1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Karanlık Yerler – Darknet
Karanlık Yerler – Darknet

Karanlık Yerler – Darknet

Gerçek dünyada karanlık işler döner de sanal dünyada dönmez mi? Suçlular, bilgisayar korsanları tüm bu karanlık işlerini Darknet içinde gerçekleştiriyorlar.

A+A-

Cenk Paşa

Gerçek dünyada karanlık işler döner de sanal dünyada dönmez mi? Suçlular, bilgisayar korsanları tüm bu karanlık işlerini Darknet içinde gerçekleştiriyorlar. Teknoloji bu kadar gelişmişken neden halen durdurulamıyorlar? Kullandıkları teknoloji ne kadar gelişmiş?

Birçoğumuz günlük yaşamımızda internette 10, belki 20 siteye sıklıkla uğruyoruz. İnternetin büyüklüğü evren gibidir. Google tarafından indexlenen siteler buzdağının sadece görünen tarafı. Tahminlere göre günümüzde 1 milyar web sitesi olduğu düşünülüyor.

İnterneti ‘world wide web’ , ‘deep web’ ve ‘darknet’ olarak ayırabiliriz.

DEEP WEB NEDİR?

Arama motorları, web sitelerini ziyaret ederek içlerindeki bazı bilgileri toplayan program parçacıklarına sahiptir. Bunlara “crawler” denir. Bazı siteler, arama motorlarında görünmemek için bu “crawler”ların kendilerini bulmalarına izin vermezler. İşte bu siteler veya servisler deep web’i oluşturur. İçinde birçok illegal iş dönen bu siteler bir anlamda internetin arka sokağıdır diyebiliriz. Deep webde bulunan bir siteye girecekseniz, bunu arama motorlarıyla yapamazsınız. Sitenin tam adresini bilmelisiniz.

DARKNET NEDİR?

Darknet aslında isminden de anlaşılacağı gibi bir network, yani bir ağdır. Ancak şifreli bir ağdır. Özel araçlar veya bazı yazılımlar sayesinde girebileceğiniz şifreli ağlar aslında sizin “Darknet”inizdir. Örneğin bir arkadaşınızın bilgisayarı ile kendi bilgisayarınız arasında bir ağ bağlantısı kurarak dosya transfer etmek istiyor, ancak gönderdiğiniz verileri kimse görmesin diye şifrelemek istiyorsunuz. İşte bu bir tür Darknet’tir. Tor tarayıcı bilinen en büyük Darknet’tir. “.onion” isimli websiteleri bu ağın parçasıdır. Darknet şifreli bir ortam olduğu için içerisinde yasa dışı işlerin dönüyor olma ihtimali de mevcut.

DARK WEB NEDİR?

Dark Web tıpkı Deep Web gibi derinlerde, arama motorları gibi araçlara yakalanmayan bir web bağlantı ağıdır. Ancak bu ağ Tor, Freenet ve benzeri gibi şifrelenmiş Darknet’lerin bir topluluğu olmakla beraber içerisinde birçok istihbarat servisinin ve çeşitli devletlerin gizli teşkilatlarının da faaliyette olduğu bir mecradır.

NELER VAR?

Darknet, suçlulara anonim kalma ve takip edilememe vaadediyor. Bu şekilde hem yakalanmadan iletişim kurabiliyorlar, hem de işlerini sürdürüyorlar. Darknet’in içindeki suçlular her türlü yasadışı işi dijital hale getirebilmiş. Darknet forumlarında daha çok uyuşturucu, silah ve çocuk istismarı işleri dönüyor. Çalıntı mallar da aynı yerde satılıyor.

ANONİM KALMAK İYİ BİR ZIRH MI?

Adli yazılımlar geliştiren ABD menşeli Vere Software adlı firmanın yöneticisi Todd Shipley; “Başarıyla çözülen Darknet olaylarının çoğunda benzerlikler mevcut... Her işte satıcılar ve alıcılar, forum gibi iletişim ortamları, para transferi ve mal sevkiyatları vardır. Ve tüm bu noktalara ekiplerimiz saldırabiliyor”. Shipley Darknet müfettişlerine danışmanlık yapıyor, ancak gerçek davalarda da deneyimli.

Darknet’in anonimliğini kırılgan bir zırh olarak görüyor. Tek bir açık, ufak bir hata bile bu zırhın parçalanması için yeterli. Araştırmacılar için bu birçok seçenek sunuyor: Forumlara gizli ajanlar olarak sızıp alıcı-satıcı gibi davranabilir, takma isimleri herkese açık kaynaklarla, IP ve email adresleri ile, alan adı sahipleri ile karşılaştırıp bulmacanın parçalarını buldukları açıktan girip birleştirebilirler;

 

haber-1-004.jpg

Darknet'te her türlü yasa dışı işlemi yürüten tekinsiz web sitelerinin sahiplerine dünya çapında 400 noktada operasyon düzenlendi. 17 kişinin tutuklandığı operasyonda, Silk Road 2.0 olarak bilinen ve her türlü kirli işin döndüğü ünlü bir "yeraltı" sitesinin sahibi de ele geçirildi. Tutuklananların çoğunun 19-20 yaş aralığında olması da, geleceğin yeni nesil büyük mafya babalarının artık internet siteleri kurarak palazlandığını ortaya koydu.

 

haber2-010.jpg

Ulusal Güvenlik özel ajanları Darknet üzerinde kara para aklamaya çalışan kişiler olarak rol yapıp, ABD doları ile kripto para değişimi yapmak istediklerini belirttiler ve bunu yapabilecek bir satıcı bulmaya çalıştılar. Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada Ajanların kripto para madencilik cihazları, silahlar, uyuşturucu maddeler, 3.6 milyon değerinde ABD doları ve altın külçeleri, yaklaşık 2.000 Bitcoin ve toplam değerleri 20 milyon doların üzerine çıkan diğer kripto para birimlerini ele geçirmiş olduklarını belirtti.

 

haber3-011.jpg

Almanya'da bir çift, 9 yaşındaki oğullarını 'dark net'te pedofililere satmak suçundan ötürü hapis cezasına çarptırıldı. Yapılan yargılama sonucunda çift, tecavüz, ağırlaştırılmış cinsel taciz, fuhuşa zorlama ve çocuk pornografisi dağıtımından ötürü suçlu bulundu. Mahkeme ayrıca, çocuğun istismar görüntülerinin kayda alındığını tespit etti. Çocuğun ise koruyucu aile yanına verildiği öğrenildi.

Bu haber toplam 4518 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 385 Sayısı

Adres Kıbrıs 385 Sayısı