1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Dünya Tiyatro Günü'nde Albayrak'tan acı hatırlatma
Dünya Tiyatro Gününde Albayraktan acı hatırlatma

Dünya Tiyatro Günü'nde Albayrak'tan acı hatırlatma

"Dünya Tiyatro Günü’nü kutladığımız bu günde ülkemizde, Federe Devlet zamanında “İlk Sahne” yerine kurulan Devlet Tiyatrosu’nun binası ne acıdır ki 14 yıldan beri yanık ve yıkık bir vaziyette durmaktadır."

A+A-

CTP-BG Kültür Komitesi Başkanı, Mağusa milletvekili Arif Albayrak, Dünya Tiyatro Günü ile ilgili açıklama yaptı.
Albayrak, Federe Devlet zamanında “İlk Sahne” yerine kurulan Devlet Tiyatrosu binasının 14 yıldır yanık ve yıkık
vaziyette olduğunu, Başkent Tiyatro Projesi gibi Lefkoşa Belediyesi Tiyatro ve Kültür Sarayı’nın da yapımının
durduğunu hatırlattı. Açıklamanın tam metni şöyle:

 

Dünya Tiyatro Günü 1961 yılından beri dünyanın çeşitli bölgelerinde kutlanmaktadır. Dünyanın çağdaş kentlerinde birden fazla tiyatro salonları, muhtelif kültür salonları, kütüphaneler ve müzeler bulunmaktadır. Gelişmişlik içinde, insanların birbirleriyle barışık ve mutlu yaşamasının önemli unsurlarının başında bunlar gelmektedir. Antik çağlardan beri insanoğlu buna gereken önemi vermiştir.
Dünya Tiyatro Günü’nü kutladığımız bu günde ülkemizde, Federe Devlet zamanında “İlk Sahne” yerine kurulan Devlet Tiyatrosu’nun binası ne acıdır ki 14 yıldan beri yanık ve yıkık bir vaziyette durmaktadır. Bu süre zarfında uyduruk idari binaların yapıldığını görmekteyiz sadece. Başkent Tiyatro Projesi zaten tarihin çöplüğünde yerini bulmuştur. Ardından 1980 yılından beri faaliyet gösteren ve birçok başarılı oyuna imza atan Lefkoşa Belediye Tiyatro’su adına büyük bir heyecanla başlatılan Lefkoşa Belediyesi Tiyatro ve Kültür Sarayı da yarım bir inşaat şeklinde ve çaresizce beklemektedir. Lefkoşa Belediye Orkestrası ve Lefkoşa Belediye Tiyatrosu sanatçıları aylardır Anayasa’ya rağmen angarya ve sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırılmakta ve yavaş yavaş gözden çıkarılmaktadır. Amatör Tiyatrolar ise parasal destekten ve salonlardan yoksun bir şekilde çalışmalarını sürdürmeye çalışmaktadır.  Özerk ve çağdaş bir tiyatro yasasına ve Çağdaş bir Sanat Müzesi’ne henüz kavuşamayan bir devletin çağdaş insanları olarak yaşamaktayız. Ne yazık ki Soli Anfi Tiyatrosu ve Salamis Antik Kenti’ni yaratan yöneticiler kadar olamadık günümüzde.
Kültür adına yöneticilerin ne yaptığını sorguladığımız bu günde ve bu şartlarda, çağdaş bir dünyanın çok çağdaş insanları olarak Dünya Tiyatro Günü’müz kutlu olsun.

Bu haber toplam 1588 defa okunmuştur
Etiketler :