1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Lavrov’dan ‘iki toplum arasında diyalog’ çağrısı
Lavrov’dan ‘iki toplum arasında diyalog’ çağrısı

Lavrov’dan ‘iki toplum arasında diyalog’ çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kıbrıs’a resmi ziyaretine başladı.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kıbrıs ziyaretinde "iki toplum arasında diyalog" çağırısı yaptı, Türkiye ile görüşmelerde aracılık yapmaya hazır olduğu mesajını verdi.

Adanın güneyini ziyaret eden Lavrov’un gündeminde Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili ilişkiler, Kıbrıs sorunu, Doğu Akdeniz’deki durum ve AB-Rusya ilişkileri yer aldı.
 
Kıbrıs – Rusya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60’ıncı yıldönümü dolayısıyla adayı ziyaret etmekte olan Lavrov, sabah Kıbrıslı Rum lider Nicos Anastasiades tarafından kabul edildi ayrıca Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve siyasi parti liderleriyle görüştü.

Baş başa gerçekleşen görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Lavrov’a, “İki halkın yararına gerçekleştirdiğiniz çabalardan dolayı iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60’ıncı yılı onuruna, yüksek memnuniyetimizin bir ifadesi olarak sizi Kıbrıs Cumhuriyeti adına III. Makarios Büyük Haçı nişanıyla ödüllendirmeye karar verdik” diyerek en büyük nişan olan III. Makarios nişanını taktı.  

“Moskova gerilimi azaltmak için hazır”

Kritik bir siyasi kavşakta, Doğu Akdeniz’deki gerilimin en yüksek seviyesinde Moskova'nın krizi hafifletmeye yardımcı olmaya hazır olduğunu söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a Kıbrıs’ın özel nişanı takdim edildi.

Anastasiadis, Bay Lavrov'u Kıbrıs'ta ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, uluslararası işbirliğinin son yıllarda iyileştirildiğini ve Rusya ile Kıbrıs'ın siyasi diyalog temelinde işbirliği yaptığını belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkelerden birinin dönemin Sovyetler Birliği olduğunu anımsatan Anastasiadis, Rusya’nın yıllardan beri ilkeli duruşundan, Moskova’nın, Birleşmiş Milletler ilke ve değerleri, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde, Kıbrıs sorununda adil bir çözüme ulaşılmaya yönelik Kıbrıs’ın çabalarına verdiği değerden söz etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik minnettarlığını dile getirdi. Rusya Dışişleri Bakanı, Moskova'nın Kıbrıs sorununa "ilgili BM kararlarına dayanması gereken" bir çözüm konusundaki tutumunu yineleyerek, iki toplum arasında diyaloğun daha hızlı yeniden başlaması için umudunu dile getirdi.

Ayrıca, Rusya'nın Doğu Akdeniz'deki durumla ilgili diyaloğun geliştirilmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti.

Rusya'dan Kıbrıs Cumhuriyeti'ne: 'Türkiye ile görüşmelere aracılık etmeye hazırız'

 

Lavrov

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz sondajı geriliminin dindirilmesi için Moskova’nın, Türkiye ile görüşmelere aracılık etmeye hazır olduğunu söyledi.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ile Lefkoşa’da görüşen Lavrov, “Türkiye ile ilişkileriniz söz konusu olduğunda, pragmatik olarak karşılıklı çıkarlar temelinde ve uluslararası hukuka uyumlu, adil karar arayışında diyaloga teşvik etmeye hazırız” dedi.

Anastasiades de daha sonra düzenlediği basın toplantısında “Rusya, Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıracak herhangi bir adımın kabul edilemeyeceğini belirtiyor” diye konuştu.

lavrov_-kibris-2.jpg

Bu haber toplam 2708 defa okunmuştur
Etiketler : ,