1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tatar: Parti başkanları ve bazı milletvekilleriyle istişare edeceğim
Tatar: Parti başkanları ve bazı milletvekilleriyle istişare edeceğim

Tatar: Parti başkanları ve bazı milletvekilleriyle istişare edeceğim

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, anayasal çerçevede hem parti başkanları hem de bazı milletvekilleriyle istişare ederek, süreci yöneteceğini söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, anayasal çerçevede hem parti başkanları hem de bazı milletvekilleriyle istişare ederek, süreci yöneteceğini söyledi.

Tatar, erken seçimin gündemde olduğunu, Azınlık Hükümeti’nin istifasıyla bunun daha da erkene alındığını kaydetti.

Yeni hükümet kurulana kadar Başbakan Ersan Saner ile bakanların görevleri başında olacağını ifade eden Tatar, “UBP’nin kurultayı vardır. 3 yılda bir her siyasal partinin kurultayı olmak zorundadır. Kurultay ve kurultaydan sonra yaşanacaklar vardır” şeklinde konuştu.

Tatar, “Keşke nisap sorunu yaşanmasaydı. Bence nisap sorunu suni…” dedi.

Halkın beklentileri olduğunu söyleyen Tatar, Hükümetin Meclis’e bazı yasaları önerileri ile bunları gündeme alabileceğini dile getiren Tatar,

“Seçim ve Halk Oylaması ile ilgili Meclis nasıl bir tavır içerisinde olacak… YSK Başkanı’nın da eklentileri vardır. Meclis bunları değerlendirmek için fırsat yakalayamadı. Meclis seçim öncesi buna fırsat yakalar mı yakalamaz mı Meclis bilir” dedi.

“Yeni gerçeklere göre ülkeyi yönetmek zorundayız” diyen Tatar, “Erken seçim olacak, yeni irade şekillenecek” şeklinde konuştu.


TATAR: “SÜRECİ ANAYASA’YA BAĞLI OLARAK EN İYİ ŞEKİLDE YÜRÜTECEĞİM”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ersan Saner tarafından dün kendisine sunulan istifa yazısını Meclis’e tevdi ettiğini söyleyerek, Saner’e yeni hükümet kurulana kadar Başbakan ve kabinesinin göreve devam edeceğine ilişkin yazıyı ilettiğini kaydetti.

Devletin, hükümetlerin ve Meclisin halka karşı sorumlulukları olduğunu vurgulayan Tatar, Meclisin gerek genel kurulda gerekse komitelerde, demokratik kurallar çerçevesinde, bazı yasa çalışmalarını sürdürebileceğini anlattı.

“Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili Meclis nasıl bir değerlendirme içerisinde olacak, hep birlikte göreceğiz… Yüksek Seçim Kurulu başkanının bazı beklentileri vardır. Bu beklentiler uzun zamandır hepimizin gündemindedir. Fakat Meclis bunları alt komitede değerlendirmek için bir fırsat daha yakalayamamıştır. Seçim öncesi bunu yapabilir mi yapamaz mı, tabi ki milletvekillerimiz değerlendirecektir” diyen Tatar, kendisinin de bu süreci parti başkanları ile istişare içerisinde ve Anayasa’ya bağlı olarak en iyi şekilde yürüteceğini kaydetti.

“ERKEN SEÇİM DAHA DA ERKENE ALINABİLİR”

Tatar, bir erken seçimin zaten gündemde olduğunu anımsatarak, hükümetin istifası ile erken seçimin daha da erkene alınabileceğini de ifade etti.

UBP’nin seçime girebilmesi için kurultayını yapması gerektiğine işaret eden Tatar, “ Umarım ki tüm bunlar en iyi şekilde yönetilecek, en iyi şekilde değerlendirilecek. Ben de anayasal çerçevede, parti başkanları ve diğer makamlarla istişarelerle süreci yönetmekle sorumlu olduğumu biliyorum” şeklinde konuştu.

HÜKÜMET KURULANA KADAR BAŞBAKAN VE BAKANLAR GÖREVLERİNE DEVAM EDECEK”

Yeni hükümet kurulana kadar Başbakan ve bakanların görevine devam edeceğini yineleyen Tatar, günlük sıkıntılar yerine orta ve uzun vadeli bakmak gerektiğini vurguladı.

Tatar, pandemi ile mücadelede aşılanmanın bir noktaya gelmesiyle bir rahatlama ve ekonomide bir açılma olduğunu, maliyenin gelirlerinde açıklar olmasına rağmen toparlanma olduğunu da anlatan Tatar, dünyanın her yerinde olduğu gibi , Kuzey Kıbrıs’ta da açıklar olmasını normal olarak değerlendirdi.

“NİSAP SORUNU SUNİ”

Meclisin yaşadığı nisap sorununu “suni” olarak nitelendiren Tatar, “Neticede nisap sorunu hükümetin icraatları için sıkıntı yaratmıştır. Başbakan da böyle bir karar aldı. Şimdi yeni gerçeklere göre bu ülkeyi yönetmek durumundayız. Evet, muhalefet muhalefetliğini yapacak, söyleyeceğini söyleyecektir. Ama ben genel tabloya baktığımda artık bu Meclis’in Ocak 2018’de oluşan iradeyi yansıtmadığını görüyorum. Bir erken seçim olacaktır ve ona göre yeni iradenin şekillenmesiyle bir hükümet kurulacak” şeklinde konuştu.

Tatar, Kıbrıs sorununda yürütülen eşit egemenlik temelindeki yeni politikanın da siyaseti etkileyen ve dikkate alınması gereken önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak sözlerine son verdi. (tak)


 

Bu haber toplam 1982 defa okunmuştur
Etiketler : ,