1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Keşke ceza kesilseydi”
“Keşke ceza kesilseydi”

“Keşke ceza kesilseydi”

YENİDÜZEN  'kapalı alanda sigara' tartışmalarına neden olan meyhaneye gitti, “o gece ne oldu” diye sordu, bu kez meyhane sahipleri konuştu

A+A-

Kamuoyuna "Bakan-meyhane sahibi tartışması" olarak da yansıyan, kapalı alanda sigara içilmesine yönelik olayın yaşandığı Gönyeli Eski Konak Meyhanesi sahipleri Rayis Damdelen ile oğlu Bekir Damdelen YENİDÜZEN’e konuştu, kendilerini savundu: Yüksek sesle söyledim. Şeker hastasıyım, aniden parladım.

 

Ayşe GÜLER

Gönyeli’nin uzun yıllardır hizmet veren işletmelerinden Eski Konak Meyhanesi’nde ‘kapalı alanda sigara içilmesine işlem yapmak isteyen Sağlık Bakanlığı personelinin saldırıya uğraması’yla ilgili mekan sahipleri YENİDÜZEN’e konuştu.

Tartışmaların odak noktasındaki isim, Eski Konak Meyhanesi sahibi Rayis Damdelen ile oğlu Bekir Damdelen, olayın yaşandığı gece işyerinde yasaya aykırı bir şey bulunmadığını, bu nedenle ceza kesilmediğini iddia etti.

Rayis Damdelen, “Her şey, meyhaneyi denetlemeye gelen müfettişin 4 müşterinin fotoğrafını çekmesiyle başladı” iddiasında bulundu…

Damdelen’in oğlu Bekir Damdelen ise, kamuoyunda olayların ceza kesilmesinin ardından çıktığına yönelik algı yaratıldığını, bunun gerçeği yansıtmadığını savundu.

“Keşke ceza kesilseydi de böyle olaylar yaşanmasaydı. Samimi olduğum insanlarla kavga mı etmek isteriz? Biz bunu istemeyiz” diyen Damdelen, ekiplerin önceki gün yine meyhaneye geldiğini ancak yasaya aykırı durum olmaması nedeniyle ceza kesmediğini belirtti.

Öte yandan ‘kapalı alanda’ sigara içilmesine yönelik yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim, sigara içme yasağının diğer tüm yasalar gibi uygulanmak zorunda olduğunu belirtti.

Besim, “Ya gerçekten devlet olmayı öğreneceğiz, ya da bedelini ödeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Mekan sahipleri: “Keşke ceza kesilseydi de böyle olaylar yaşanmasaydı. O an sigara içen kimse yoktu. Sigara içmeyen müşterilerin fotoğrafı çekildi, olaylar öyle başladı.”

 

 

Eski Konak sahibi Bekir Damdelen:

“Sigara içmeyen müşterilerin fotoğrafı çekildi, olaylar başladı”

Eski Konak sahibi Bekir Damdelen, olayların bakanlık yetkililerinin, meyhanede sigara içmeyen bazı müşterileri fotoğraf çekmesi ile başladığını savundu.

Damdelen, denetçiler tarafından iş yerine herhangi bir ceza kesilmediğini, ancak kamuoyunda olayların ‘ceza verilmesinin’ ardından çıktığına yönelik algı yaratıldığını iddia etti.

“Keşke ceza kesilseydi de böyle olaylar yaşanmasaydı. Samimi olduğumuz insanlarla kavga mı etmek isteriz?” diye soran Damdelen, ekiplerin önceki gün yine meyhaneye geldiğini ancak yasaya aykırı durum olmaması nedeniyle ceza kesmediğini de belirtti.

“Sigara içen tek bir kişi bile yoktu”

Damdelen, ihbar üzerine Sağlık Bakanlığı müfettişinin saat 22.00 ila 22.30 arasında meyhaneye geldiğini söyleyerek, kontrolün ardından ceza yazılmadığını, o an sigara içen tek bir kişinin olmadığını belirtti.

Denetimin ardından Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim ve 6-7 kişilik ekibinin de mekana geldiğini ifade eden Damdelen, onların da meyhane içerisinde tur attığını dile getirdi.

“Yarın görevden alınır, o da vatandaş olur”

Damdelen, yaşananları şöyle özetledi: “Filiz hanım, bize kahve içmeye geldiğini söyledi. Oturduklarında, Başak Hanım (Özel Kalem Müdürü Başak Ekenoğlu) habersiz şekilde müşteriyi fotoğraf çekti. Ancak o kişi sigara içmiyordu. Bu fotoğrafı sonra müfettişe gösterdi. Ben de müfettişe ne yaptıklarını, habersizce neden fotoğraf çektiklerini sordum. O sırada müfettişin elinden telefonu almaya çalıştım. Ardından fotoğrafı, Filiz Hanım’a gösterdiler. Babam da duyunca, Filiz Hanım’ın masasına gitti. Ses tonu biraz yüksektir. Oradaki adam babama ‘Siz bakanla nasıl konuşursunuz?’ diye sordu. Ben de onların vatandaşla nasıl konuştuklarını sordum. ‘O vatandaş, biz de vatandaşız. O atanmış bir kişidir, milletvekili bile değildir. Yarın görevden alınır, o da vatandaş olur’ dedim. Yaşanılanlar bunlar…”

“Denetlemeye gelen insan, masada viski mi içer?”

Damdelen, fotoğrafı çekilen kişilerin de yaşananlara tepki gösterdiğini söyleyerek, “Fotoğrafla ceza mı yazılacak? Kameram var, onlara bakıp yazabilirler” dedi.

“Ben ceza yemedim. Ceza yesem de bunlar olsa, anlayım” diyen Damdelen, “Denetlemeye gelen insan, masada viski mi içer? Denetlemeyi viski ile mi yapacaklar” diye sordu, denetlemeye gelen kişilerin içki içtiğini iddia etti.

Damdelen, sigara denetimlerinin sıklıkla yapılmadığını, yılda 3-4 kez yapıldığını söyledi.

“Sigara içilebilen yerlerin tavanı ve yanları açık değilse, ceza yazılır”

Meyhanede üzeri açılmak koşulu ile sigara içilebilen alanın bulunduğunu da söyleyen Damdelen, diğer odalarda sigara içilmediğini, bu durumun yasaya aykırı olmadığını söyledi.

Damdelen, sigara içilebilen yerlerin tavanı ve yanları açık olmaması durumunda ceza yazıldığını da belirtti.

 

 

Eski Konak sahibi Rayis Damdelen:

“Yasaya aykırı bir şey bulamadılar, ceza da kesmediler”

Eski Konak sahibi Rayis Damdelen, Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim ve ekibi ile yaşadıkları gergin geceyi anlattı, kendisini savundu.

Damdelen, işyerinde yasaya aykırı bir şey bulunmadığını, bu nedenle ceza kesilmediğini de ifade etti.
Mekana gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in “sizi ihbar edeceğim” diyerek, oradan ayrıldığını anlatan işletme sahibi, “Biz bunu şaka sanmıştık, ancak, bakanın ayrılmasının ardından ekipler geldi” diye konuştu.
Rayis Damdelen şöyle konuştu: “Bize herhangi bir ceza da kesilmedi. Bir şey bulamadılar. Küllüklerin fotoğrafını çektiler. Ben sigara içecek olan kişileri, üzeri açılıp kapanabilen tavanın bulunduğu alana oturturum. Gece boyunca sürekli bu tavanın üzeri açılır, kapanır… Sıkıntı çıkmasın diye, bu bölge için 100 bin TL verdim.”

 

 Sağlık Bakanı Besim: “Kanserin ve daha birçok hastalığın nedeni olan kapalı alanlarda sigara içme yasağı bize göre olmazsa olmazımızdır.”

 

Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim:

“Sigara içme yasağı, tüm yasalar gibi uygulanmak zorunda”

‘Kapalı alanda’ sigara içilmesine yönelik yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim, sigara içme yasağının diğer tüm yasalar gibi uygulanmak zorunda olduğunu belirtti.

Besim, “Kanserin ve daha birçok hastalığın nedeni olan kapalı alanlarda sigara içme yasağı bize göre olmazsa olmazımızdır” dedi.

Saygıyla yapılan her eleştirinin de kendileri için anlamlı olduğunu ifade eden Besim, “Ya gerçekten devlet olmayı öğreneceğiz, ya da bedelini ödeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Olayın yaşandığı geceyi anlattı…

Besim, olayın yaşandığı gece, 112 Acil Servis Personeli ile sene sonu yemeğinde olduklarını, sıhhiye müfettişlerinin denetim için bölgede olması üzerine denetimlerde bizzat bulunarak hem mekân sahiplerini selamlamak, hem de oradaki insanlara seslenme ihtiyacı duyduklarını söyledi.

Besim, yasa gereği bakan ve müdürlerinin istediği zaman denetimlere katılıp, uygulamaları yerinde yönetebileceğini belirtti.

“Yoğun sigara kokusu aldık”

Söz konusu mekana girdikleri zaman yoğun bir sigara kokusu aldıklarını ifade eden Besim, önceden uyarılan mekan sahiplerinin denetim sırasında sigara içilmesine izin vermediğini de belirtti.

Besim, yaşanılanlar üzerine mekan sahiplerinin denetçiler tarafından defalarca uyarılmalarına rağmen, bazı kişilerin sigara içmeye devam ettiklerine şaşkınlıkla tanık olduklarını ifade etti.

“Denetçi hem sigara içenler hem de mekan sahiplerinin tepkisiyle karşılaştı”

Sigara içilmeye devam edilmesi nedeniyle, yasanın gereğinin yapılmasını istediğini aktaran Besim, bu sırada ceza yazmak için müşterinin yanına giden denetçinin hem sigara içenler hem de mekan sahiplerinin tepkisiyle karşılaştıklarını söyledi.

Besim, bunun üzerine mekan sahibi baba ve oğulun çok yüksek sesle denetçiyi uyarması sonrasında kendisine de bağırmaya başladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Bizler, böyle çirkin bir manzarada olayı ve konuyu daha kötü hale getirmemek için ve oradaki müşterileri rahatsız etmemek için arkadaşlara gereği yapın, içtiğimiz kahvenin ücretini ödeyip gidelim dedim. Çirkin bağırma ve konuşmalara hiç cevap vermeden oradan ayrıldık. Mekân sahipleri park yerine kadar bizi izleyip haklı olduklarını bağırarak anlatmaya çalıştılar.

 

“Adalet, eşitlik hepimiz içindir.  Yürütme, bakanlar ve ekipleri yasaları uygulamak zorundadır. Biz görevimizi yapıyoruz yapmaya da daha yoğun bir şekilde devam edeceğiz.”

 

“Ya gerçekten devlet olmayı öğreneceğiz, ya da bedelini ödeyeceğiz”


Besim, Meclis’in yaptığı yasalara herkesin uyması gerektiğini yineleyerek, “Adalet, eşitlik hepimiz içindir.  Yürütme, bakanlar ve ekipleri yasaları uygulamak zorundadır. Biz görevimizi yapıyoruz yapmaya da daha yoğun bir şekilde devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Bu ülkeyi seven, çocuklarımız ve bu ülke için gelecek bekleyen herkesle el ele vererek mücadeleye devam edeceğiz” diyen Besim,  bu olayda Sağlık Bakanı ve ekibinin mağdur olmadığını belirtti.

Besim, “Bu olayda mağdur olan kendini ve başkalarını sigara dumanına maruz bırakıp, hastalıklara sebebiyet veren herkestir” şeklinde konuşarak, “Mağdur olacak olan bu ülkeye inanmayan, yasalarını tanımayan, bu ülkenin iyiye değil, kötüye gitmesi için uğraşanlardır. Ya gerçekten devlet olmayı öğreneceğiz, ya da bedelini ödeyeceğiz.” dedi.

 


 

“Sigara teftişleri devam ediyor”

 

Lefkoşa Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü tarafından Lefkoşa Kaymakamlığı, Gönyeli Belediyesi, Lefkoşa Türk Belediyesi ve Polis işbirliğinde, önceki gün Lefkoşa ve Gönyeli Bölgelerinde bulunan meyhaneler ve kafelere sigara teftişleri yapıldı.

İşte mekanlar:
 

1 - Cafede Butik
2 - Ovis Cafe
3 - Cafede Nargile
4 - Cafe No 3
5 - Barfly Cafe
6 - Delfino Cafe Bar
7 - Alice Home
8 - Hoi Polloi Cafe
9 - Barasta Coffe
10 - Brothers Cafe
11 - Trio Barrie Cafe
12 - Ömer Çavuşun Yeri
13 - İlker'in Yeri
14 - Eski Konak Meyhanesi Meze Meyhanesi
15 - Müzeyyen Meyhanesi Ömerli Meyhanesi
16 - Şatoromans Restaurant Meyhanesi
17 - Bizim Meyhane
18 - Bi büyük Restaurant (kapalı bulundu)

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181228092150.jpg

Bu haber toplam 5379 defa okunmuştur