1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti bir kara komediye dönüştü
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti bir kara komediye dönüştü

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti bir kara komediye dönüştü

À vendre’nin gösterisi “Out of Necessity” (Zorunluluktan Dolayı) Lefkoşa’nın güneyinde sahnelendi.

A+A-

Murat OBENLER

Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'ndan ilham alınarak tasarlanmış tiyatro gösterisi “Out of Necessity” (Zorunluluktan Dolayı) À vendre adlı grup tarafından 23 Ekim Pazartesi gecesi Lefkoşa’nın güneyinde sahnelendi.

2021 ve 2022 yıllarında 2 kez sahnelenerek büyük ilgi gören oyun Selanik'teki Kuzey Yunanistan Ulusal Tiyatrosu gösterimi öncesinde sadece bir performans için Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nda tiyatroseverlerle buluştu.

Maria Kyriakou ile Maria Varnakkidou'nun yönettiği ve yeni materyaller de eklenmiş “Out of Necessity” metin, arşiv materyalleri, teorik ve edebi metinler, gazetecilik makalelerinden esinlenmiş ve tamamen yaratıcılarının kişisel anlatılarından ve deneyimlerinden oluşturulmuş bir tiyatro oyunu olarak bir ada tarihi sorgulaması yapıyor.

Adada hakimiyet kurmuş tüm güçler ve medeniyetlerden başlayarak 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortaya çıkış nedenleri ve Cumhuriyetin tarihteki tartışmalı yolculuğunu ele alan oyun resmi tarih yazımına mizahı da kullanarak sert eleştiriler getirirken tam bir alternatif tarih okuması yapıyor.
 

Oyun Pandora’nın kutusunu açıyor, resmi tarih yazıcılarına sert eleştiriler yapıyor

Sanatçı bakış açısıyla tiyatro aracılığıyla yapılan bu sorgulama izleyenleri zaman zaman güldürse de derin düşüncelere de sevk ederken özellikle 63 yıl önce kurulan cumhuriyetin genç kuşaklar üzerindeki anlamı, gerçek yaşanmışlıklarla sahneye yansıtılıyor. Cumhuriyetin iki toplumlu yapısına sık sık vurgu yapılan oyunda bu yapının bugün yaşamıyor olmasının nedenlerine de iniliyor. Bağımsız bir devlet kurmak ile garantörlük sisteminin oluşturduğu çelişkiler ve bu garantörlüğün Kıbrıs üzerindeki etkilerinin de cesurca yansıtıldığı oyun tam anlamıyla pandoranın kutusunu açıyor. Tüm sorgulamalardan sonra yeni bir tarih hatta Anayasa yazılımı önermesini de ortaya atan oyun seyirciyi adalıların ortak çıkarına bir gelecek için harekete geçmeye çağırıyor.

90 dakika süreli tek perdelik oyun ingilizce üstyazılı olarak Kıbrıs Rum lehçesinde oynanırken oyuncular anayasada olması gerektiği gibi metinde Türkçe ve Rumca’yı birlikte kullanıyorlar.

OYUN EKİBİ

Fikir-yönetmenlik-dramaturji: Maria KYRIAKOU-Maria VARNAKKIDOU

Performans metni: M.KYRIAKOU, M. VARNAKKIDOU (oyuncularla işbirliği içinde)

Set ve kostüm tasarımı: Constantina ANDREOU

Ses ortamı tasarımı: Panos BARTZIS

Aydınlatma tasarımı: Vasilis PETINARIS

Araştırma-direktör yardımcısı-teknik destek: Evi HADJIPIERI

Oyuncular: Elena KALLINIKOU, Giorgos KYRIACOU, MARINA MAKRIS, FIVOS PAPACOSTAS, LOUKIA PIERIDOU, ANDRIA ZENIOU

foto-2-075.jpg

foto3-007.jpg

foto-4-061.jpg

Bu haber toplam 3365 defa okunmuştur
Etiketler :