1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Ödenekler’de UZLAŞMA
‘Ödenekler’de UZLAŞMA

‘Ödenekler’de UZLAŞMA

DEV-İŞ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler uzlaşıyla sonuçlandı.

A+A-

DEV-İŞ’in 2 Eylül’de başlatacağı ‘açlık grevi’, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler ve varılan uzlaşı sonrası askıya alındı.
Sendikalar, Sayıştay Başkanı’nın 2 Temmuz 2014 tarihinde yayınladığı genelge ile 2011 tarihinden sonra Belediyelerde, Kamu kuruluşlarında, KİT’lerde ve Kamu iştiraklerinde, işe başlayanların Toplu İş Sözleşmesi ile kazanılan haklarının elinden alındığı,  Sendikaların  Toplu İş Sözleşmesi ve serbest pazarlık haklarına müdahale edildiği gerekçesi ile  2 Eylül’de açlık grevi yapma kararı almıştı.
Önceki gün Bakanlar Kurulu’nda görüşülen konunun ardından dün Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar ile Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis arasında yapılan toplantı sonrası, yasal düzenleme yapılana kadar ödeneklerin ödenmesi kararı alındı.

“Duyarlı davranıldı”
DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, uzlaşı sonrası yaptığı basın açıklamasında, Çalışma Bakanlığı ile yapılan görüşmeler ve varılan uzlaşı sonrasında açlık grevini askıya aldığını açıkladı.
Seyis, “Örgütlülüğü yok eden, sendikalanmayı ortadan kaldırma anlamında olup Toplu iş Sözleşmesinin pazarlık ilkesinin ortadan kaldırılmasına karşı DEV-İŞ’in başlattığı mücadele Çalışma Bakanlığı’nın da bizlerle karşılıklı anlayış çerçevesinde katkısı ile olumlu bir noktaya ulaştı” dedi.
Sorunun ortadan kalkmasına kadar 2 Eylül’de süresiz açlık grevi başlatma kararı aldığını hatırlatılan Seyis, açıklamasında şunları ifade etti:
“Aldığımız karar 15 gün gibi sürede tüm sendikalarımız ve ciddi şekilde kamuoyu tarafından desteklenmiştir. Bu bağlamda medyamızın büyük bölümü de konuya duyarlı davrandı ve haklı taleplerimizin kamuoyu tarafından anlaşılmasına önemli bir katkı sağlandı.
13 Ağustos’ta alınan kararın 20 gün sonra 2 Eylül’de uygulanmak üzere alınmış olma nedeni hem bu konuda kamuoyunu bilgilendirme ve hem de bir diyalog başlatıp sonuç alınmasına iyi niyetle katkı sağlama amacı taşımakta idi. Bu sabırlı tavrımızın da gelinen noktaya katkı sağladığı aşikardır.”

“Önemli bir adım atıldı”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ile defalarca görüşmeler gerçekleştirildiği belirtilen Seyis, bakanın da konu hakkında sendika ile aynı düşünceyi paylaşıp çözüm için iyi niyetli çalışması sonucunda bu sorunun çözümü için önemli bir adım atıldığını vurguladı.
Seyis şunları belirtti:
“Hükümetin ilgili işyerlerine dağıtımını gerçekleştirdiği yazı ile toplu sözleşmelerimiz yeniden güvence altına alınıyor ve takip eden günlerde ise toplu sözleşmelere müdahale eder nitelikte olup İş Yasamıza, Toplu Sözleşme Yasamıza ve Uluslararası anlaşma niteliğindeki 98 sayılı İLO sözleşmesine aykırı yasa hükümlerinin düzeltilmesi hükümet tarafından gerçekleştirileceği beyan ediliyor.”

Açlık grevimiz askıya alındı
Gelinen aşamanın açlık grevi kararı alma nedenlerini ortadan kaldırdığını kaydeden Seyis, “Bu çerçevede 2 Eylül’de başlayacağını duyurduğumuz açlık grevi kararımız, amacımıza ulaştığımız nedeni ile askıya alınmıştır” dedi.
Seyis, “Kamuoyumuz, sendikalarımız, demoktatik tüm örgütlerimiz ve duyarlı basınımızla birlikte sürdürdüğümüz bu kampanya Çalışma Bakanlığının da katkısı  ile hep birlikte bir demokrasi ve insan hakları mücadelesini başarıya ulaştırabilmenin yolunu açmıştır. Katkısı olan herkese teşekkür ederiz” ifadesinde bulundu.

Daha Geçmemiz Gereken  Çok Sınav Var.
“Ancak bilinmelidir ki daha geçmemiz gereken çok sınavlar var” diyen Seyis son olarak şunları söyledi:
“Ortadan kalkması gereken ucube göç yasasının bütünü ve antidemokratik uygulamalar için de anlaşılır argümanlar ve geçerli yöntemler ile ortak mücadeleyi yükseltmeliyiz. Mevcut Toplu İş Sözleşmelerinin Uygulanmasının ise takipcisi olmaya devam edeceğiz.
Bu gün varılan sonuç, Toplu iş sözleşmeleri ile çalışma yaşamında yerini alan çalışanlarımıza hayırlı olsun. İşçilerimizin Yolu Açık Olsun.”

------------

Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar YENİDÜZEN’e konuştu:

“Sıkıntıları aştık, yasal düzenleme yapılacak”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, DEV-İŞ ile yapılan görüşmenin olumlu sonuçlandığını bundan sonraki süreçte yasayı tadil etme gibi sorumlulukları olduğunu vurguladı.
YENiDÜZEN’e konuşan Gürpınar, 2 Temmuz’da Sayıştaylığın yayınladığı genelgenin bazı yasalarla çeliştiğini ifade ederek, ortaya çıkan anomalliğin ancak yasal düzenleme ile düzeleceğini söyledi.
Ancak yasal düzenleme yapılana kadar çalışanın mağdur edilmemesi gerektiğini ifade eden Gürpınar, mevcut sıkıntıların aşılması, açlık grevinin ortadan kalkması için Toplu İş Sözleşmesi’nde yer alan ödeneklerin ödenmesi yönünde karar üretildiğini kaydetti.
Gürpınar alınan kararın dün belediyelere ve kuruluşlara gönderildiğini söyledi.
Meclis’in açılmasıyla birlikte yasal düzenlemenin yapılacağını da dile getiren Gürpınar, “Yasayı tadil etmek gibi sorumluluğumuz var” vurgusunda bulundu.

Bu haber toplam 1300 defa okunmuştur