1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Brüt: 70 bin 893 TL, Net: 61 bin 677 TL
Brüt: 70 bin 893  TL, Net: 61 bin 677  TL

Brüt: 70 bin 893 TL, Net: 61 bin 677 TL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini hayat pahalılığı oranında yüzde 16,95  artışla; brüt 70 bin 893 TL, net 61 bin 677  TL olarak belirledi.

A+A-

YENİDÜZEN

Kıbrıs'ın kuzeyinde yılın ikinci asgari ücreti belirlendi. Yeni asgari ücret, son 6 aylık hayat pahalılığı oranı da dikkate alınarak, yüzde 16,95 artışla; brüt 70 bin 893 TL, net 61 bin 677  TL olarak açıklandı. 

Rakam işçi ve devlet kanadının oylarıyla oy çokluğuyla geçti.

İstatistik Kurumu, son 6 aylık hayat pahalılığı oranını yüzde 16,95 olarak açıklamıştı.

Mevcut asgari ücret ise Ocak ayından bu yana brüt 60 bin 618 TL, net 52 bin 738 TL olarak uygulanıyordu.

Öte yandan Çalışma ve Güvenlik Bakanı Hasipoğlu ile Hür İşçi Sendikaları (Hür-İş) Federasyonu ve Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu toplantı sonrasında açıklama yaptı. İşveren tarafı ise oy çokluğuyla alınan kararın ardından herhangi bir açıklama yapmadan Bakanlık binasından ayrıldı.


Çalışma ve Güvenlik Bakanı Hasipoğlu:

“Saatlik 408,99, günlük 3 bin 271,98, haftalık 16 bin 360 TL”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, "Yeni asgari ücret saatlik 408,99; günlük 3 bin 271,98; haftalık 16 bin 360 TL olarak belirlendi" açıklamasında bulundu. 

1784202668454asgari-ucret-tim-1-001.jpg

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, yaptığı açıklamada, yeni asgari ücretin saatlik 408,99; günlük 3 bin 271,98; haftalık 16 bin 360 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Hasipoğlu, söz konusu rakamın hükümet tarafı, devlet tarafı ve işçi sendikasının oylarıyla oy çokluğuyla belirlendiğini, işveren tarafının ise rakama itirazı olduğunu dile getirdi.

Artışın hayat pahalılığı (HP); yani yüzde 16.95 oranında yapıldığına dikkat çeken Hasipoğlu, Başbakan Ünal Üstel’in de bugün özellikle işveren tarafına ciddi anlamda teşvikler verileceğini açıkladığını kaydetti.

Hasipoğlu, hükümetin politikasının işçiyi, emekçiyi enflasyon karşısında ezdirmemek olduğunu vurgulayarak, daha önceki dönemde de oluşan farkı verdiklerini söyledi.

Kamu çalışanı ile asgari ücretli arasında herhangi bir fark görmediklerini kaydeden  Hasipoğlu, yüzde 16.95 olarak verilen HP’yi emekçiye de uyguladıklarını belirtti.

Hasipoğlu, üretimin devam etmesinin de önemli olduğunu belirterek, “Belki de KKTC çalışma hayatında hiç olmadığı kadar teşvikleri bugün Başbakan açıkladı.” dedi.

“Çalışma Bakanlığı olarak çalışan kadınların sigorta primlerinin yüzde 100’ünü, erkeklerin ise yüzde 80’ini karşılıyoruz.” açıklamasında bulunan Hasipoğlu, KKTC vatandaşlarının istihdamını teşvik anlamında çalışma hayatına ilk kez girecek 16-35 yaş arasındaki vatandaşların maaşlarının 35 bin TL’lik kısmını devlet olarak üstleneceklerini söyledi.


Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu:

"Yüzde 16,95 artış kötünün iyisi"

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, yüzde 16,95'lik asgari ücret artışını "kötünün iyisi" olarak nitelendirerek, zamlar sürdükçe yapılan artışın yeterli olmayacağını söyledi.

1784202668456asgari-ucret-tim-2.jpg

Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise konuşmasında, belirlenen yeni asgari ücreti "zafer" olarak görmediğini söyledi. Yapılan artışın tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Serdaroğlu, hayat pahalılığı ve zamların devam etmesi halinde ücret artışının etkisinin kısa sürede ortadan kalkacağını ifade etti.

Serdaroğlu, piyasadaki zamlar sürdükçe çalışanların alım gücünün korunmasının mümkün olmadığını belirterek, "Bu artışı bir zafer olarak görmüyorum. Dışarıdaki zamlar durmadığı sürece durum değişmez." ifadelerini kullandı.
Hükümetin komisyon sürecindeki tutumuna da değinen Serdaroğlu, hükümetin bu süreçte tavrını ortaya koyduğunu söyledi. Başbakan Ünal Üstel ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu'nun yaklaşımından memnun olduklarını ifade eden Serdaroğlu, "Hükümet tarafını belli etti. Hükümet yoksullaşmadan değil yoksullaşmamadan yana durdu. Başbakan Ünal Üstel ve Çalışma Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu'nun tutunduğu tavırdan dolayı memnunuz." diye konuştu.

Hayat pahalılığı ve zamların kontrol altına alınmasının önemine dikkat çeken Serdaroğlu, ücret artışının tek başına çözüm olmayacağını belirtti.
"Hayat pahalılığı ve zamlar devam ederse yapılan artışın bir önemi yok. Fiyatlar takip edilmeli. Hür-İş olarak bunun da takipçisi olacağız." ifadelerini kullanan Serdaroğlu, denetim mekanizmasının etkin şekilde işletilmesi gerektiğini söyledi.

Komisyondaki müzakere sürecine ilişkin de bilgi veren Serdaroğlu, hem işçi hem de işveren tarafının çalışmalarını masaya koyduğunu belirtti. Çalışma Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu'nun hayat pahalılığı oranında artış önerisini sunduğunu kaydeden Serdaroğlu, bunun üzerine işçi tarafı olarak teklifi kabul ettiklerini belirtti.

Serdaroğlu, "Biz de işveren de kendi tarafının çalışmalarını masaya koydu. Bakan Hasipoğlu, masada HP oranında artışı sununca biz de işçi tarafı olarak el sıkıştık." dedi.

Ocak ayında oluşan yüzde 3,27'lik kaybın halen telafi edilmediğini belirten Serdaroğlu, buna rağmen yüzde 16,95'lik artışı "kötünün iyisi" olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Serdaroğlu, "Ocak ayındaki yüzde 3,27'lik açık giderilmiş değil. Zararın neresinden dönersek kârdır. O yüzden yüzde 16,95 oran için kötünün iyisi diyerek onay verdik. Eğer bu rakamı kabul etmeseydik işverenin ekmeğine yağ sürmüş olurduk. Bu masadan iyi bir rakamla çıktığımıza inanıyorum." diye konuştu.

1784198900060c.jpg


1 Temmuz 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret şöyle:

-Saatlik: 408,99 TL

-Günlük: 3 bin 271 TL

-Haftalık: 16 bin 360  TL

-Aylık brüt: 70 bin 893 TL

-Aylık net: 61 bin 677  TL

Bu haber toplam 25538 defa okunmuştur