1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KURAKLIK ALARMI!
KURAKLIK ALARMI!

KURAKLIK ALARMI!

Girne, Esentepe, Boğaz, Taşkent ve Alevkayası bölgeleri OLAĞANÜSTÜ KURAK!

A+A-

Ayşe GÜLER

Meteoroloji Dairesi tarafından hazırlanan Kuraklık Değerlendirilmesi, Kıbrıs’ın kuzeyindeki ‘kuraklık alarmını’ da ortaya çıkardı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı içerisinde kuraklık ve hasarları saptamak amacıyla oluşturulan komisyon arazilerdeki çalışmalarını sürdürürken, Meteoroloji Dairesi verilerine göre Ocak-Mart aylarında tüm bölgelerde kuraklık yaşandı.

Meteoroloji Dairesi’nin resmi sitesinde yayımlanan, ‘kuraklık sınıflandırması haritasına’ göre; 5 bölge olağanüstü kurak, 5 bölgede ise çok şiddetli kuraklık görüldü.

Öte yandan yeterli yağış yağmaması nedeniyle 7 bölgenin şiddetli kurak olduğu tespit edilirken, 11 bölgenin ise orta kurak olduğu belirlendi.

Meteoroloji Dairesi’ndeki verilerin yanı sıra, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kuraklık haritası ile ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta tamamlanması planlanıyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Genel Tarım Sigortası Müdürü İpek Kızılduman, kuraklık ile ilgili çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirtti, bu aşamada 2017 yılı için öngörüde bulunmanın şu an için doğru olmadığını da ifade etti.

2017 Mart ayı 3 aylık Kuraklık Sınıflandırması verileri:

  • Tüm bölgelerde kuraklık yaşandı,
  • OLAĞANÜSTÜ KURAK BÖLGELER: Girne, Esentepe, Alevkayası,Taşkent ve Boğaz
  • ÇOK ŞİDDETLİ KURAK BÖLGELER: Kantara, Alayköy, Yeni Erenköy, Ziyamet ve Çayırova
  • ŞİDDETLİ KURAK BÖLGELER: Tatlısu, Lefke, Ercan, Akıncılar, Mağusa, Dipkarpaz ile Zafer Burnu 
  • ORTA KURAK BÖLGE: Akdeniz, Kozanköy, Kalkanlı, Güzelyurt, Gaziveren, Yeşilırmak, Geçitkale, Dörtyol, Vadili, Beyarmudu ve İskele.

 5 bölge olağanüstü kurak…

3 aylık kuraklık sınıflandırmasına göre Kuzey Sahil ve Beşparmaklar bölgesinde yer alan Girne, Esentepe, Alevkayası,Taşkent ve Boğaz’ın OLAĞANÜSTÜ KURAK bölge olduğu görülüyor.

Çok şiddetli kurak bölgeler: Kantara, Alayköy, Yeni Erenköy, Ziyamet ve Çayırova…

Meteoroloji Dairesi verilerine göre; Kuzey Sahil ve Beşparmaklar bölgesindeki Kantara, Orta Mesarya’da Alayköy, Karpaz bölgesinde ise Yeni Erenköy, Ziyamet ve Çayırova bölgeleri ‘çok şiddetli kurak’ bölgeler arasında yer aldı.

Şiddetli kurak bölgeler ise Kuzey Sahil ve Beşparmaklar bölgesindeki Tatlısu, Batı Mesarya’da Lefke, Orta Mesarya’da Ercan,Doğu Mesarya’da Akıncılar, Doğu Sahil bölgesinde Mağusa, Karpaz bölgesinde ise Dipkarpaz ile Zafer Burnu oldu.

Orta kurak bölgeler…

Kuraklık sınıflandırılması, orta kurak bölgeleri de ortaya çıkardı.

Buna göre; Kuzey Sahil ve Beşparmaklar bölgesindeki Akdeniz, Kozanköy, Batı Mesarya’daki Kalkanlı, Güzelyurt, Gaziveren, Yeşilırmak, Doğu Mesarya’daki Geçitkale, Dörtyol, Vadili, Beyarmudu ve Doğu Sahil bölgesindeki İskele ‘orta kurak bölgeler’ arasında yer aldı.

kur1.jpgkur2.jpg

 


Gözler Tarım Bakanlığı’nda…

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından kuraklık ve hasarları saptamak amacıyla oluşturulan komisyon ise arazilerdeki çalışmalarını sürdürüyor.

Verilerin gelecek hafta içerisinde tamamlanarak, Genel Tarım Sigortası Fonu Yönetim Kurulu’nda değerlendirilmesi bekleniyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Genel Tarım Sigortası Müdürü İpek Kızılduman, kuraklık ile ilgili çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirtti.

Kızılduman, bu aşamada 2017 yılı için öngörüde bulunmanın şu an için doğru olmadığını da ifade etti.

Geçtiğimiz yılki verileri de paylaşan Kızılduman, 5200 üreticiye 756 bin dönüm arazi için 65 milyon TL kuraklık ödemesi yapıldığını söyledi.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 4296 defa okunmuştur