1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Zamanının çoğunu teknolojik cihazlarla geçiren çocuklarda bir süre sonra bağımlılık gelişecektir. Buna ‘’Teknolojik Bağımlılık’’ diyebiliriz. Bu da psikolojik olarak kişilerde; içe kapanma, göz teması kaybı, yaşıt ilişkilerinden kopma ve yetişkinlerle sor

A+A-

Firuz Doğgün (Psikolog)

Çocukların teknolojiye olan ilgileri dendiğinde aklımıza cep telefonu, internet, televizyon, tablet ve bilgisayar gelmektedir.

Teknoloji, doğru kullanıldığında insanlığı bulunduğu konumdan ileriye götürecek önemli araçlardan biridir. Doğru kullanıldığı zaman insanlığın ilerlemesi adına büyük güç olan teknoloji nasıl oluyor da yanlış kullanım halinde hayatı olduğundan fazla zorlaştırıyor? Maalesef teknolojinin olumlu yanları kadar olumsuz yanları da vardır.

TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

İletişim aracı olarak kullanılan cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve tablet her yaştan çocuğun hayatında oldukça fazla yer kaplıyor. Bu araçlar çocuklara eğlenceli ve eğitici zaman geçirmelerini sağlarken, kimi zaman bağımlılık yüzünden günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Henüz sosyalleşmeyi ve paylaşımı doğal yollardan öğrenecekken maalesef kendilerini sosyal paylaşım sitelerinde sosyalleşmeyi öğrenmeye çalışırken buluyorlar.  Oyun çağındaki çocukların teknolojik cihazlara fazla maruz kalmaları onların oyuncaklarıyla oynama sürelerini kısaltıyor.  Çocukların gelişimlerini sağlıklı bir biçimde tamamlamaları için yaş gruplarına uygun oyuncaklarla oynamaları büyük önem taşır. Ayrıca sanal oyunlarda ve televizyonda şiddet içerikli görüntüler izleyen çocuklar, bunları hayatın çok normal ve kabul edilebilir bir parçası olarak algılarlar. Çocukların televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon ile uzun zaman geçirmeleri duygusal, sosyal ve fiziksel açıdan sorunlar meydana getirmektedir.

Bu kişiler; görme sorunları, duruş ve iskelet sorunları, daha az hareketten kaynaklanan fiziksel sorunlar ve radyasyon riski altındadır.  Zamanının çoğunu teknolojik cihazlarla geçiren çocuklarda bir süre sonra bağımlılık gelişecektir. Buna ‘’Teknolojik Bağımlılık’’ diyebiliriz. Bu da psikolojik olarak kişilerde; içe kapanma, göz teması kaybı, yaşıt ilişkilerinden kopma ve yetişkinlerle sorunlar yaşama gibi kendini gösterebilir.

AİLELERE DÜŞENLER GÖREVLER VE TEDAVİ;

Bazı aileler bu gibi cihazların kullanımını maalesef iyi bir zeka göstergesi gibi algılıyor. Çocuğunuzun bu gibi cihazlara fazla maruz kalması, onun zeki olduğu anlamına gelmiyor. Tam tersi gelişmekte olan çocuklar için büyük risk içermektedir.

Çocuklarınız için model teşkil ettiğinizi unutmayın. Onlarla birlikte vakit geçirirken cep telefonlarınızı gerekmedikçe kullanmamaya özen gösteriniz.

Onlarla daha sık ve verimli vakit geçiriniz, birlikte gelişimlerini destekleyecek oyunlar oynayınız.

Onları ilgi alanlarına uygun aktivitelere yönlendirin.

Çocuklarınızı mümkün olduğunca arkadaşları ile doğal yollardan görüşmelerine yönlendirin. Böylece iletişim için teknolojik cihazlara yönelimlerini daha kolay kontrolünüz altına alırsınız.

Onların bilgisayar ve tablet kullanımı her zaman sizin kontrolünüz altında olmalıdır.

Çocuğunuzun televizyon izlemesine ya da programın ona uygun olup olmadığına siz karar veriniz.

Çocuğunuza sorunla ilgili tek başınıza yardımcı olamayacağınıza inanmanız durumunda uzman yardımı alınız. Tedavi sürecinde yaşanan bağımlılığın boyutlarına göre ilaç tedavisi veya psikoterapi etkin sonuçlar vermektedir.

 

 

                                                                                                                                                                     

 

 

 

          

Bu haber toplam 71687 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 318 Sayısı

Adres Kıbrıs 318 Sayısı