkım süreci devam ederken Girne bölgesi için 1 yıldır imar planı çalışmalarının olduğunu, Haziran’da da bu çalışmaların tamamlanacağını öğrendiklerini aktardı.

Hazırlanan imar planı ile katlar konusunda yapılacak muhtemel değişikliklerle yapının YASALLAŞACAĞI bilgisinin geldiğini söyleyen Özkök, bu doğrultuda izinsiz bir yıkılarak, 2 ay içerisinde değişikliklerin yasallaşmasının hakkaniyetli olmayacağını kaydetti.

 

“Girne Belediyesi ile protokol yapma niyetindeyiz”

Özkök, hazırlanan imar planında katlar konusunda değişiklik yapılmaması durumunda şirketin gerekli adımı atacağına yönelik Girne Belediyesi ile protokol yapmaya niyetinde olduklarını da ifade etti.

Şirketin prestijli, her türlü kurala uyan bir firma olduğunu da söyleyen Özkök, bunlara olanak sağlamak amacıyla süre talep etti.

 

“Katlar RUHSATSIZ şekilde ilerliyor”

Girne Belediyesi Avukat Sıla Tokay ise Özkök’ün tehir talebine itiraz etti.

Söz konusu inşaatın planlanama onayının mevcut olduğunu ancak en üstteki bir katın yıkılmaması nedeniyle belediye tarafından ruhsat verilmediğini söyleyen Tokay,  ilgili katların RUHSATSIZ şekilde ilerlediğini vurguladı.

Tokay, Girne Kaza Mahkemesi’nin inşaatın en üst katının yıkılmasına yönelik ilgili firmaya tanıdığı sürenin dün dolduğunu ancak verilen süreye rağmen yıkımın gerçekleşmediğini dile getirdi.

Girne bölgesi için imar planı hazırlığının olduğu ve Haziran ayında bu çalışmaların sonuçlanacağını ifade eden Tokay, hazırlanan imar planında, katlar konusunda bir değişikliğe ihtiyaç duyulup duyulmadığının şu an belirsiz olduğunu vurguladı.

Tokay, belirsiz bir plana dayalı tehir talebinin uygun olmadığını savundu.

 

Yargıç, tehir talebini reddetti…

Mahkemede aktarılan olgular ışığında Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Mesut Mesutoğlu, inşaattaki izinsiz katın yıkımı ile ilgili verilen sürenin dolduğunu, bu safhada davanın tehir edilmesinde yarar olmadığını vurguladı, talebi reddederek sanıkların itham edilmesine emir verdi.

 

İtham edildiler, suçlamaları kabul etmediler…

Bunun üzerine Girne Belediyesi adına Avukat Sıla Tokay, Kaya Turistik Tesisleri Anonim Şirketi adına şirket ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihangir Coşkun Kubilay ile şirket yetkililerinden Binali Yılmaz’ı itham etti.

Tokay, her iki yetkiliyi de ‘Girne Belediyesi ve Girne Belediye Meclisi’nden onay veya izin almadan inşaat ruhsatının süresi sona ermesine rağmen yürürlükteki yasalara, tüzüklere, emirnamelere, mevzuata, İmar Kanun Yönetmenlikleri’ne aykırı bir şekilde izinsiz gelişme ve inşaat yapmak, inşaat yapılmasına izin vermek, göz yummak’, ‘ gerekli izinleri almadan çevreyi rahatsız edici şekilde izinsiz inşaat yapmak’ suçlarından itham etti.

Hem Kubilay hem de Yılmaz, haklarındaki ithamları reddettiler.

 

Kubilay: “Mavi bölge olursa, projede mahsur olmayacağı söylendi”

İthamların ardından Kaya Turistik Tesisleri Anonim Şirketi adına Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı, şirket ortağı Cihangir Coşkun Kubilay mahkemeden söz aldı.

Kubilay şunları söyledi:“20 Ekim 2014 tarihinde dönemin Başbakan Yardımcısı, Turizm Bakanlığı ve Girne Belediyesi’nin görüşleri var. Bölgenin ‘mavi bölgesi’ yapılması halinde projede mahsur olmayacağı söylendi. Görüş beyan ettiler. Kahverengi bölgeden mavi bölge kapsamında dahil edilmesi halinde  ‘Belediye olarak projeye görüşümüz olumlu’ dendi.

“Bir şekilde bize yol verildi. Haklı olduğumuza inanıyorum”

Kubilay şöyle devam etti: “Şu anda kamuda çalışma var. İmar Planı 2 ay içinde neticelenecek. 2-3 ay beklenmemesinde ne yarar var? Biz her türlü şartı veririz.”

Dava başlıyor…

Mahkemedeki olgular ışığında Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Mesut Mesutoğlu, davaya başlanmak üzere duruşmayı 10 Nisan Pazartesi günü, saat 13.30’a erteledi.

 

 

Bu haber toplam 12060 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler