1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tatar: Maraş açılımı eski sakinlerine iadeyi mümkün kılacak
Tatar: Maraş açılımı eski sakinlerine iadeyi mümkün kılacak

Tatar: Maraş açılımı eski sakinlerine iadeyi mümkün kılacak

"Kapalı Maraş’ı açma kararımız, yıllardan beridir mallarına ve mülklerine  gidemeyen eski sakinlerinin ve  hak sahiplerinin  mülklerinin iadesini mümkün kılacak son derece önemli bir açılımdır"

A+A-


Maraş'a yönelik dünyadan gelen tepkiler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yeni bir karar taslağı hazırlaması sonucu Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar açıklama yaptı, "kapalı Maraş’ı açma kararımız, yıllardan beridir mallarına ve mülklerine  gidemeyen eski sakinlerinin ve  hak sahiplerinin  mülklerinin iadesini mümkün kılacak son derece önemli bir açılımdır" iddiasını yineledi.

"Amacımız mağduriyetleri gidermektir" diyen Tatar, bu açılımın Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden gerçekleşeceğini belirtti.

YENİDÜZEN'in teyit ettiği bilgilere göre ‘Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar Kapalı Maraş’la ilgili kişi ya da şirketlerden 338 farklı müracaat dosyası var.
Bu dosyaların henüz hiçbiri açılmadı.

Kapalı Maraş’ın toplam 4 bin 638 dönümlük arazisinde bu müracaatlar, yarıdan fazlayı 2 bin 438 dönümü kapsıyor.

Tatar: Uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun

Tatar, Kıbrıslı Rum liderliğinin geçmişten bu yana diyalog ve uzlaşı çağrılarına olumsuz yanıt verdiğini belirtirken, "Kıbrıs’ın tümüne sahip çıkma girişimlerinin sürdürdüğünü" de ifade etti.

"Egemen eşit iki devletin varlığına dayalı çözüm" modelini yineleyen Tatar, "47 yıldır çürümeye terk edilen kapalı Maraş konusunda da 2020 yılında  büyük büyük bir açılım başlatılmış, uluslararası hukuk dikkate alınarak  Kapalı Maraş’ta kamuya ait bazı bölgeler ile deniz sahilinin bir bölümü halkın kullanımına açılmıştır" dedi.

Tatar şöyle devam etti:

"KKTC’nin bir parçası olan kapalı Maraş’ı açma kararımız, yıllardan beridir mallarına ve mülklerine  gidemeyen eski sakinlerinin ve  hak sahiplerinin  mülklerinin iadesini mümkün kılacak son derece önemli bir açılımdır.

Amacımız mağduriyetleri gidermektir. Bu açılım Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden gerçekleştirilecektir.

Bu çerçevede  kapalı  Maraş’ın  yüzde üç buçuğuna tekabül eden bölgenin askeri bölge statüsü kaldırılmıştır. Bu adımla  iade talebiyle  başvura hak sahiplerine  Taşınmaz Mal Komisyonu’nun  bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır. 

Bu açılım, uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun bir şekilde  gündeme getirilirken, AB ile bazı ülkelerden güç ve cesaret alan Rum Yönetimi, bu açılımı engellemeye yönelik olarak her yolu ve yöntemi kullanmakta,  Taşınmaz Mal Komisyonu’na  başvuracak  olan  kendi vatandaşlarını tehdit etmekte, korku salmaktadır."

 

 

Bu haber toplam 1890 defa okunmuştur
Etiketler : ,