1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Göz göre göre BATIRDILAR!
Göz göre göre BATIRDILAR!

Göz göre göre BATIRDILAR!

Yeni Ekonomi Bakanı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndaki zarara ilişkin isim vermeden Hasan Taçoy ve Erhan Arıklı’nın bakanlık dönemlerini işaret etti.

A+A-

Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) 800 Milyon TL borcu, 880 milyon TL alacağı olduğunu belirtti. Atun, “470 milyon TL pasif alacaktan” söz etti.

Yeni Ekonomi Bakanı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndaki zarara ilişkin isim vermeden Hasan Taçoy ve Erhan Arıklı’nın bakanlık dönemlerini işaret etti.

“Son 2 yılda elektrik fiyatlarına dokunulmadı, halka iyilik mi yapıldı, kötülük mü yapıldı?” şeklinde konuşan Sunat Atun, “Devletin yönettiği her alan rasyonellik gerektirir. Rasyonel olmayan noktanın bedeli çok daha ağır ödenir. İşte bakın en önemli nokta elektrik fiyatları… Maliyetler aşırı derecede yükselmesine rağmen son 2 yılda elektrik fiyatlarına dokunulmadı. Peki halka iyilik mi yapıldı, kötülük mü yapıldı?” diye sordu.

Atun, son 2 senede maliyet artmasına rağmen elektriğe fiyat artışı yapılmadığını belirtti, bu durumu eleştirdi. Atun “finansal kurtuluş planı”na ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Bakan Atun, kesinleşmiş bilançolara göre zararın özellikle 2018 sonrasında ortaya çıktığını belirtti.

Atun, “Ocak 2018’de 46 milyon borçla Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu devrettik, 800 Milyon TL borçla devraldık” iddiasını ortaya koydu.

Sunat Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu 112 milyon TL kâr ile bıraktıklarını da savundu.

3 yılda Kıb-Tek’in uğratıldığı toplam zararı 376 milyon TL iddiası ile ortaya koyan Atun, “30 bin ton yakıtla devrettik, 7 bin TL ton yakıtla devraldık” dedi.

“Sizden sonra gelen hükümetler arasında kendi partinizden bakan da var, yine Ulusal Birlik Partili hükümetler var, onları mı suçluyorsunuz” yönündeki soruya Sunat Atun yanıt vermedi.

“Bu zarar hangi bakanların döneminde oluştu, hangi dönemlerde oldu” sorusuna, Bakan Atun, bilançolara göre bunun 2018 sonrası olduğunu belirtti.

“Elektrik 2 TL’nin üzerinde üretiliyor, 97 kuruşa satılıyor”


“10 kuruşluk vergi sağlıklı değildir” diyen Atun, hastanelere ilaç alınamayacak noktaya gelindiğini belirtti, kendilerinin Fiyat İstikrar Fonu’nu 97 kuruş dolayında devrettiklerini söyledi.

Atun bir soru üzerine elektriğin kw saatinin 2 TL’nin üzerinde üretim maliyeti olduğunu, 97 kuruşa satıldığını da ifade etti.

 

“Türkiye’de akaryakıt fiyatları günlük belirleniyor”

 

Ekonomi Bakanı Sunat Atun, ülkede aylık ortalama 27 milyon litre akaryakıt satışı olduğunu belirtti, “son aylarda bu rakam 31 milyon litreye çıktı, yüzde 10’luk bir artış gözlemliyoruz” dedi.

“Akaryakıt sektöründe bir bozulma var” diyen Sunat Atun, dolar kuru ve petrol fiyatlarının süreçte belirleyici iki temel unsur olduğunu anlattı.

7 yıl önce akaryakıt fiyatlarını 7 günlük süreçte belirleme yönünde bir uygulama başlattıklarını, ancak, sonrasında bu uygulamanın değiştiğini belirten Sunat Atun, “Ne zaman ki fiyatlar 20 günde bir belirlenmeye başlandı, stoklar ve krizler ortaya çıktı. Paniğin en temel nedeni de bu” dedi.

Tüzüğü yeniden eski noktaya getirdiklerini söyleyen Sunat Atun, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının günlük belirlendiğini de söyledi.  | YENİDÜZEN

 

Bu haber toplam 3397 defa okunmuştur