1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. söğündürme şafgı da OKUYACAM!..
söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

A+A-

Ahmet Yıkık

Öykünün sonunda, baş başadır fakir işçi kız, sahibiyle fabrikanın. Yaşı geçmiş patronuna sunmak için birtakım şeyler… Ne o, meraka mı kapıldınız hemen?.. Tahminlerinizde yanılabilirsiniz, peşin tahmin yürütmeyin, daha hikâyenin devamını dinlemeden!.. Bir önceki sahnede bir barda cereyan eder olay. Genç kız gözüne bir turist kestirir (Tanıdık olmaması bakımından?!). Sonrası malum; uçtu gitti bekâret… Ama daha öncesine gidelim şimdi isterseniz. Kızın başka şehirde yaşayan babasının ölüm haberini aldığı mektupla başlar çünkü her şey. Babasının zimmetine para geçirmekten hapse düştüğünü öğrenir okuyucu. Sonrasında da aslında, suçun gerçek sahibinin, fabrikanın şimdiki sahibinden bir başkası olmadığını… İntikam ateşi yakar gencecik ruhunu, çiçeği burnunda yetimin. Dönelim sona baştan: Yaşlı adam, kızdan greve katılacak işçiler konusunda istihbarat alacağı yalanına kanmıştı kolayca. Ne ki, kurşunlardı elde edeceği bu buluşmadan. Namusunu korumak isteyen genç kız, üzerine çullanan ihtiyar patronunu vurarak, onurunu temizlemişti sadece… (Acaba?..)

GERİ GEL
Geri gel sık sık ve beni al, / sevgili şehvet, geri dön ve al beni- / gövdenin anısı uyanınca, / eski tutku kımıldayınca kanda; / dudaklar ve ten hatırlayınca / dokunmuş gibi ürperince el. / Geri gel ve beni al geceleyin, / dudaklar ve ten hatırlayınca.
 Kavafis (Çev. Barış Pirhasan)

 

KİTAP ÖNERİSİ

Jorge Luis Borges, Alef, öykü, 196 s.
Borges  (1899-1986);   öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen olmak üzere birçok edebi sıfatı üzerinde toplayan, dünyaca ünlü Arjantinli yazardır. Birçok defalar Nobel Edebiyat Ödülü’ne de aday gösterilen yazar, ödülü alamasa da, edebiyatta Borgesvari diye bir tarza imzasını atarak, edebiyat tarihi içerisinde ölümsüz bir yer edinme başarısını gösterebilmiştir. Ayrıca, Latin Amerikalı yazarlarla birlikte edebi literatüre giren, “büyülü gerçekçilik” akımını da ilk başlatanlardan biri olarak kabul edilmektedir.
Alef,  Borges’in ilk defa 1949 yılında basılan öykü kitabıdır. Kitap, geçmişten günümüze, yazarın, okurlar tarafından en fazla ilgi gören kitaplarından biri olma özelliğini hiç yitirmeden sürdürmektedir.  Eserde, yazarın on yedi öyküsü yer almaktadır. Öykülerde; ölüm –ölümsüzlük, varoluşçuluk, metafizik, felsefe vb. temalar işlenmektedir. Eseri ilginç yapan en önemli özelliklerinin başında, eserde, Doğu mistisizmiyle Batı akılcılığının ustaca harmanlanması, üstelik buna bir de Latin Amerika otantizminin eklenmiş olmasıdır. Sonuçta, okuyucuyu büyüleyen bambaşka bir kurgusal gerçeklik algısı ortaya çıkmaktadır. İşte bu tarzın en büyük temsilcisi de Borges olarak bilinmektedir. Sizlere çok derin edebi tatlar sunacak olan bir kitap, Alef. Keyifli okumalar…

YENİLERDEN…
(Aşağıdaki kitaplara dair bilgiler, kitapların kendi tanıtım bültenlerinden alınmıştır.)

İlber Ortaylı, Eski Dünya Seyahatnamesi, gezi-inceleme, 304 s.
"Eski Dünya Seyahatnamesi rastgele bir isim değil. Henüz Balkanlar ve Ortadoğu'nun eski havasını muhafaza ettiği günlerdeki gezilerimi içeriyor. Tarih, gezginin vazgeçemeyeceği bir değerlendirme alanı… Benim eski dünyam, bugün artık değişiyor." (İlber Ortaylı)
Atalarımızın Anadolu'ya gelmeden önce kaç asır oturduğu ve hâlâ da nüfusunun önemli bir kısmını kuzenlerimizin teşkil ettiği, edebiyatımızın ve dilimizin istesek de istemesek de, sevsek de sevmesek de atamayacağımız yüzde 40'ını oluşturan Ortadoğu'dan köşe bucak buram buram tarihimiz kokan Balkanlara; havasını yakaladığınız zaman kocaman bir coğrafyanın ve uzun bir tarihin küçülüp sizinle kucaklaştığı bir tiyatro olan Akdeniz'den okumakla, filmle, resimle anlaşılamayan Asya dünyasına; tezatlar içinde gelişen kapalı kutu Uzakdoğu'dan pek çok ünlü sanatçıyı bağrında yetiştiren sanatın ve tarihin merkezi Avrupa'ya kadar bir uçtan bir uca Eski Dünya üzerinde seyahate çıkmaya hazır mısınız?
Isfahan, Venedik, Kudüs, Kırım, Tokyo, Yemen, Barcelona, Bosna, Girit, Hindistan, Berlin, Japonya, Kafkasya, Türkiye… Günümüzün Evliya Çelebi'si İlber Ortaylı'nın dünya üzerindeki adımlarına eşlik ederken Eski Dünya düzeninin ülke ve şehirlerinin büyülü zamanlarına gidecek ve geçmişinizle yeniden usulca buluşacaksınız.
İlber Ortaylı'dan okurlarına keskin gözlemleri ve nesnel tespitleriyle zamanın derinliklerinden, tarihin katmanlarından bugünün dünyasını daha doğru anlama imkânı: Eski Dünya Seyahatnamesi.

Şafak Güçlü, Lohusa Ümmü Sübyan, roman, 344 s.
İnsanlardan bazı kimseler, Cinlerden bazı kimselere sığındılar da onların (cinlerin) taşkınlıklarını arttırdılar. (CİN Suresi 6.Ayet.)
Senarist-Yazar Şafak GÜÇLÜ'nün okunurken sizi bir sinema dünyası içine sokan KORKU dolu romanı… 2004 yılında Türk motifleri taşıyan ve tamamıyla kendi kültüründen yararlanan İlk korku filmi olan BÜYÜ isimli sinema filminin Senaristliğini yapmış olan Yazar… (Cin suresi 6.Ayet)'den yola çıkarak yazdığı Ürpertici; Gerilim Dolu; Heyecanlı ve Gizemli romanı LOHUSA "Ümmü Sübyan" ile bizleri korkutmakta kararlı...
Geleneksel korkularımızın ışığında yola çıkan roman, sinematografik bir kurgu ile yazılmıştır. Kültürümüzde yer alan korkuları içinde barındırdığından, sizi kolayca bir sinema filmi izlermiş havası içine sokan roman; Anadolu inanışlarında çokça anlatılan, Al Karası, Al Karı, Al Basması ve ümmü Sübyan (Sübyan anası) öykü ve söylencelerinden yola çıkarak kendi dinsel, örf ve adetlerimiz ışığında kurgulanmış bir korku romanıdır.


YAZIN DÜNYASINDAN HABER…

Kıbrıs Yazarlar Birliğinin, genç yetenekleri tespit etmek ve onları yazın kariyeri edinmek konusunda teşvik etmek amacıyla düzenlediği yarışma, bu yıl öykü dalında yapıldı. Yarışmanın Türkçe öykü dalında, Mehmet Arap adlı genç öykücü ödüle değer görüldü. Yakın bir gelecekte, Arap’ın öykü dosyasının hem Türkçe hem de Yunanca olarak kitaplaştırılması konusunda çalışmalar sürüyor.

Bu haber toplam 2652 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 165. Sayısı

Adres Kıbrıs 165. Sayısı