1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘PROJE HAZIR KAYNAK YOK’
‘PROJE HAZIR KAYNAK YOK’

‘PROJE HAZIR KAYNAK YOK’

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları çıkan yangının üzerinden 16 yıl geçti, bina hala tamamlanmadı

A+A-

Ayşe GÜLER

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrolarına ait binada çıkan yangının üzerinden 16 yıl geçti, bina hala tamamlanamadı.
1999 yılının Şubat ayında çıkan ve binayı kül eden yangın sonrasında yeni tiyatro binasının tamamlanması için yaşanan kaynak sorunu ise çözümlenemedi.

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan, tiyatro binasının 2. etabının tamamlanabilmesi için 5 milyon TL civarında kaynağa ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, kendi kaynaklarımızla binanın yapılmasının zor olduğunu ifade etti.

Tiyatro binası ile ilgili projenin hazır olduğunu, şu anda detaylarının hazırlandığını belirten Doğan,
“Toplum, tiyatro binasına kavuşacak. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var. Eğer binayı bitiremeyeceksek, benim bu koltukta oturmamım bir anlamı yoktur” şeklinde konuştu.

Sanatçılar tepkili
Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan tiyatro sanatçıları ise 16 yıldır tiyatro binasının tamamlanamamasını eleştirdi.
Tiyatro sanatçıları bina için belirli zamanlarda ayrılan kaynakların da başka yerlere aktarıldığını dile getirerek, tiyatro salonlarının tamamlanmaması nedeniyle toplumun temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirtti.

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan: “Bina bitmeyecekse, koltukta oturmamın anlamı yok”
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan, tiyatro binasının 1999 yılındaki yangın nedeniyle kullanılamaz olduğunu, 16 yıldır tiyatro binasının beklemesinin çok büyük bir ayıp olduğunu söyledi.

Binanın tamamlanması için 5 milyon TL civarında kaynağa ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Doğan, kendi kaynaklarımızla binanın yapılmasının zor olduğunu ifade etti.
Doğan, “Tiyatro binasını bitirmek bizim görevimiz. Eğer binayı bitiremeyeceksek, benim bu koltukta oturmamım bir anlamı yoktur” diye konuşarak, zamana ihtiyaçları olduğunu, binayı tamamlayacaklarını vurguladı.

Tiyatro binası ile ilgili projenin hazır olduğunu, şu anda detaylarının hazırlandığını belirten Doğan,
“Toplum, tiyatro binasına kavuşacak. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var. Binayı bitireceğimize inanıyorum. Göreve gelir gelmez, tiyatro sanatçıları için çalışma ortamı hazırladık” dedi. 


------------------------------------


TİYATRO SANATÇILARI NE DEDİ?

Oya Akın: “Binanın tamamlanması, yetkililerin önceliği olmadı”
Tiyatro sanatçısı Oya Akın, Devlet Tiyatroları binasının tamamlanmasıyla ilgili her yıl ayni vaat ve sözlerin verildiğini ancak bu sözlerine ne yazık ki gerçekleşemediğini belirtti.
Akın, devlet tiyatrolarına hayatını adayan sanatçıların olduğunu, yaşanan sıkıntıları hak etmediklerini ifade etti.

7 yıl devlet tiyatrolarına emek verdiğini dile getiren Akın, binanın tamamlanmasının yetkililerinin öncelikleri arasına alınmadığını kaydetti.

Akın, “Ülkenin sıkıntılarına bakınca yaşananları çok doğal buluyorum. Ne yazık ki böyle bir devletin böyle bir tiyatrosu olur” şeklinde konuşarak, tiyatro sanatçılarının yetersizliklere rağmen canla başla çalıştığını dile getirdi.
Akın, tiyatroda güzel şeylerin de yaşandığını ancak bunların yetersiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Ertaç Hazer: “16 yıldır yokluklar içerisinde oyun sahneliyor”
Tiyatro sanatçısı Ertaç Hazer, belli dönemlerde girişimler yapılmasına rağmen 1999 yılında yanan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları binası ile ilgili adımların sonuçsuz kaldığını belirtti.

Hazer, tiyatro binası için bütçeye konulan kaynakların başka yerlere aktarıldığını ifade ederek,
“Devletin medarı iftiharı olması gereken tiyatro salonu oluşamadı. Bir avuç sanatçı, 16 yılı aşkın süredir yokluklar içerisinde askeri depolarda spor salonlarında oyunları sahneliyor” dedi.

Zor koşullar altında bugüne kadar hem ada seyircisine hem de yurt dışında düzenlenen turnelerde 40 civarında oyunu tiyatro severlerle buluşturduklarını aktaran Hazer, “Gönül isterdi ki yöneten erk devletin tiyatro salonuna ve tiyatrocularına sahip çıkıp bulunduğu yerden daha yukarıya taşısın” şeklinde konuştu.

“Tiyatro sanatı, özveri ve büyük bütçe istiyor”
Hazer, tiyatro sanatının ‘pahalı’ bir sanat olduğuna, devletlerin tiyatro için büyük bütçeler ayırarak, ciddi özveri gösterdiğini dile getirerek, ülkemizdeki sendika ve belediyelerin kendi tiyatro salonlarını yapmasına rağmen, devletin bu konuya yeterince eğilmediğini savundu.

“Çeşitli bahanelerle devlet tiyatrosu salonunun yapılmasını geciktirmektedir. Palyatif hareketlerle ne tiyatro salonlarımız doğru olabilir, ne de gerçekçi bir tiyatroya sahip olabilirsiniz. Yönetsel erkin halkın önünde olması gerekirken, halk yönetsel erkin önünde gitmektedir” şeklinde konuşan Hazer, ivedi bir şekilde bu soruna çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Tiyatro sanatçısı Özlem Özkaram: “Toplumun temel ihtiyacı karşılanmıyor”
Tiyatro sanatçısı Özlem Özkaram, tiyatro salonlarının tiyatro sanatçılarının bir ihtiyacı olmadığını söyleyerek, devlet tiyatroları binasının tamamlanması nedeniyle toplumun temel ihtiyaçlarının karşılanmadığı vurguladı.

Özkaram, yeni tiyatro binası ile ilgili projenin uzun zamandır hazır olduğunu, ilk etap olan idari binanın yapıldığını belirterek, şu anda projenin 2. etabı ile ilgili kaynak sıkıntısının yaşandığını ifade etti.

“Tiyatro salonlarının olmaması üzücü ve yıpratıcı bir durum” diyen Özkaram, bu durumun zaman zaman ‘anlamsız ve değersiz’ hissettirdiğini dile getirdi.
Özkaram,  enerjisini tiyatro yapmak için harcadığını, olumsuzlukları düşünmemeye karar verdiğini de sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2704 defa okunmuştur