1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. 3 mülkiyet davası daha
3 mülkiyet davası daha

3 mülkiyet davası daha

Dava başvurularından biri, Taşınmaz Mal Komisyonu’yla 438 bin 360 sterlin tazminat ödenmesi yönünde dostane anlaşmaya varıldığı ancak tazminatın ödenmediği iddiası ile yapıldı.

A+A-

Kıbrıs’ın kuzeyindeki mülklerle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne 3 başvuru daha yapıldı. Bu başvurularla birlikte, uluslararası hukuk önünde “iç hukuk” yolu oluşturmak amacıyla kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkinliği de tartışmaya açıldı.

Türkiye bilgilendirildi

Alithia gazetesi “AİHM’de Üç Dava Daha-Taşınmaz Mal Komisyonu Etkisiz” başlıklı haberinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, adanın kuzeyinde, 1974 öncesinde Rumlara ait mallarla ilgili yapılan 3 başvuru konusunda Kıbrıs ve Türkiye’yi bilgilendirdiğini yazdı.
Üç başvurunun ortak özelliğini “etkisiz ve uzun süreç” öngörmesinden dolayı Taşınmaz Mal Komisyonu’na ilişkin şikayetler oluşturuyor.
Alithia gazetesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gündemine taşınan 3 dosyayı şöyle açıkladı: 2017’den beridir askıda olan taşınmaz mal tazminatına ilişkin Türkiye aleyhindeki Kiriakidi davası;  Kapalı Maraş’tayer alan ve EVKAF’ın da söz sahibi olmak istediği taşınmazla ilgili K.V.Mediterannean Toyrs Limited başvurusu; 2012’de Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurulan Timbu’daki (Kırklar) malın kullanım kaybı ve tazminatı talebiyle ilgili Theodora Panagi ve Evdoksia Siartu başvurusu.

Başvurusu yapılmış dosyalar

İdddiaya göre dosyalardan biri olan Kiriakidi, taşınmaz malının tazminatı için 2011’de Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurdu.
Taşınmaz Mal Komisyonu, Şubat 2017’de başvuru sahibiyle 438 bin 360 sterlin tazminat verilmesi konusunda dostane anlaşmaya vardı ancak bu tazminat ödenmedi.
Bir diğer dava başvurusu ise K.V.Mediterranean Tours Limited tarafından yapıldı.
(Kapalı) Maraş’taki binaların sahibi Kıbrıslı Rum şirket; 2010 yılında malının iadesi ve kullanım kaybına ilişkin tazminat talebiyle Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurdu.
Alithia’ya göre dava, Ekim 2012’de söz konusu taşınmazın EVKAF tarafından idare edilen “Abdullah Paşa Vakfı” adına kayıtlı olduğunun öne sürülmesiyle, birçok kez kesildi.
Bir başka dosyada, Kıbrıs ve İngiliz vatandaşları olan Theodora Panagi ve Evdoksia Siartu ise annelerinden miras kalan taşınmaz malın kullanım kaybına ilişkin tazminat talebiyle Eylül 2012’de Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurdu.


Komisyon’da durum

  • 1974 savaşı sonrasında kuzeyde kalan Kıbrıslı Rum malları 1.5 milyon, güneyde kalan Kıbrıslı Türk malları 450 bin dönümdür.

 

  •  06 Mayıs 2019 itibariyle, Komisyona toplam 6 bin 539 adet başvuru yapılmış ve bunlardan 970 tanesi dostane çözüm yoluyla ve 33 tanesi de duruşma yoluyla sonuçlandırılmıştır. Komisyon, şu ana kadar başvuranlara mallarının bedeli olarak 303,877,517.- Sterlin tazminat ödemiştir. Ayrıca, üç başvuru için iade, iki başvuru için takas ve tazminat, yedi başvuru için de iade ve tazminat kararı verilmiştir. Bir başvuru için çözümden sonra iade ve bir başvuruda da kısmi iade doğrultusunda karar verilmiştir.

 

Bu haber toplam 3269 defa okunmuştur