1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Larvasit ihalesi’ bilmecesi!
‘Larvasit ihalesi’ bilmecesi!

‘Larvasit ihalesi’ bilmecesi!

Sağlık Bakanlığı’nın sivrisineklerle mücadele için açtığı ve bir kez ertelenen 3000 kilogram ‘biyolojik larvasit’ temini ihalesi, süre sona ermesine rağmen halen sonuçlanamadı.

A+A-

 

‘İHALEYE KATILMAYAN BİR FİRMA, SÜRECE DAHİL OLMAK İSTİYOR’ İDDİASI… Tartışmalara neden olan ihaleye katılan 3 firma dışında, farklı bir firmanın daha ‘kendi ürünlerinin de biyolojik olduğu’ iddiasıyla sürece dahil olmak istediği, ihalenin bu nedenle ‘sürüncemeye’ girdiği iddia edildi…

GÖZLER, KURUL RAPORUNDA… Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dana, Tarım ve İlaçlama Denetleme Kurulu’nun toplandığını ancak hazırlanan raporu henüz görmediğini söyleyerek, Bakanlığın biyolojik ilaçlamadan vazgeçmesinin mümkün olmadığını ancak Kurul’un hazırladığı raporun önemli olduğunu vurguladı.

EKİPLER BUGÜN BİR ARAYA GELİYOR… YENİDÜZEN’e bilgi veren Müsteşar Dana, Bakanlığın bu konuda doğru adım atacağını, konuyla ilgili Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ve Sağlık Bakanlığı ekiplerinin bugün bir araya gelerek, karar üreteceklerini açıkladı

Ayşe GÜLER

Sağlık Bakanlığı’nın 3000 kilogram ‘biyolojik larvasit’ temini için açtığı ihale, süresi sona ermesine rağmen halen sonuçlanamadı.

2 farklı ürünle birlikte 3 firmanın katıldığı ihaleye bir ilaç firmasının kendi ürünlerinin de ‘biyolojik’ olduğunu öne sürerek katılmak istediği, bu nedenle sürecin uzadığı iddia edildi.

Kamuoyunda tartışmalara da neden olan ihaleyle ilgili gözler, Tarım ve İlaçlama Denetleme Kurulu’nun hazırladığı rapora çevrildi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, yapılan itirazlar ışığında Tarım ve İlaçlama Denetleme Kurulu’nun toplandığını ve bu konuya yönelik bir rapor hazırladığını söyleyerek, bugün Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ve bakanlığa bağlı ekiplerin karar üreteceklerini açıkladı.

İhalenin ‘sürüncemede’ kalması nedeniyle 1 aydır sivrisineklerle mücadelenin yapılamadığı da elde edilen bilgiler arasında yer alıyor.

İhale 2 hafta ertelenmişti…

Sağlık Bakanlığı tarafından açılan ve kapanış tarihi 15 Haziran olarak belirlenen tartışmalı ihalenin, süreç içerisinde 2 hafta ertelenmesi de dikkat çekti.

Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı resmi sitesinde ihalenin kapanış tarihi ilk önce 15 Haziran Çarşamba günü olarak belirlense de sonrasında söz konusu tarih 29 Haziran olarak değiştirildi.

İki haftalık ertelemeye, aynı şirket tarafından yapılan itirazların neden olduğu öne sürüldü.

------------------------------------------------------------------------------

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten: “Biyolojik olmayan ürünlerin biyolojik ürün altında kullanılmasının bedeli çok ağır olur”

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, ihale sürecini yakından takip ettiklerini, konuyla ilgili yapılacak açıklamaları beklediklerini ifade etti.

Sivrisinek mücadelesinin yıllardır yapıldığını ve bu konuda herhangi kimyasal kullanılmadan bakteri içerikli larvasitlerin kullanılmasını önerdiklerini belirten Sarpten, Sağlık Bakanlığı’nın yaklaşık 10 yıldır bu yöntemi kullandığını ve belediyelerde de her geçen gün iyileşme yaşandığını dile getirdi.

“Bugüne kadar olduğu gibi AB ülkelerinde uygulanan yöntemlerle yapılması en doğru yöntemdir” diyen Sarpten,  “Bunun dışında biyolojik olduğunu söyleyen her ilaç biyolojik değildir. Sağlık Bakanlığı buna dikkat etmeli. Ürünün biyolojik larvasit olduğunu ortaya koyacak kriterler olmalı” dedi.

Sarpten, sürecin sonlandırılarak ihalenin başlatıldığı gibi devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kimyasal ilaç firmalarının belli baskılarıyla geri adım atılmasının faturası ağır olur. Bu olay, ülkeye yapılabilecek en kötü noktalardan biridir. Biyolojik olmayan ürünler de biyolojik ürün altında kullanırsa bedelleri çok ağır olacaktır” şeklinde konuştu.

“Doğru bildiğimizi söyleyeceğiz”

Sarpten,  Sağlık Bakanlığı’nın larvasitlerle ilgili ihaleye çıktığını ancak bazı ilaç üreticilerinin kendi ürünlerinin de biyolojik olduğunu öne sürerek, sürece dahil olmak istediklerini kaydetti.

Dernek olarak, Avrupa Birliği’nde onaylanmış ürünlerin kullanılmasını gerektiğini savundukları gerekçesiyle bu duruma karşı çıktıklarını söyleyen Sarpten, “Karşı çıktığımız için bize karşı da kampanyalar başlatıldı. Ancak biz doğru bildiğimizi söyleyeceğiz” dedi.


----------------------------------------------------


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana: “Bakanlık, doğru adım atacak”

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ise yapılan itirazlar ışığında ihaleyle ilgili Tarım ve İlaçlama Denetleme Kurulu’nun toplandığını ancak hazırlanan raporu henüz görmediğini söyledi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Dana, Bakanlığın biyolojik ilaçlamadan vazgeçmesinin mümkün olmadığını ancak Kurul’un hazırladığı raporun önemli olduğunu vurguladı.

Müsteşar Dana, Bakanlığın bu konuda doğru adım atacağını, hiç kimsenin kimyasal ilaçlama yapılmasını beklememesini söyleyerek, konuyla ilgili bugün Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ve Sağlık Bakanlığı ekiplerinin bir araya gelerek, karar üreteceklerini açıkladı.

 

(foto arşiv)

Bu haber toplam 2575 defa okunmuştur