1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘1 kat yıkım’ kararına ARA EMRİ hazırlığı
‘1 kat yıkım’ kararına ARA EMRİ hazırlığı

‘1 kat yıkım’ kararına ARA EMRİ hazırlığı

Kamuoyu gündeminden düşmeyen Kaya Gruba ait otel inşaatında izinsiz 1 katın yıkılması kararı verildi, tartışmalar yeniden alevlendi…

A+A-

Ayşe GÜLER

Karaoğlanoğlu’nda Kaya Gruba ait otel inşaatında Şehir Planlama Dairesi tarafından belirlenen ‘izinsiz 1 katın yıkılması’ kararı, yargıya taşınıyor.

Girne İnisiyatifi, 31 Mart’a kadar izinsiz yapının yıkılması için Girne Kaza Mahkemesi tarafından verilen karar ile ilgili ara emri müracaatında bulunmak için çalışma yürütüyor.

Şehir Plancıları, 4 kat sınırı olan bölgede 7 kata kadar yükselen otel inşaatında 3 katın yıkılması gerektiğine işaret ederek, neden 1 katın yıkılacağını sordu.

Kamuoyu gündeminden düşmeyen Kaya Gruba ait otel inşaatında izinsiz 1 katın yıkılması kararını değerlendiren Şehir Plancıları, İmar Yasası ve emirnamelerde ‘sıfır kodunun’ açık ve net şekilde yazıldığını, buna bağlı olarak inşaatların yüksekliklerinin farklı noktalardan bakıldığında farklı yükseklikte görülemeyeceğine dikkat çekti.

Şehir Plancıları tepkili…

YENİDÜZEN’e konuşan Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, tartışmalı Kaya Otel’de yıkılması gereken izinsiz yapının 1 kat değil, 3 KAT olduğunu söyledi, şu anda inşaat çalışması devam eden otelin kat sınırının 7 değil, 4 kat olduğuna dikkat çekti.

Eski Şehir Planlama Dairesi Müdür Muavini, Şehir Plancısı Layık Topcan Mesutoğlu ise otele verilen yeni planlama onayını incelemediğini ancak 4 kat sınırı olan ve 7 kata yükselen otelde yıkılacak yapının nasıl 1 kat olduğunu sordu. Mesutoğlu, “bir bölgede kat sayısı ve bina yüksekliğinin parsele nereden bakılırsa bakılsın arazinin şekline göre aynı olması gerekiyor. Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘koddan kat kazanma’ uygulaması yoktur” dedi.

Planlama onayı sır gibi saklanıyor!

Öte yandan Şehir Planlama Dairesi tarafından tartışmalı otele verilen yeni planlama onayını incelemek için hem Şehir Plancıları Odası hem de Girne İnisiyatifi üyelerinin yaptıkları müracaatlara yanıt alamadıkları da öğrenildi.

Sıfır kodu nedir?

‘Sıfır Kodu’, eğimli arsa ve arazilerde doğal zeminin her noktası, düz arsa ve arazilerde ise cephe aldığı yolu anlatır.
Eğimi yüzde 5’e kadar olan arsa ve araziler düz olarak kabul edilir. Ancak binanın hiçbir noktası, doğal zeminden 1.20 metreden fazla yükselemez.


Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu: Yıkılması gereken 1 değil, 3 kattır. Bu otelle ilgili ısrar nedir?

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, tartışmalı Kaya Otel’de yıkılması gereken izinsiz yapının 1 kat değil, 3 KAT olduğunu söyledi, “Otelle ilgili ısrar nedir? Bizim bağlantılarımız nedir? Oteli neden 7 katlı yapmaya çalışıyoruz?” diye sordu.

“Küçük garajları yıkabiliyoruz ancak bu kaçak yapıyı kimse yıkamıyor” diye konuşan Refikoğlu, bu olayların arkasında başka şeyler olduğunu savundu.

Refikoğlu, 1 kat ile ilgili yıkım kararını ‘insanları kandırmak olarak’ değerlendirdi.

Öte yandan İyi İdare Yasası altında Şehir Planlama Dairesi tarafından söz konusu otele verilen yeni planlama onayı dosyasını incelemek için 1 ay önce başvuruda bulundukları da söyleyen Refikoğlu, bu başvurularına halen yanıt alamadıklarını konuda dile getirdi.

“Sıfır kodu açık ve nettir”

İmar Yasası ve emirnamelerde ‘sıfır kodunun’ açık ve net şekilde yazıldığını ve yorumlanamayacağına vurgu yapan Refikoğlu, şu anda inşaat çalışması devam eden otelin kat sınırının 7 değil, 4 kat olduğuna dikkat çekti.

Refikoğlu, Şehir Planlama Dairesi yetkilileri tarafından ‘Arazi eğimli olduğu için bina 5 kattır. 1 katı yıkmak kaydıyla planlama onayı verildi’ şeklinde yapılan değerlendirmenin de doğru olmadığını dile getirdi.

“Arazi eğilimli ise her noktası sıfır noktasıdır. Bir arazi düz ise sıfır noktası istediğin yerden alınabilir” diye konuşan Refikoğlu, binanın ayrıca zeminden 1.2 metre yüksekliğine çıkamayacağını, ‘3 kat bodrum katı, 4 kat da yukarısı var’ yorumunun da kabul edilemeyeceğini belirtti.

Refikoğlu, binalardaki bodrum katlarının nasıl kullanılacağının belli olduğunu, o katlarda müşteri veya çalışanın kalamayacağını da vurguladı.


 

Eski Şehir Planlama Dairesi Müdür Muavini, Şehir Plancısı Layık Topcan Mesutoğlu: 4 kat sınırı olan ve 7 kata yükselen otelde yıkılacak yapı nasıl 1 kat olur?

Eski Şehir Planlama Dairesi Müdür Muavini, Şehir Plancısı Layık Topcan Mesutoğlu, otele verilen yeni planlama onayını incelemediğini ancak 4 kat sınırı olan ve 7 kata yükselen otelde yıkılacak yapının nasıl 1 kat olduğunu sordu.

Mesutoğlu, bir bölgede kat sayısı ve bina yüksekliğinin parsele nereden bakılırsa bakılsın arazinin şekline göre aynı olması gerektiğine işaret ederek, Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘koddan kat kazanma’ uygulamasının olmadığına vurgu yaptı.

Emirnamelerde sıfır kodunun açık olduğunu ve kişiye göre takdir hakkı olmadığını söyleyen Mesutoğlu, “Denizden baktığımda 5, başka yerden baktığımda farklı kat görünür deniliyor. Ancak bu olamaz. Yüzde 5’den fazla eğim olduğunda eğilime paralel çizgi düşünüp bu noktanın dışına çıkmaması gerekiyor” dedi.

Kıyı bölgelerinde ülkede yürürlükte olmayan koddan kat kazandıracak kadar büyük eğilimlerin olmadığına da vurgu yapan Mesutoğlu, binada 3 kat bodrumdan bahsedildiğini ancak bodrumlarda yaşanabilir hacimlerin yapılamayacağını ifade etti.

 

 

Bu haber toplam 4760 defa okunmuştur
İlgili Haberler