1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Belediye hizmetinde eşitlik sağlanmalı”
“Belediye hizmetinde eşitlik sağlanmalı”

“Belediye hizmetinde eşitlik sağlanmalı”

24 Haziran’da yapılacak yerel seçimler öncesi YENİDÜZEN sokağa indi, bu kez Güzelyurt halkının nabzını tuttu…

A+A-

Didem MENTEŞ

Güzelyurt bölgesindeki civar köyler belediyeden daha fazla hizmet beklerken, yurttaşlar Güzelyurt merkezde ve kırsal yerlerde çeşitli eksikler olduğunu dile getirdi.

YENİDÜZEN, 24 Haziran’da yapılacak yerel seçimler öncesinde sokağa inerek, yurttaşlara nasıl bir yerel yönetim istediğini sordu.

 Güzelyurt Belediyesi’nin hizmetlerinde insan ayırımı yapıldığını savunan bazı Güzelyurtlular, herkese eşit davranılmadığından yana dert yandı.

Çevre temizliği gibi temel hizmetlerinden yana şikayeti bulunmayan Güzelyurtlular, ufak tefek eksikler olduğunu, bunların giderilmesi gerektiğini aktardı.

Özellikle Kalkanlı köyü içerisindeki yolların bozukluğundan, oto park sorununa kadar birçok sıkıntı olduğunu belirten yurttaş, kırsal bölgelere daha fazla yatırım ve hizmet götürülmesi gerektiğini vurguladı.

Yeşil alanların artırılması gerektiğini de ifade eden  Güzelyurtlular,beldede araçların çoğaldığını, park edecek yer bulamadıklarını aktararak oto park ihtiyacı olduğunu söyledi.

Güzelyurt halkı ne dedi?  Güzelyurt halkı ne dedi?

gy1.jpg

Aykut Erişir:
“Kalkanlı Geliştirme İnisiyatifi olarak beklentimiz gerek tali yollar gerek levhalar olsun yolların düzenlenmesini istiyoruz. Çünkü köyde nüfus arttı ve yolların düzeltilmesi gerekir. Oto park eksikliği giderilmelidir. Yeşil alanların ağaçlandırılmasını istiyoruz. Kanalizasyon yoktur ve giderek büyüyen bu tür yerlerde yapılması gerekir. Daha büyük projeler bekliyoruz”

Hüseyin Özkul:
“Bana göre belediye temizliğini düzenli şekilde yapar. Mekan sahibi olarak temizlikten, çöplerin alıp atılmasında bir sıkıntı yaşmam. Bir tek oto park sorunu vardır. Bir tane özel park yeri vardır ancak ileride mal sahibi inşaat başlatırsa o da kalkacak. Toplu taşımacılık özel kişilere verilmiştir. Öğrencileri Güzlyurt’tan Kalkanlı’ya, Kalkanlı’dan okula taşımaktadır. Otobüsler köyün içerisine girdiği zaman park konusunda sıkıntı yaşanır. Araçların biri sağa biri sola park ettiği zaman otobüsler geçemez. Bu nedenle benim için en büyük problem oto park eksikliğidir. Merkeze giden bu yol tek yol yapılsın gerekirse kapatılsın ve araçlar girmesin. Gerekirse yaya yolu olarak kullanılsın”

Necat Özaşık:
“Bana göre en büyük sıkıntı tek yollardır. Köyün merkezine giriş yolumuz da büyük sıkıntıdır. Araçlar yola park eder ve otobüsler geçemez. Kimi zaman trafik sıkışır kimi zaman kazalar da meydana gelir”

Hasan Öznesil:
“Belediyeler, yerleşim yerlerinde birinci derecede alt yapıyı yapmakla yükümlüdürler. Ama tabi belediyenin de Hükümet kanadının da sorumlu olduğu şeyler var. Her ikisi de bu halktan vergi alır, herkes kendi üzerine düşeni yapmak durumundadır. Bizim belediyenin de görünür de yaptığı; sokaklarda bir çöpçü sürekli dolaşır süpürür eder ama tenha yerlerde onu da yapmazlar. Kalkanlı’da dışarı baktığınızda her taraf çukur dolu. Sosyal konut bölgesinde kırsal kesim arsaları 9- 10 yıl önce verildi, su bağlandı, stabilize malzeme yollara döküldü ama 10 seneden beridir gençler asfalt bekliyor. Gençler arsaları alırken alt yapının yapılması için 8’er bin sterlin ödediler. Bu paralar nere gitti? Köy içi yollarının yapılması da önemlidir. Merkezi yönetimlerin birlikte alması gereken politik bir karar vardır; merkezi yönetim der ki ‘bizim politikamız yetişen gençleri kendi bölgelerinde tutmak birinci önceliğimizdir’. Fakat Güzelyurt’ta, Kalkanlı’da veya Yalya’da bir sosyal konut arsası veriliyor. Mimari plan çiziyorsunuz ve belediyeye gittiği zaman inşaat izninin başlatılabilmesi için projenin keşif bedeli için belli bir yüzdelik isteniyor. Bu durum Lefkoşa’da, Gönyeli’de de aynı orandadır. Farz edelim ki iki kardeşten biri Kalkanlı’da biri de Lefkoşa’da izin alıp, aynı anda evlerini bitirdiler. Ertesi gün evlerini satışa çıkardıkları zaman Lefkoşa’daki ev daha pahalıya gider. Madem böyle bir politika var o zaman kırsal kesimlerde inşaat izinlerinin vergi oranları belli bir yüzdelikte düşürmesi gerekir. Tercih durumlarına göre vergilerin de indirilmesi lazım. Başka bir konuda emlak vergisi sorundur. Emlak vergisi konusunda da bazı üreticilere tarlası üzerinden değil bahçe kaydı üzerinden emlak vergisi alması adaletsizliktir. Yeşil alan da yapılması ve gençlerin vakit geçirebileceği bir yer yapılmalıdır”

Hüsnü Hilkat:
“Ben İngiltere’den geldim inşaata başladığım zaman belediye izin verdi. Benim inşaatın otelin karşısındadır. Su hattı buradan burayadır dedi, ondan sonrasını nasıl istersen götür dedi. Ben kendim su hattı döşedim. Benden su saat parası 1500 TL alırken, başkasından 500 TL aldılar. Belediyede hizmet açısından ayırım yapılıyor. Belli bir kural çerçevesinde bu işler yapılmıyor. Köyün içindeki yollarımız da yapılmalıdır”

Saldıray Madenci:
“ODTÜ gibi bir üniversitenin olduğu bir yerde, yollar sürülmüş tarla gibidir. Bu yol köyün merkezindedir. Ben düşünürüm okula üst düzey biri ve bir yabancı geldiğinde, bu yolların durumunu nasıl açıklayabilirsiniz. Yolların durumu berbat...”

gy2.jpg

Yılmaz Kalkanlı:
“Kalkanlı’da yollar yapım ister. Aşağı indiğinizde yolun kenarlarında ağaçlar var, onu da elektrik dairesi yetkilileri kesti çünkü neredeyse elektrik tellerine devrilecekti. Belediye kesinlikle hiçbir şey yapmıyor. Sosyal konut bölgesinde hafta 2 alınması gereken çöpler zaman zaman alınmıyor. Sorun çok… Köyde kanalizasyon yok”

Ahmet Faslı:
“Belediye Kalkanlı’da hiçbir şey yapmıyor. Seçim zamanı geldi yollar aynı duruyor. Ne asfalt ne de beton hiçbir şey dökmedi, yağmur yağdığı zaman çamurlar üzerimize atılır. Kalkanlı’dan dünya kadar vergi alır ama hiçbir istihdam dahi yapmadı. Yatırım da yapmıyor. Çöpler alınırken çöp arabalarından pis sular akıyor. Muhtarlık zamanın da böyle şeyler olmazdı. Yaz da özellikle dökülen pis sulardan kötü kokular yayılır. Bunları düzeltmeleri lazımdır. Ana cadde yol kenarlarını birazını yaptı. Ancak hiçbir yatırım yapılmadı.”

Kağan Kovancı:
“Kalkanlı’da köyün eksiklerine baktığımız zaman merkezde çocuk parkımız yok. Bir çocuk parkımız var ama o da bakımsızdır. En büyük sorunlardan biri de arabalar için oto park ihtiyacı vardır. Yollarımız biraz tadilat oldu ama merkezde marketin olduğu bölgedeki yol yamalama ister. Yol yapılacak yerler var. Kırsal kesimler yol ister. Belki bu belediyemize düşmez ama ilgi gösterseler yapılacak”

Alper Toprak:
“Güzelyurt merkezde çok bir sıkıntı yoktur. Çevre temizliğinden falan memnunuz. Sadece su kanallarında sıkıntı var. çünkü birkaç defa su baskınları falan oldu. Su kanalları daha iyi olmalı, daha geniş yapılmalıdır”

Salih Koramaz:
“Belediyenin yaşlılara hizmeti yoktur. Yaşlıların bakımlarıyla ilgilenmiyorlar. Sağlık açısından getirip götürmede bizlere yardımcı olmasını isteriz. Sular temiz, çevre temiz, yollar da kaldırımlar da tamam ama ev hizmeti bekliyoruz. Evimize sağlıkçı gelmesini istiyoruz.”

İbrahim Paydoncular:
“Ben İngiltere’den daha yeni geldim. Avrupa’ya göre yerel yönetim hizmetlerinde çok eksiklik var. Küçük bir kasabada büyük bir trafik ve oto park sorunu var. Temizlik açısından iyidir. Belediyenin yapması gereken çok şeyler var. Kaliteli hizmet önemlidir. Vatandaşlara eşit davranılmıyor, ayrımcılık var”

İbrahim Pınar:
“Ben belediyenin hizmetlerinden memnun değilim. Benim evimdeki otların temizlenmesini istedim ama gelmediler. Herkesin temizlediler benimkini temizlemediler.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-382.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 2921 defa okunmuştur
İlgili Haberler