1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özyiğit: “İzinleri didik didik ediyoruz…”
Özyiğit:  “İzinleri didik didik ediyoruz…”

Özyiğit: “İzinleri didik didik ediyoruz…”

Özyiğit, YÖDAK izin vermiyor da, biz veriyormuşuz gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Biz göreve geldiğimizden beri bir tane bile izin verilmedi, bizden önce verilen ön izinleri bile didik didik ediyoruz” şeklinde konuştu...

A+A-

Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 11:20 sıralarında toplandı. Genel Kurul gündeminde 12 güncel konuşma istemi bulunuyor.

HP Milletvekili Manavoğlu:
“Hesapsızca verilen izinler üniversite sektörüne zarar verdi”

Ülkedeki üniversiteler ve ekonomik açıdan önemlerine ilişkin konuşan Halkın Partisi Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, üniversitelerin ülke ekonomisine çok ciddi ekonomik katkısı olduğuna işaret etti.

Binlerce kişinin bu alanda istihdam edildiğine de değinen Manavoğlu, bugüne kadar bu alanda milyonlarca yatırım yapıldığını anımsattı.

Kafe- restoranlardan, kiralık dairelere, marketlere her sektörün bu alandan etkilendiğine de değinen Manavoğlu, öğrenci yurdu gelişiminin yeteri kadar olmadığını belirtti.

Plansızlığın neticesince bazı ilçelerce öğrenci yurdu fazlalığı da olduğuna işaret eden Manavoğlu, bu plansızlığın geçmişten günümüze üniversite izinleri verilirken de yaşandığının altını çizdi.

“Başka hata yapma lüksümüz yok, bu konuda yeniden çıkışa geçmemiz lazım” diyen Manavoğlu, yapılan yanlışlıklardan sonra çok doğru giden bu alanın düşüşe geçtiğini ifade etti.

Hesapsızca verilen izinlerin, ‘iki dudak arasındaki’ izinlerin bu hatalara neden olduğunu savunan Manavoğlu, geçmişte siyasi ranta dönüşen bu izinlerin, sisteminde değişikliğe gidilmesi gerekliliğini belirtti.

19 faaliyetteki üniversiteye karşın, 17 de bekleyen izin olduğunu anımsatan Manavoğlu, esas sıkıntının bu 17 üniversitenin yanı sıra, komitede de bekleyen 3 üniversitenin ne olacağı konusu olduğunu kaydetti.

YÖDAK Başkanı’nın kendi üyeleri ile sıkıntıları tartışmak yerine aksaklıkları Türkiye’ye şikayet ettiğini savunan Manavoğlu, YÖDAK Yöneticileri’nin damıtılmış olması gerektiği ve belki de daha sıklıkla değişmesi gerektiği görüşünü belirtti.

“YÖDAK’ın üzerine daha çok düşersek daha iyi olur” diyen Manavoğlu, YÖDAK Başkanı’nın mesaisini ülke içinde geçiremediği eleştirisinde de bulundu, “Mesaini burada geçiremiyorsan, bu kuruma nasıl fayda sağlayacaksın” şeklinde konuştu.

Manavoğlu, YÖDAK Yönetim Kurulu’nun performansının yeterli olmadığı görüşünü belirtti, üniversitelerimizi yanlış lanse eder durumda olunduğunu kaydetti.


Eğitim Bakanı Özyiğit:
“İzinleri didik didik ediyoruz…”

 

Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, YÖDAK izin vermiyor da, biz veriyormuşuz gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Biz göreve geldiğimizden beri bir tane bile izin verilmedi, bizden önce verilen ön izinleri bile didik didik ediyoruz” şeklinde konuştu...

 

Gülşah Sanver Manavoğlu’nun ardından söz alan Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, her alanda sürekli eğime ihtiyacımız olduğuna ve eğitimin planlı bir şekilde yapılması ve desteklenmesinin önemine işaret etti.

Üniversite alanın ülkeye önemli katkı sağladığına değinen Bakan Özyiğit, hepimiz üzerine titrer durumdayız, ona gelecek zarar hepimizi üzer, ülkemizin geleceğini de olumsuz etkiler, bu nedenle dikkatli olmalıyız” dedi.

Türkiye’de üniversite sayısının her geçen gün arttığına da işaret eden Özyiğit, oralara artık daha fazla öğrenci gittiğine değindi, buraya bakış açısının da eskiden olduğu gibi ‘daha fazla destekler’ konumda olması gerekliliğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ı daha pahalı olduğu yönünde bir takım propagandalar yapıldığını da belirten Bakan Özyiğit, “Bizim daha fazla çalışmamız lazım, ben bunu üzerime alıyorum. Daha fazla tanıtmalıyız” dedi.

Üniversitelerle yapılan toplantılarda basına yansıyan bazı konularla ilgili yaptığı açıklamalarda da söylediğini anımsatan Bakan, “YÖDAK izin vermiyor da, biz veriyormuşuz gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Biz göreve geldiğimizden beri bir tane bile izin verilmedi, bizden önce verilen ön izinleri bile didik didik ediyoruz. Çok önemli, desteklenmesi gereken bir alandır. Çok önemlidir” dedi.

Uzaktan eğitim yapmak üzere ön izin almış bir üniversitenin de izinlerinin YÖDAK tarafından iptal edildiğini anımsatan Bakan Özyiğit, “O karar bana geldiği anda o üniversite yetkililerinin mahkemeye başvurduğu bilgisi de geldi. Hukuka uymak, beklemek durumundayız sonrası için adım atma anlamında. Hiç kimse merak etmesin, hukuka aykırı hiçbir şey yapılmayacaktır” dedi.

 Dikkatli planlanırsa üniversitelerin ülke artı getirebileceğini söyleyen Bakan Özyiğit, “Benim de endişelerim var. Denetimleri doğru şekilde yapılmalı. Geçmişte üniversitelerimiz kolay diploma veriyor diye de eleştiriliyordu. Bu nedenle kapatılan bir üniversitemiz de olmuştu” şeklinde konuştu.

 

“Müsterih olun, gözümüz üzerlerindedir”

 ‘Uzaktan eğitim’ temelinde Meclis Genel Kurulu’nda tartışılan Netkent Üniversitesi’ne ilişkin detaylar paylaşan Eğitim Bakanı Özyiğit, söz konusu üniversitenin izninin Kemal Dürüst’ün bakanlığı döneminde verildiği bilgisini paylaştı.

YÖDAK’ın ‘uzaktan eğitim bu ülkeye uygun değildir’ gerekçesi ile izni iptal yoluna gittiğini de anımsatan Bakan Özyiğit, şu anda ara emrinin söz konusu olduğunu kaydetti.

“Bana göre bu prosedür bu güne kadar ya tamamlanmalı, ya da iptal edilmeliydi” diyen Bakan Özyiğit, mahkeme tarafından atılan adımı beklemek durumunda olduklarını belirtti, “Müsterih olun, gözümüz üzerlerindedir” dedi.

 

“YÖK’e şikayet eden kurumlarımıza zarar veriyor demektir”

YÖDAK’ın adına, anlamına yaraşır bir kurum olması gerektiği düşüncesini de belirten Bakan Özyiğit, YÖDAK Başkanı’nın önceki dönemlerde Türkiye’de yaşadığını, ailesinin de orada olması nedeniyle sürkli gidip geldiğini, bu eleştiri ve tartışmaları çok da doğru bulmadığını ifade etti.

Manavoğlu’nun eleştirilerine de yanıt veren Bakan Cemal Özyiğit, YÖK’e üniversitelerimizle ilgili ‘şikayet’ yapıldığını düşünmediğini, öyle bir şey varsa da ayıp edildiğini söyledi, “Şikayet ediliyorsa bu kurumlara zarar veriliyor” dedi.

Bu haber toplam 2525 defa okunmuştur
İlgili Haberler