1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Namsoy, ‘Toplu işten çıkarma’ yetkisi aldı
Namsoy, ‘Toplu işten çıkarma’ yetkisi aldı

Namsoy, ‘Toplu işten çıkarma’ yetkisi aldı

Lapta Belediyesi Başkanı Fuat Namsoy, ‘Ekonomik tedbirler’ çerçevesinde ‘Toplu işten çıkarma’ için Belediye Meclisi’nden ‘Oyçokluğu’ ile yetki aldı. UBP’li üyeler işten çıkarmaya ‘EVET’, CTP’li üyeler ‘RET’ dedi…

A+A-

Lapta Belediyesi Başkanı Namsoy ‘ekonomik tedbir’ dedi,  belediye meclisinden toplu işten çıkarma yetkisi aldı

Meltem SONAY

Lapta Belediyesi Başkanı Fuat Namsoy, ‘Ekonomik tedbirler’ çerçevesinde ‘Toplu işten çıkarma’ için Belediye Meclisi’nden ‘Oyçokluğu’ ile yetki aldı.
Belediyenin ekonomik durumunun kötü olduğu gerekçesi ile Belediye Meclisi’nden ‘yetki’ isteyen Başkan Fuat Namsoy’un Belediye Meclisi’ne sunduğu ekonomik tedbirler paketi içerisinde ‘Toplu İşten Çıkarma’ da var.

Asbaşkan Kavunoğlu: “Ekonomik tedbirler için yetki verdik”
Lapta Belediyesi Başkanı Fuat Namsoy’dan ‘Yurtdışında olduğu’ gerekçesiyle ulaşılamazken, Asbaşkan Devran Kavunoğlu Belediye Meclisi’nin ‘Ekonomik tedbir alınması için’ başkana yetki verdiğini, bu konuda alınacak tedbirlerin de başkanın iradesinde olduğunu ve yasal çerçevenin izleneceğini kaydetti.

Personel huzursuz!
Lapta Belediyesi personelinin ‘DURDURMA’ yetkisinin duyulması üzerine huzursuz olduğu öğrenildi.
152 daimi işçi, 8 sözleşmeli, 30 da sürekli personelin çalıştığı Lapta Belediyesi’nde İş Yasası’na göre ‘Toplu İşten Durdurma’nın yapılabilmesi için, çalışanların en az %20’sinin, yani en az 30 kişinin durdurulması gerektiği, başkanın da avukatı ile birlikte bu yönde bir çalışma yaptığı ileri sürülüyor.

UBP’li üyeler işten çıkarmaya ‘EVET’, CTP’li üyeler ‘RET’ dedi…
15 Ekim 2014 tarihli Belediye Meclisi toplantısı tutanağında, Belediye Başkanı’nın yaşanan ekonomik sorunları ortaya koyduğu ve çözüm önerileri sunduğu belirtilirken, borçlanma için oybirliği kararı alındığı da not edildi.
Meclis Kararı tutanağında, ‘Personel Durdurma’ya Başkan Fuat Namsoy, Doğan Boransel, Murat Karalar, Sinem Kardana, Devran Kavunoğlu, Ömer Paşaoğluları, Faik Akmandor’un ‘OLUMLU’, Belediye Meclisi’nin CTP’li üyeleri Emre Efendi, Canan Canbolat ve Çağan Akansu’nun ise ‘OLUMSUZ’ oy kullandığı kaydedildi. Belediye Meclisi’nin DP-UG’li Meclis Üyesi Yargı Edizer’in ise o günkü toplantıya katılmadığı not edildi.
Buna göre Başkan Namsoy, Belediye Meclisi’nde yapılan oylamaya sonucunda  ‘OYÇOKLUĞU’ ile ‘Personel Durdurmak’ için yetki aldı.

BEL-SEN: “Duyum var… Belge yok”
Lapta Belediyesi’nde örgütlü BEL-SEN’in Başkanı Fikret Keleş, bu yönde duyumları olduğunu ancak henüz çalışanlara işten durdurmaya yönelik bir belge ulaşmadığını kaydetti.
“Yaklaşık 2 aydır bu yönde duyumlar alıyoruz ancak elimize işten durdurmaya yönelik herhangi bir şey ulaşmadı” diyen Keleş, konuyu araştırdıklarını da belirtti.

Çalışma Dairesi’ne bildirim yapılmadı…
Toplu işten çıkarmalarda yasaya göre ‘Çalışma Dairesi’ne en az 1 ay öncesinde bildirim yapılması zorunluluğu buluyor.
Yenidüzen’in Çalışma Dairesi’nden aldığı bilgiye göre, Lapta Belediyesi henüz Çalışma Dairesi’ne toplu işten çıkarmaya dair herhangi resmi bir bildirimde bulunmadı.

 

---------------------------------------------------------

Yasa ne Diyor?

İş Yasası’nın 19. Maddesi’ne göre, ‘İşveren, işten çıkarma nedenlerini, işten çıkarılacak işçilerin isim ve görevlerini ve hangi sürede uygulamanın yer alacağını en az bir ay önce Çalışma Dairesi’ne bildirmek zorunda.


Toplu İşten Çıkarma ve Yeniden İstihdam
16.25/2000 19. (1) İşveren, ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri nedenlerle işyerinde kısa aralıklarla veya aynı anda beşten az olmamak üzere işyerinde çalışanların en az %20’sini belirli bir süre için veya sürekli olarak işten çıkarmak istemesi halinde:
   (A) İşten çıkarma nedenlerini, işten çıkarılacak işçilerin isim ve görevlerini ve hangi sürede uygulamanın yer alacağını en az bir ay önce Çalışma Dairesine bildirmek zorundadır.
   (B) İşveren ayrıca, işten çıkarmayı tasarladığı işçilere, işten çıkarma tarihinden en az bir ay önce yazılı bildirimde bulunmak zorundadır.
  (6) Bu madde uyarınca yapılacak işten durdurmalarda; fiilen yapılan işin özelliği ve hizmet akdinde belirtilen görevin niteliği dikkate alınarak ilk giren son çıkar kuralı uygulanır.

-------------------------------------------------------


Belediye Meclis Üyeleri ne dedi?

Emre Efendi: “Karşı durduk, oyçokluğu ile geçti”

Belediye Başkanı’nın ‘Toplu işten durdurma’ için yetki talep ettiğini ancak CTP’li Meclis Üyeleri olarak bu talebin karşısında durmalarına rağmen yetkinin ‘Oyçokluğu’ ile verildiğini ifade eden Meclis Üyesi Emre Efendi, ekonomik durumun kötü olmasının çalışanlara fatura edilemeyeceğinin altını çizdi.

Belediyenin ekonomik olarak çok kötü durumda olduğuna işaret eden Efendi, “Belediye kötü durumunda ancak başkan 20 yıldır bu belediyeyi kendisi yönetiyor. Belediyeyi kötü yöneterek bu hale getiren başkanın, bu kötü yönetimin faturasını da çalışanlardan kesmeye çalışması vicdansızlıktır” dedi.

Canan Canbolat: “Personel durdurmaya olumlu oy vermedik”

Lapta Belediyesi Meclis Üyeleri’nden Canan Canbolat da başkanın ekonomik tedbirler çerçevesinde ‘yetki’ istediğini ifade ederken, kendisinin iki arkadaşı ile birlikte ‘personel durdurmaya olumsuz oy’ verdiklerini ancak kararın oyçokluğu ile alındığını belirtti.

Başkan’ın toplu taşımacılığın durdurulmasından, spor sahalarının bakımının durdurulmasına bir takım tedbirler ortaya koyduğunu belirten Canbolat, bunlar arasından personel durdurmanın da olduğunu kaydetti.

Konunu belediye personelinde büyük sıkıntı ve huzursuzluk yarattığına da işaret eden Canbolat, işten durdurmaların ‘performans değerlendirmesiyle’ yapılacağının söylendiğini, oysa yasaya göre ‘ilk giren son çıkar’ kuralının da olduğuna dikkat çekti.

Bu haber toplam 3308 defa okunmuştur