1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Araçlarımızı devretmeye getirdik, çünkü ödeyemiyoruz”
“Araçlarımızı devretmeye getirdik, çünkü ödeyemiyoruz”

“Araçlarımızı devretmeye getirdik, çünkü ödeyemiyoruz”

Hükümetten seyrüsefer ve muayenelerin 1 yıl daha ötelenmesi talebine yanıt alamayan Kıbrıs Türk Toplu Taşımacıları Birliği eyleme gitti.

A+A-

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği, pandemi nedeniyle çalışamadıklarından dolayı seyrüsefer, muayene, T izin belgesi ücreti, yıllık vergi, çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı ödemelerinden muafiyet talepleri yanıtsız kaldığı gerekçesiyle bugün Lefkoşa’da araçlı eylem düzenledi.

“Araçlarımızı devretmeye getiriyoruz, çünkü ödeyemiyoruz” sloganıyla eylem yapan birlik, KKTC ve Türk bayrakları astıkları çok sayıda otobüs ve minibüslerle Küçük Kaymaklı’dan girdikleri Lefkoşa’da, korna sesleri ve marşlarla önce Cumhuriyet Meclisi’ne, oradan da Başbakanlık önüne gitti.

Eylem devam ediyor.

 

 “Biz bu yükün altından kalkamıyoruz”

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği (KTTB), pandemi nedeniyle çalışamadıklarından seyrüsefer, muayene, T izin belgesi ücreti, yıllık vergi, çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı ödemelerinden muaf tutulma talepleri yanıtsız kaldığı gerekçesiyle bugün Lefkoşa’da araçlı eylem düzenledi.

“Araçlarımızı devretmeye getiriyoruz, çünkü ödeyemiyoruz” sloganıyla eylem yapan birlik, çok sayıda otobüs ve minibüslerle Lefkoşa Atatürk Spor Salonu önünde toplanarak, korna sesleri ve marşlarla önce Cumhuriyet Meclisi’ne, oradan da Başbakanlık önüne gitti. Başbakanlığın önünde marş ve sloganlarla eyleme devam eden taşımacılar, “Biz bu yükün altından kalkamıyoruz. Araçlarımızı devretmeye geldik” diyerek Başbakanlık kapısına temsili bir “Araç Devretme Müracaat Formu” ve araçlarının anahtarlarını bıraktı.

Eylem sırasında Başbakanlık Müsteşarı ile toplantıya giren birlik temsilcileri, toplantıda taleplerini yeniden ifade ettiklerini, herhangi bir dönüş almadıklarını açıkladı.

Birlik, hükümetten taleplerine olumlu bir yanıt alınana kadar araçlarını çekmeyip, eylemlerini sürdüreceklerine dikkat çekti.

KTTB, Kıbrıs’ın güneyine geçiş sıkıntılarına çözüm bulmak amacıyla yarın Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle de görüşecek.

 

Talepler

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği (KTTB) Sözcüsü Mehmet Özsezer, birliğin “hükümetin sektörden aldığı ödemelerden muaf olma, 1500 TL maaş desteğinin sürdürülmesi, turizm taşımacılarına 15000 TL can suyu desteğinin yapılması, Güneye geçiş sıkıntılarının giderilmesi, havalimanlarından rezervasyonlu yolcu alımının açılması, ‘pandemi taşımacılığının’ mevcut iki birlik arasında bölünmesi” yönündeki taleplerini okudu.

 

Aytaç: “Bize verilen sözler tutulmadı”

KTTB Başkanı Menteş Aytaç da açıklamasında, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını ve bu nedenle süreçte en çok zarar gören sektör olduklarını söyledi.

Aytaç, Mart 2020’den beri çalışmamalarından dolayı 2000 TL değerinde olan T-izni, muayene, seyrüsefer gibi vergilerden muaf tutulmalarını talep ettiklerini fakat bu taleplerinin yanıtsız kaldığını ileri sürdü.

 “Pandemi taşımacılığı”ndan da kendi üyelerinin değil, sektördeki diğer örgütün faydalandığını iddia eden Aytaç, hükümeti görevin dağıtımında adaletli olmaya çağırdı.

“Bize vergi verin diyorlar. Nasıl vereceğiz? Çalışmadan mı? Evimize ekmek bile götüremiyoruz” diyen Aytaç, talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdürecekleri belirtti.

 

“Kullanmadığımız yolun seyrüsefer vergisini veremeyecek durumdayız”

KTTB Yönetim Kurulu Üyesi Berksan Bekir Akandere de sözü alarak, taşımacılık sektörünün bugüne kadar devlete karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ancak “kilit vurulan sektör” olarak kullanmadıkları yolun seyrüsefer vergisini veremeyecek durumda olduklarını söyledi.

“Bu şekilde ileriki günlerde turizme hizmet edecek hiçbir aracın bulunamayacağını” ifade eden Akandere, “Sektöre hibe verebilecek bir desteğimiz yoktur diyorsunuz. Hibe veremiyorsanız bari cebimizdeki olmayan parayı istemeyin bu noktada bize destek verin” dedi.

Açıklamaların ardından Başbakanlık Müsteşarı ile toplantıya giren Birlik Temsilcileri, toplantıda taleplerini yeniden ifade ettiklerini, herhangi bir dönüş almadıklarını kaydetti.

Birlik, güneye geçiş sıkıntılarına çözüm bulmak amacıyla yarın Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle de görüşecek.

 

toplu-tasima-eylem.jpg

1-189.jpg

2-159.jpg

3-118.jpg

4-081.jpg

5-065.jpg

FOTOĞRAFLAR: BURÇİN AYBARS / DEVRİM DEMİR

Bu haber toplam 2418 defa okunmuştur
İlgili Haberler