1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “FETÖ” ZANLILARINA 5 GÜN DAHA TUTUKLULUK…
“FETÖ” ZANLILARINA 5 GÜN DAHA TUTUKLULUK…

“FETÖ” ZANLILARINA 5 GÜN DAHA TUTUKLULUK…

Mağusa’da “Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma” denilerek tutuklanan zanlı E.G, Polis Memuru A.K, F.K ve İmam T.B dün yeniden Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

A+A-

Gamze PİR BAYKUR

Mağusa’da “Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma” denilerek tutuklanan zanlı E.G, Polis Memuru A.K, F.K ve İmam T.B dün yeniden Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. “Yasa dışı terör örgütü ile ilgili propaganda nitelikli yayın bulundurma” iddiası ve suçlaması ile mahkemeye çıkarılan zanlıların tutukluluk süresi 5’er gün daha uzatıldı.

 

Soruşturma devam ediyor…

Meselenin tahkikat subayı Müfettiş Muavini Ömür Dalkıran, 9 Ağustos tarihinde zanlı E.G’nin Yıldırım’daki evinde polis ekibi tarafından yapılan aramada, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde meydana gelen darbe girişimi sonrasında KKTC’de de Bakanlar Kurulu kararı ile yayınlanan bir emirname doğrultusunda terör örgütleri listesine dahil edilen “FETÖ/PDY” isimli terör örgütü üyesi Muhammet Fetullah Gülen’e ait ve yazarı olduğu 40 adet kitap, propaganda nitelikli olduğu düşünülen 34 adet CD bulunduğunu açıkladı. Ayni gün zanlı E.G’nin Mağusa Polis Müdürlüğüne götürülerek sorgulandığını belirten Dalkıran, zanlının yapılan ilk sorgusunda mesele ile ilgili olarak gönüllü ifade verdiğini söyledi. Dalkıran, zanlı E.G’nin verdiği ifadede zanlı A.K'den bahsederek söz konusu bulunan kitapların bir karton kutu içerisinde evinde ambar olarak kullanılan odaya zanlı A.K tarafından getirildiğini beyan etmesi üzerine zanlı A.K'nin 10 Ağustos tarihinde saat 01:00 raddelerinde Yıldırım köyündeki evinde tespit edildiğini anımsattı. Ardından zanlı A.K'ye aleyhindeki ithamın kanuni ihtar tahtında bildirildiğini belirten Dalkıran,  zanlı A.K'nin kitapların kendisine ait olduğunu, başka kitaplar okuduğu gibi Fetullah Gülen’in kitaplarını da okuduğunu ancak söz konusu kitapları zanlı E.G'nin evine götürüp ambara koymadığını beyan ettiğini açıkladı.

 

“Kitapların ve CD’lerin bulunduğu ambarın anahtarı zanlının cebinden çıktı…”

Müfettiş Muavini Ömür Dalkıran, yine 10 Ağustos tarihinde, kitaplar ve CD’lerin bulunduğu evde zanlı E.G'nin önce kalmakta olan ve söz konusu ambarı da içerisinde eşyaları olduğu için halen tasarrufunda bulunduran ve poliste ifade verirken konu ambarın anahtarını cebinde bulunduran zanlı T.B'nin Ercan Havaalanından çıkış yapmak isterken tespit edilerek Mağusa Polis Müdürlüğü’ne getirildiğini söyledi. Zanlı T.B'e aleyhindeki ithamın kanuni ihtar tahtında bildirildiğini belirten Dalkıran, zanlının  “Benim Fetullah Gülen cemiyeti ile bağlantım yok. Ben Nur Cemaati üyesiyim. A.K'yi Yıldırım köyünde camiye gelip gittiği için tanıyorum. Evde bulunan kitaplar ve CD’ler hakkında bilgim yok” dediğini açıkladı.

 

“Zanlının evinde mermi, mermi çekirdeği ve kovan parçaları da bulundu…”

Müfettiş Muavini Ömür Dalkıran, 10 Ağustos tarihinde ilk olarak zanlı E.G'nin, A.K ve T.B'nin tasarrufunda bulunan cep telefonlarının, veri kayıtlarının incelenmesi ve suça emare teşkil edecek görüntülerin tespit edilmesi için PGM Adli Polis Bölüm Müdürlüğ'üne teslim edildiğini belirtti. Yine ayni tarihte zanlı A.K ile F.K’nin evinde bir polis ekibi tarafından arama yapıldığını belirten Dalkıran, yapılan arama sırasında 2 adet içerisinde evrakların bulunduğu çanta, 1 adet tablet, içerisinde el yazıları bulunan ajandalar ve zanlı F.K'nin cep telefonunun bulunarak emare alındığını söyledi. Dalkıran, yine zanlı A.K ile F.K’nin evinde yapılan aramada 3 adeti uçak savar mermisi olduğu düşünülen toplam 4 adet mermi, 6 adet mermi çekirdeği ve kovan parçalarının da bulunarak emare alındığını açıkladı. Yine konu evde yapılan arama sonrasında zanlı A.K’nin görev yaptığı Geçitkale Polis Karakolu’nun ziyaret edildiğini belirten Dalkıran, yapılan aramada 1 adet dizüstü bilgisayar ile 2 adet flash belleğin incelenme amaçlı emare alındığını söyledi. Dalkıran, yine 10 Ağustos tarihinde zanlı T. B’nin Lefkoşa’daki evinin polis ekipleri tarafından arandığını belirterek, yapılan aramada  “FETÖ/PDY Terör Örgütü” propagandası yapan ve TC’de yasak olan “Sızıntı Dergisi” tarafından yayınlanan “Tıbbi Gerçekler” isimli kitap ve yine ayni nitelikte üzerinde Fetullah Gülen’in resmi olan “Aydınların Dünyasında Fetullah Gülen Barışa Uzanan El” isimli kitap, Nur Cemaati ile ilgili evraklar, “Nur Nesli” isimli kitap, Amerika’da yayınlanan 4 adet “Nur’s Life” isimli dergi, 1 adet dizüstü bilgisayar, 1 adet flash bellek bulunduğunu açıkladı.

 

Temin edilecek raporlara göre tahkikat yön alacak…

Müfettiş Muavini Ömür Dalkıran, tüm zanlıların 10 Ağustos tarihinde mahkeme huzuruna çıkarılarak aleyhlerine 1’er günlük tutukluluk emri alındığını anımsattı. Dalkıran, zanlılar ile ilgili başlatılan soruşturmanın Ceza Yasasında “Anayasa ve mevcut sosyal düzene karşı suçlar” başlığı altında düzenlenen “Yasa dışı terör örgütü ile ilgili propaganda nitelikli yayın bulundurma” suçu ile ilgili olduğunu açıkladı. 10 Ağustos tarihinde temin edilen 1 günlük tutukluluk süresi içerisinde mesele ile ilgili 2 kişiden yazılı ifade alındığını belirten Dalkıran, mahkemeden sonra zanlı T.B'nin gönüllü ifade verdiğini, zanlı A.K ile F.K’nin evinde bulunan ve zanlı T.B’nin evinde bulunan 1 adet tablet, 3 adet cep telefonu, 3 adet flash bellek ve 2 adet dizüstü bilgisayarın da PGM’ye incelenmek üzere teslim edildiğini açıkladı. Dalkıran, ayrıca zanlı A.K ile F.K’nin evinde yapılan aramada bulunan ve patlayıcı madde olduğunu düşünülen mermi, çekirdek ve kovan parçalarının da incelenmek üzere PGM Balistik ve Patlayıcı Madde Şubesine gönderildiğini açıkladı. Temin edilen 1 günlük süre içerisinde böylesine ciddi bir soruşturmayı tamamlayamadıklarını belirten Dalkıran, ek tutukluluk süresine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Dalkıran temin edilecek inceleme raporlarına göre meselenin yön alacağını ve temin edilecek olan rapor ve tespitler ışığında da yeni şahıslara ulaşılma veya suçun nevinin değişme olasılığının olduğunu belirterek, zanlılarla birlikte başka zanlılara daha ulaşmanın mümkün olabileceğinden gelecek olan raporların öneminin büyük olduğunu açıkladı. Halen daha mesele ile ilgili bilgisi veya ilgisi olan kişilerin tespit edilerek ifadelerinin alınması işlemlerinin devam ettiğini belirten Dalkıran, halen daha alınacak ifadelerin olduğunu açıkladı. Dalkıran, zanlıların serbest kalması halinde alınacak ifadelere, aranan muhtemel emarelere veya aranan kişilere etki etmelerinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirterek, böylesine ciddi olan meselenin soruşturmasının herhangi bir etki altında kalmaksızın sürdürülebilmesi için zanlıların 8’er gün süreyle tutuklu kalmalarını talep etti.

 

Avukatlar tutukluluk talebine itiraz etti…

Zanlı E.G’nin avukatı Tevfik Pilli ile zanlı A.K, F.K ve T.B’nin avukatı İsmet Dağlar, tutukluluk talebine itiraz etti. Zanlı E.G’nin avukatı Tevfik Pilli, zanlı E.G’nin konu kitaplarla hiçbir alakasının olmadığını ve konu kitapların hiçbirinin terör örgütünü övecek içerik taşımadığını iddia etti. Meselenin tahkikat subayı Müfettiş Ömür Dalkıran ise iddialara karşılık olarak kitapların FETÖ/PDY terör örgütünü övücü kitaplar olduğunun düşünüldüğünü ve bunun araştırıldığını belirterek, yürütülen soruşturmanın herhangi bir etki altında kalmaksızın yürütülmesi gerektiğini ve gerçekleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti. Zanlı A.K, F. K ve T. B'nin avukatı İsmet Dağlar ise anayasanın zanlıların özgürlüğünü teminat altında tuttuğunu belirterek, polisin yanlış yolda olduğunu ve zanlıların özgürlüğünü gereksiz yere kısıtladığını ileri sürdü. Avukat Dağlar, yasada yasaklı kitapların neler olduğunun tek tek belirtilmesi gerektiğini söyleyerek, kitapların terör örgütü ile ilgili propaganda nitelikli olup olmadığının 1 gecede bile araştırılabileceğini savundu.

 

5’er gün daha tutuklu kalacaklar…

Tutukluluk duruşmasının kararını okuyan Mağusa Kaza Mahkemesi Ceza Yargıcı Hazal Hacımulla, zanlıların ilk nazarda yasa dışı terör örgütü ile ilgili propaganda nitelikli yayın bulundurma suçuyla bağlantılı olabileceklerinin aşikar olduğunu belirtti. Mesele ile ilgili olarak yürütülen tahkikatın tamamlanmadığına bulguda bulunduğunu açıklayan Hacımulla, tahkikata bağlı birçok suçlunun ortaya çıkma ihtimalinin olduğunu, zanlıların ise serbest kalması halinde tahkikata etki etme olasılıklarının olduğuna bulgu yaptığını belirterek, tüm zanlıların 5’er gün süreyle daha poliste tutuklu kalmasına emir verdi.

Bu haber toplam 2044 defa okunmuştur
İlgili Haberler