1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yunanistan'da SOL UMUT
Yunanistanda SOL UMUT

Yunanistan'da SOL UMUT

9 milyon 800 bin seçmenin olduğu Yunanistan'da, Syriza oyların yüzde 36.3'ünü alarak, 300 üyeli Yunan Parlamentosu'nda 149 sandalyenin sahibi oldu.

A+A-

9 milyon 800 bin seçmenin olduğu Yunanistan'da, Syriza oyların yüzde 36.3'ünü alarak, 300 üyeli Yunan Parlamentosu'nda 149 sandalyenin sahibi oldu. Böylece, Alexis Tsipras liderliğindeki Syriza, 2009 yılında yüzde 6,4 olan oy oranını beş buçuk senede 6'ya katladı. Ancak Syriza tek başına iktidar olma şansını sadece 2 sandalye ile kaçırdı.

Yunanistan'da iki buçuk yıldır iktidarda olan Başbakan Antonis Samaras'ın partisi merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi ise oyların yüzde 28,4'ünü aldı.

3 Türk kökenli milletvekili, Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek de Syriza'dan parlamentoya girmeyi başardı. Seçimin diğer partilerine gelince lideri de dahil 7 milletvekili hapiste bulunan aşırı sağ parti Altın Şafak yüzde 6.31'de kaldı. Komünist Parti yüzde 5.48, Sosyalist Pasok yüzde 4.69 oy aldı. Eski başbakan Yorgo Papandreu'nun kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi ise yüzde 3'lük barajı aşamadı.

'Her iki tarafın yararına, uygulanabilir bir mali çözüm'

Syriza lideri Aleksis Tsipras seçim zaferinin kesinleşmesi sonrasında taraftarlarına bir konuşma yaptı. “Yunan halkı tarih yazdı” diyen Tsipras “Halkımızın kararı troykanın (Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği) bittiği anlamına geliyor” dedi. “Kemer sıkma döneminin kısır döngüsü artık bitti” diyen Syriza lideri Tsipras yeni hükümetin her iki tarafın yararına, uygulanabilir bir mali çözüm bulmak için adil bir müzakere yürüteceğini ifade etti.

Seçim sonunda Yunanistan Başbakanı Samaras şunları ifade etti: “Yunan halkı sözünü söyledi ve hepimiz onların kararına saygı duyuyoruz. Vicdanım rahat. Yeni Demokrasi ülkenin Avrupa rotasında kalmasının güvencesi olarak gelecekteki gelişmelerde belirleyici bir rol oynamaya hazır olacaktır.”
“Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi üyesi bir ülke devrediyorum” diyen Samaras “Bu ülkenin iyiliği için umarım gelecek hükümet kazanımların kaybedilmemesini sağlar” diye konuştu.

Tsipras'ın, koalisyon görüşmelerine bugün küçük bir parti olan Bağımsız Yunanlılar Partisi ile başlaması bekleniyor.

(ajanslar)

Bu haber toplam 1291 defa okunmuştur