1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sosyal Medya: Bir Külliye, kaç yangın helikopteri yapar?
Sosyal Medya: Bir Külliye, kaç yangın helikopteri yapar?

Sosyal Medya: Bir Külliye, kaç yangın helikopteri yapar?

Kıbrıs'ın kuzeyinde hemen her yaz dönemi gündeme gelen bir soru yine yanıt arıyor: "Yangın helikopterleri nerede?"

A+A-

Kıbrıs'ın kuzeyinde hemen her yaz dönemi gündeme gelen bir soru yine yanıt arıyor: "Yangın helikopterleri nerede?"

Sosyal medyadaki tartışmada Ankara'nın kuzey Kıbrıs'a dayattığı "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi"nin ülkenin en temel ihtiyaçlarına göre öncelik sırasındaki yeri tartışılıyor.

"Bir Külliye kaç yangın helikopteri yapar" sorusu özellikle öne çıkarken, Geçitköy'deki yangına havadan müdahale için adanın güneyinden gelen yardım taleplerinin yanıtsız bırakıldığı iddiaları da dikkat çekiyor.

Bir başka önemli sorgulama ise geçmişte imzalanan "TC-KKTC Protokolü"nde yer alan "yangın helikopteri"ne yönelik gösterinin yalan olduğunun anlaşılması... İki yıl önceki Kalkanlı yangınından sonra Tarım Bakanı Dursun Oğuz basının karşısına geçerek, "yangın helikopteri artık burada konuşlanacak" açıklaması yapmıştı.

Anadolu Ajansı da 23.06.2021 tarihinde yayınladığı bir haberde, "Türkiye, KKTC'de yangın söndürme helikopteri görevlendirdi" başlığına yer vermişti. O habere göre Başkent Lefkoşa'daki Sanayi Bölgesi'nde Orman Dairesinin bulunduğu alana konuşlandırılan helikopter, dönemin Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından teslim alınmıştı.

Çavuşoğlu, Orman Genel Müdürlüğünün KKTC'ye görevlendirdiği yangın söndürme helikopterinin, 2010'dan bu yana orman yangınlarıyla mücadele kapsamında imzalanan protokolün bir parçası olduğunu iddia etmişti.

281456701-969299560402037-7342090071200018975-n.png

283426019-325763692891302-8610629330382821383-n.png

 

Üstel: 1 Haziran'da gelecek

“Bakanımızın, Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığı protokol kapsamında, bir yangın helikopteri 1 Haziran’dan itibaren Ercan Devlet Havalimanı’nda olacak. Şansızlığımız Mayıs ayının son günlerinde, böyle bir yangın yaşanmasıdır”

Yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulunan Başbakan Ünal Üstel ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Tepebaşı’nda basına yaptığı açıklamada, elektrik tellerinin birbrine değmesi sonucu üç ayrı yerde yangın çıktığını ve rüzgarın etkisiyle yangının civar bölgelere yayıldığını açıkladı.

Başbakan Üstel, Türkiye’den ve İngiliz üslerinden gelen yangın söndürme helikopterlerinin yangın söndürme çalışmalarına katılmasıyla birlikte, rüzgarın şiddetini artırdığı akşam saatleri öncesinde yangının söndürülmesini ve ardından soğutma çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini söyledi.

Başbakan Üstel, tedbir amaçlı evlerin boşaltıldığını, bölge sakinlerinin can güvenliğinin sağlanması için tahliye edildiklerini de açıklayarak, “Bakanımızın, Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığı protokol kapsamında, bir yangın helikopteri 1 Haziran’dan itibaren Ercan Devlet Havalimanı’nda olacak. Şansızlığımız Mayıs ayının son günlerinde, böyle bir yangın yaşanmasıdır” dedi.

Bu haber toplam 1716 defa okunmuştur
Etiketler : ,