1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Saray Restaurant
Saray Restaurant

Saray Restaurant

Saray Restaurant

A+A-


Zekai Altan


AKÇABAT KÖFTESİ FAVORİ

Saray Restorant tam olarak İskele – Karpaz çemberinin olduğu yerde. Dikkatinizi çeken bir konumda. Ön cephesi ahşap. Geniş bir araç park alanı vardır. İç mekan oldukça geniş. Geniş bir salon ve üç ayrı bölümde yemek salonu. Bar ve mutfak alanı açık. Hazırlanan mönüleri görebilrsiniz. Temiz bir mekan. Standart. Ahşap masalar. Mekanın yapısına uygun. Saray restoranta girerken rahatlarsınız. Ortamı ve atmosferi sıkıcı değil. Karşılama kuralına göre. Giriş kapısında ilk göze batan renkli ışıklı ww-fi hizmeti duyurusu.

MÖNÜ VE LEZZET

Mönü kartı kaliteli baskı. Oldukça geniş bir mönü yelpazesi vardır. Pideden, Gaziantep lahmacununa ve kebap ve deniz ürünlerine kadar. Yol üzeri mekan olup her misafir profiline hizmet etmesi açısından çok olumlu. Bu mönüde birçok tadı damak tadınıza göre bulabilirsiniz. Daha çok Türk mutfağı ağırlıklı. Adana kebap, Akçaaba köfte, sarma beyti, çupra ve levrek balık, çöp şiş ve tavuk çeşitleri. Ayrıca sıcak ve soğuk mezeler. Yemeğe eşim ve kızım ile gittik. Onlar da test yapma şansını buldu. Mönüden seçtiklerimize gelince, ben giriş olarak lahmacun tatmak istedim. Ana yemek de akçaabat köfte. Kızım hamsi tava eşim de balık saç kavurma. Servis görevlisi Meltem. Servise uygun birprofile sahip. Hem de güleryüzlü. Güleryüzlü olmak çok önemli. İlk imaj işletmeyi çok olumlu yönde etkiler. Siparişlerin hazırlanma süresini sordum. On beş dakikada hazırlanır cevabını verdi. Melteme emin olup olmadığını sordum. Ve bana cevabı ile o güveni verdi. Bir işletmenin başarısı servis görevlis veya daha doğrusu personeli ile sağlanır. Meltem servis konusunda eğitim almadığını söylemesine rağmen oldukça başarılı. Hatta bu mesleği sürdürüse başarılı bile olur diye düşünüyorum. Evet siparişlerimiz yavaş yavaş geldi. Önce çok güzel bir salata. Marul ve kırmızı sarmalaı. Yağlı ve lezzetli. Hatta bu salata çok basit olsa bile lezzeti mükemmel. Turşu tabağı. Havuç, kornişon, sarma ve maydanoz ile ekşi. Lahmacun ile tatılanlar. Ve lahmacun servisi giriş olarak yapıldı. Lahmacunların tadı güzel ve doyurucu. Lahmacunu yalnız ben tattım. Porsiyonu da oldukça büyük. Ben ana yemeği yemeden doymuş oldum. Bir yerine iki tane sipariş etttim. Ve diğer ana yemek servisleri başladı. Akçaçabat köfte ile. Garnitürü kızarmış domades, yeşil biber, pilav ve kızartılmış patates. Akçaabat köftesi farklı bir tat. Özel ve yöresel bir tat.Akçaabat köftesinin tarihçesi ise, 1930’lu yıllarda Akçaabatlı lokantacılar tarafından yapılmıştır. Malzeme olarak kıyma haline getirilen öküz ve dana etleriylere bunlara ilave edilen ekmek ve sarmısak kullanılmıştır. Özenle yoğrulan bu karışım, belirli büyüklüklerde oval hale getirilip, ızgaralı ocaklarda pişirilmiş ve insanların damak zevkine sunulmuştur. Öncelikle bölgeye tanıtımı yapılan Akçaabat köftesi o günden bu güne tüm dünyaya tanıtılmıştır.
Birçok Akçaçabatlı ustanın katkıları ile tüm dünyaya ve bize de gelen bir yöresel köfte. Yörenin otuyla beslenmiş ineklerin özenle seçilen; sinir ve ekstra yağ bulunmayan etleri kıyma haline getirilerek kullanılır. Bu kıyma, bir gün dolapta bekletilir ve köfte ocağında pişirildikten sonra servis yapılır. Akçaabat köftesinin garnitüri ve servisi yayık ayranı, özel piyazı ve Trabzon ekmeği ile servis yapılır. Saray restorantta Trabzon ekmeği olmasa da olur. Çok farklı bir ekmek. Burada yapılması zor. Bu güzel yöresel tadın yanına piyaz ve bir de ayran ilave edilerek bir set mönü hazırlanırsa daha da güzel ve kaliteli olur diye düşünüyorum. Çünkü bu köfteyi Kıbrıs’ta kuralına göre uygulayan yoktur. Amaç köfteyi değil köfte ile birlikte tadı almak önemli. Ben yine de köfteyi beğendim. Köfteye kaşar katılarak yapıldı. Hamsi tava da Trabzon yani Karadeniz yöresine ait. Bizim için de farklı bir tat. Sunumu çok güzel. Tadı da. Balık saç gavurmayı da eşim aldı. Ben de hepsinden çok az tadım yaptım. Tam anlamı ile hafif bir akşam yemeği. Oldukça da lezzetli.  Yolunuz Karpaz tarafına düşerse burada kısa süreli bir lezzet arası veriniz. 

MÖNÜLER
ADANA KEBAP: 20 TL
AKÇAÇABA KÖFTE: 20-23 TL
SARMA BEYTİ: 23 TL
FULL KARIŞIK: 35 TL
ÇUPRA BALIK: 25 TL
LEVREK: 25 TL
HAMSİ TAVA: 20 TL
BALIK SAÇ KAVURMA: 25 TL
AKÇAABAT KÖFTE: 20-23 TL
TAVUK DOLMA: 17 TL

TEL: 330 10 11 – 330 10 12 – 0548 826 61 62
saraykofte2@gmail.com
ADRES: GAZİMAĞUSA –KARPAZ ANAYOLU ZİRAAT BANKASI YANI-İSKELE
SERVİS SAATLERİ: 09.30-24.00
KAPASİTE:
İÇ ALAN 120  
KAPALI GÜN: HER GÜN AÇIK

Bu haber toplam 1952 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 174. Sayısı

Adres Kıbrıs 174. Sayısı