1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eğitimde gidişat iyi değil!
Eğitimde gidişat iyi değil!

Eğitimde gidişat iyi değil!

Eğitim uzmanları, Kuzey Kıbrıs’ın YGS ve LYS sınavlarındaki başarısızlığını sisteme bağladı

A+A-

Kuzey Kıbrıs’taki devlet okullarında başarı oranı gittikçe düşerken, güney Kıbrıs’taki başarı oranındaki artış dikkat çekiyor.  Kuzeydeki 17 devlet lisesi 2012 LYS-YGS sonuçlarında alt sıralarda yer alırken, güneydeki İngiliz Okulu bin 251 okul arasında en üst % 5’in içinde yer aldı


Kuzey Kıbrıs liselerindeki başarı oranı, 2012 YGS ve LYS sınavlarının genelinde düşük seviyede seyrederken, Güney Kıbrıs’taki Lefkoşa İngiliz Okulu ise AS ve A2 sınavlarındaki üstün başarı gösterdi. Lefkoşa İngiliz Okulu  bin 251 okul arasında en üst % 5’in içinde yer aldı

Didem MENTEŞ


Kuzey Kıbrıs devlet liselerinin başarı oranı, 2012 YGS ve LYS sınavlarının genelinde düşük seviyelerde seyrederken, Güney Kıbrıs’taki Lefkoşa İngiliz Okulu ise AS ve A2 sınavlarındaki başarısından dolayı, bin 251 okul arasında en üst %5’in içinde yer aldı. Eğitim uzmanları “Kıbrıs Türk eğitim sisteminde reform şart” dedi.
2012 LYS-YGS sonuçlarıyla ilgili analizleri ortaya koyan eğitim uzmanları, ülkedeki 17 devlet lisesinin (meslek liseleri hariç), Türkiye’deki genel ortalamada çok gerilerde yer aldığına işaret etti.
Eğitim sisteminde fırsat eşitsizliğine dikkat çeken uzmanlar, yeni eğitim ve öğretim programının önemine vurgu yaptı.

Uzmanlar, eğitim sistemine dikkat çekti
Eğitim Uzmanı Dr. Birikim Özgür, eğitim sistemimizde çok ciddi reform ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.  Özgür, karşılaştırılmalı analizlere sahip olmadığımız için yapılması gereken reformların muğlaklığının söz konusu olduğunu aktardı.
Eğitim Uzmanı Hasan Alicik ise bu sonuçların eğitimdeki fırsat eşitsizliklerinin ne büyük boyutta olduğunu gösterdiğini belirterek, öğrencilerin sosyal, kültürel, ekonomik gibi kökenleri eğitim sisteminde nereye kadar ilerleyeceklerinde belirleyici olduğunu dile getirdi. Alicik, “Eğitim sistemi dezavantajlı öğrencileri elemektedir” dedi.

Kuzey Kıbrıs sonlarda yer aldı
Eğitim uzmanlarından Salih Sarpten, geçtiğimiz günlerde yaptığı analizde ÖSYM’nin verilerine dayanarak 2013-YGS sonuçlarına göre KKTC’nin 180 ve üzerinde puan alanların oranı %47.15 olduğunu ve sınav ortalamasının çok altında olduğunu açıkladı. Kuzey Kıbrıs’ın durumunun, 2013 YGS ortalamasının çok altında olduğunu vurgulayan Sarpten, Kuzey Kıbrıs’ta sınava giren 215 adayın sıfır aldığını dile getirdi. Salih Sarpten, 2012-LYS’ye Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan toplam 7.001 lisenin öğrencilerinin girdiğini, Kuzey Kıbrıs’taki  17 devlet lisesinin her puan türündeki sıralamadaki yerinin, 3.500’lü sıraların gerisinde olduğunu aktardı.

İngiliz okulu
Öte yandan Güney Kıbrıs’taki Lefkoşa İngiliz Okulu AS ve A2 sınavlarındaki başarısından dolayı, bin 251 okul arasında en üst %5’in içinde yer aldı.
AS ve A2 sınavlarında Lefkoşa İngiliz Okulu öğrencilerinin üstün başarıları, İleri düzeyde Performans Sistemleri (ALPS) tarafından bin 251 okul ve kolej arasında en üst % 5 içersine yerleştirilmesine neden oldu. Birleşik Kralık’ta yaklaşık bin 200 okul tarafından kullanılan performans analizi veri tabı olan ALPS’de öğrencilerin başarısı nedeniyle okulun en üst % 5’te yer bulması okulun gurur kaynağı oldu.

***

Özgür: “Eğitim sisteminde çok ciddi reforma ihtiyaç var”

Eğitim Uzmanı Dr. Birikim Özgür, Kıbrıs Türk eğitim sisteminin en büyük handikabının çıktılarının diğer eğitim sistemlerinin çıktılarıyla karşılaştırılamaması olduğunu söyledi. Eğitim sistemimizde çok ciddi reform ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Özgür, karşılaştırılmalı analizlere sahip olmadığımız için yapılması gereken reformların muğlaklığının söz konusu olduğunu aktardı.
Birikim Özgür, bundan ötürü ülkedeki başarı oranlarını düzeyli analiz edip, bir hedef belirlenmesi gerektiğini, hedefe ulaşabilmek için de eğitim program analizini güncelleyebilecek tartışma ortamları yaratılması gerektiğini ifade etti.
İdeal durumu netleştirerek, mevcut durumun ideal duruma ulaşabilmesi için eğitim programının değişmesi gerektiğine vurgu yapan Eğitim Uzmanı Dr. Özgür, bunu anlamada ciddi bilimsel çalışmalar yapılması gerektiğini ve siyasi kararlılığın da şart olduğunu dile getirdi. Özgür, Eğitim Bakanlığı’nın teknik anlamda kapasitesini yönlendirme düzenlemesi yapmasının şart olduğu söyledi.
Dr. Birikim Özgür, “Dünya Bankası raporu eğitim sistemimizin yapısal sorunlarını ortaya çıkardı. Biz bir taraftan eğitim programını yeniden düzenlemezsek, aynı zamanda bilmeliyiz ki eğitim sistemimizin yapısal sorunlarını ortadan kaldırmadan hazırlayacağımız yeni eğitim programının başarıya ulaşması mümkün olmayacaktır” dedi.  

***

Alicik: “Eğitimde fırsat eşitsizliği büyük boyuttadır”

Eğitim uzmanlarımızdan Hasan Alicik ise Türkiye genelinde sınava girip 180 ve üzeri puan alan öğrenci oranı %68 olduğunu, Kuzey Kıbrıs’ta ise bu oranın %47.15 olduğunu aktararak , “yani ortalamanın altındaki bir başarının birincilerini, ikincilerini konuşacağız. Öğrencilerimizin başarı oranı ortalamanın altında olduğu anlaşılmaktadır” dedi.
Liselerimizin puan türlerine göre 7 bin lise içerisindeki sıralamasına bakıldığında sınavla öğrenci alan bir kaç okulun yaklaşık olarak ilk 2 ila 2 bin 500’ün içerisinde yer aldıklarını söyleyen Alicik,  “geriye kalan kent merkezi dışındaki ve göçmen işçi ailelerinin çocuklarının yoğunluklu olduğu okullar sıralamada 5- 6 bin civarındadır” dedi.
Bu sonuçların eğitimdeki fırsat eşitsizliklerinin ne büyük boyutta olduğunu gösterdiğini vurguayan Hasan Alicik, öğrencilerin sosyal, kültürel, ekonomik gibi kökenleri eğitim sisteminde nereye kadar ilerleyeceklerinde belirleyici olduğunu dile getirdi. “Eğitim sistemi dezavantajlı öğrencileri elemektedir” yorumunu yapan Alicik, “oysa çağdaş eğitim anlayışlarında öğrencilerin eğitimlerini sorunsuzca sürdürmeleri için karşılarına çıkan engelleri kaldırıp atmakta, ilerleyebilmesi için desteklenmektedir. Bizde ise öğrenciler sistem dışına itilmektedir” şeklinde konuştu.

“Öğrencilerin eğitim haklarından çalınıyor”


Hasan Alicik, şöyle konuştu: “Öte yandan merkez dışındaki okullarımızın başarısız olmasının bir nedeni de söz konusu okullarda sürekli öğretmen eksikliğinin olmasıdır. Her yıl bakanlık nakil yaparak öğretmenleri merkeze veya merkeze yakına almakta, ancak yerine yeni öğretmen atamalarını zamanında yapamamaktadır. Namık Kemal Lisesi bile öğretmensizlikten açılamamıştı. Öğretmen bir, iki ay gecikmeli atanmış olsa bile eksik konuların telafisi için herhangi bir önlem alınmamıştır. Her eğitim yılında öğrencilerin eğitim haklarından çalınmaktadır. Sonrada başarı beklenemez.
İngiliz Okulu’nun başarısına gelince okul uluslararası düzeyde bir başarı göstermiştir. Bu okulda öğrenim gören öğrencilerin bu başarısı üzülerek söylüyorum ki, buradaki bir eğitim bakanının yazdığı mektupla Türkiye üniversiteleri tarafından kabul edilmemektedir. Böylesi bir başarı, sırf güneyde öğrenim gördüklerinden dolayı kabul edilmiyor. Şimdi de bu öğrenciler güneyde öğrenim gördüklerinden dolayı AB bursları kapsamının dışında bırakıldı. Anlaşılan odur ki, başarılıları engellenmekte, başarısızlar ise desteklenmemektedir.”

Bu haber toplam 1864 defa okunmuştur