1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Destek vermemek, demokrasi kaybına onay vermektir”
“Destek vermemek, demokrasi kaybına onay vermektir”

“Destek vermemek, demokrasi kaybına onay vermektir”

CTP lideri Erhürman, partisinin Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu ifade özgürlüğüne dair yasa önerilerine ilişkin “Umarım CTP’ye mensup olmayan milletvekilleri de destek verir. Destek vermemek, demokrasi kaybına onay vermektir” ifadelerini kullandı

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, partisinin Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu Ceza Yasası ile Askerlik Yasası’na ilişkin değişiklik önerilerine dair bir açıklama yaptı.

Erhürman, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında, “Umarım gösterdiğimiz hassasiyet Meclis'teki CTP'ye mensup olmayan milletvekilleri tarafından da paylaşılır. Bu koşullarda aksi, demokrasi, insan hakları ve medeniyet alanlarında kayba onay vermektir” dedi.

Yapılması önerilen değişikliklerin hakaret ve sövmeyi, düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamına almak anlamına gelmediğini belirten Erhürman, “Çünkü kendisine hakaret edildiğini ya da sövüldüğünü düşünen kişi ve kurumların tazminat davası açma hakkı saklıdır” vurgusu yaptı.

Erhürman, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Elbette hakaret, sövme düşünceyi açıklama özgürlüğünün kapsamında değildir.

Ama özellikle siyasi konular söz konusu olduğunda neyin hakaret, neyin sövme, neyin eleştiri olduğunu tespit etmek son derece önemlidir. Bu tespitin mahkeme tarafından yapılmasına kadar geçen evrede zanlı ya da sanık konumundaki kişinin (hele de bir gazeteciyse) yaşayacakları ve tutuklamanın söz konusu olabilmesi, özellikle yargılamanın uzun sürdüğü koşullarda, nihayette gelecek beraat kararının anlamını son derece azaltma riski taşır.

Dahası bu durumda yalnızca zanlı ya da sanık değil, ülkede gazetecilik mesleği ile uğraşanlar ve eleştirilerini sosyal medya üzerinden yapmak isteyen yurttaşlar da korku, sinme, kaçınma gibi olumsuz duygu ve davranışları seçmek zorunda kalabilir.

Bunlar, düşünceyi açıklama özgürlüğü, medeniyet ve demokrasi kayıplarıdır ve Kıbrıs Türk halkının bu alanda kayba tahammülü yoktur. CTP, yaşananlardan ve bu düşüncelerden hareketle bazı yasalarda değişiklik önerilerini Meclis'e sunmuştur. Bu değişiklik önerileri elbette hakaret ve sövmeyi düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamına almak anlamına gelmemektedir. Çünkü kendisine hakaret edildiğini ya da sövüldüğünü düşünen kişi ve kurumların tazminat davası açma hakkı saklıdır.

Yaşananlar bize bu ülkede demokrasi ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün gerçek anlamda korunmasının ancak bu yasal değişikliklerin yapılmasıyla mümkün olabileceğini göstermiştir.

Umarım gösterdiğimiz hassasiyet Meclis'teki CTP'ye mensup olmayan milletvekilleri tarafından da paylaşılır. Bu koşullarda aksi, demokrasi, insan hakları ve medeniyet alanlarında kayba onay vermektir.”

Bu haber toplam 3928 defa okunmuştur
Etiketler : ,