1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Asma yaprağı ‘altın’ oldu
Asma yaprağı ‘altın’ oldu

Asma yaprağı ‘altın’ oldu

Bağcıların derdi rüzgâr, dolu ve kırmızı böcekler…

A+A-

Fehime ALASYA

Üzüm bağları denince adada ilk akla gelen Mehmetçik’te üretimin gün geçtikçe azaldığını anlatan üzüm üreticileri hava şartlarından kaygılı…

Bu yıl verimin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu belirterek yağışlardan memnuniyet dile getiren Mehmetçikli Bağ Üreticileri, buna rağmen geçmişten gelen kuraklığın etkilerinin hala sürdüğünü anlattı.

Hava şartlarından ötürü kaygılı olan üreticiler,  rüzgar ve dolunun ürünlere büyük zarar verebileceğini kaydederek, tarlaların çamur olmasından ötürü ilaçlamada gecikebileceklerini, bununla birlikte ‘kırmızı böcek’ istilasına uğrayabileceklerini anlattı.

Mulla Bakkaloğlu: “Yaprak 50 TL altına düşmeyecek”

"40 yıllık bağ üreticisiyim. Yağışlar verimli geldi ama çok da dezavantajı olacaktır. Rutubetli havadan dolayı gerekli bakımı yapamadık. Sultani, siyah ve Kıbrıs bağ üzümü yetiştiriyorum. Bu üzümlerden sucuk yapıp piyasaya satıyorum. Bu bize yetiyor. Geçmişten beri buna daha çok talep var. Bir dönem yurt dışına üzüm ihracatı yapardık, tek üzüm satışımız buydu, o kadar, ardından ben hiç üzüm satmadım, hep kendi üretimimde kullanıyorum. Eskiden ihraç yaptığımız yıllarda 35 dönüm bağım vardı, birçok vatandaşın da durumu böyleydi. Şimdi beş dönümüm kaldı. Sularımız tuzlandı, seneler kurak gitti, herkes bağını söktü. Geçen yıl 35 TL’ye kadar verdik. Bu yıl 50 TL altına düşmeyecek. Sağlık alanında çok titiz davranarak piyasaya sunuyoruz, bu yıl onda da sıkıntı yaşayacağız, piyasada az olacak diye tahmin ediyorum."

Osman Sözalp: "Bağlar bu yıl daha iyi olacak ama"

"Uzun yıllardır bağcıyız. Üzüm satmıyoruz çünkü çok ucuza gidiyor. Tüccarlar bizden fazla yemek istiyor, satmıyoruz. O yüzden hep sucuk yapıyoruz. Serada olan yapraklar piyasaya erken çıkarır, pahalıya satar. Bizim bağlarımızdan erken verim almak mümkün değil. Geçen senelere göre verim daha düşük olabilir çünkü geçmiş yıllar çok kuraktı, budamayla ilgilidir verim. Geçen yıl hiç yaprak kesemedik. Bağlar bu yıl daha iyi olacak ama hava şartları bizi korkutuyor. Rüzgar çıkarsa tüm dalları kıracak. Dolu gelse değil bağlar, zeytinler bile gidecek. Bir de kırmızı böceklerden korkuyoruz. İlaç atmakta geç kalırsak bu böceklerden de büyük zarar görüyoruz. Dün traktörle battım, tarlalara girilmiyor. Bazı ağaçları budayamadık bile..."

 

Bu haber toplam 5370 defa okunmuştur
Etiketler : ,