1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hayır kampanyası yürüten 8 örgüt halk oylaması sonucunu değerlendirdi
Hayır kampanyası yürüten 8 örgüt halk oylaması sonucunu değerlendirdi

Hayır kampanyası yürüten 8 örgüt halk oylaması sonucunu değerlendirdi

“Düzenin halkımızın çoğunluğu tarafından istenmediği bir kez daha kanıtlanmıştır”

A+A-

Anayasa değişiklik önerilerine karşı “hayır” kampanyası yürüten sekiz örgüt, halk oylamasında anayasa değişikliklerinin ret edilmesinin mevcut rejimin halk tarafından istenmediği mesajı verdiğini iddia etti. Cumhuriyet Meclisi önünde yapılan basın toplantısında Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği, Devrimci Komünist Birlik, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Baraka Kültür Merkezi, Yeni Kıbrıs Partisi ve Birleşik Kıbrıs Partisinin isminin yer aldığı ortak basın açıklaması okundu.

Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu tarafından okunan basın açıklamasında, ülkedeki düzenin Türkiye tarafından uluslar arası hukuka aykırı bir şekilde yaratıldığı iddia edilerek “Düzenin halkımızın çoğunluğu tarafından istenmediği bir kez daha kanıtlanmıştır” denildi.
Mevcut anayasanın özünde “işgal” hedefi bulunduğu ve halk oylaması sonucunun da anayasa değişikliklerinin halk tarafından yetersiz bulunduğunun göstergesi olduğu kaydedilen açıklamada, “İşgali hedefleyen Anayasanın özüne dokunulmadan yapılan değişikliklerin toplumun beklentilerine cevap vermediğini açıkça görülmektedir” görüşü ileri sürüldü.
Açıklamada halk oylamasından çıkan hayır yanıtının ayrıca Milletvekilleri ile Cumhurbaşkanı’nın toplumun siyasi iradesini temsil etmediğinin bir göstergesi olduğu da savunuldu.

“Mevcut anayasa ayrılıkçı”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, halk oylamasının neticesinin toplumun mevcut düzenden memnun olmadığının göstergesi olduğunu, mevcut anayasanın ise ayrılıkçı olduğunu savundu.
Elcil, “Bu da gösteriyor ki toplumumuz bu düzenden mutlu ve mesut değil. Bu düzeni ret ediyor” dedi.
BKP Başkanı İzzet İzcan, meclisteki 4 partinin onayladığı anayasa değişikliklerinin halk tarafından ret edilmesinden çıkarılan sonucun, “Siz artık bizi temsil etmiyorsunuz. Size güvenmiyoruz, size inanmıyoruz. Sizi bu parlamentoda istemiyoruz” olduğunu savundu.
Halk oylamasında hayır çıkmasının ardından Meclisin halktan güvenoyu alması gerektiğini savunan İzcan, “Eğer yapmazlarsa biz de bu parlamentonun temsiliyetini kabul etmeyeceğiz. Halkın iradesini ret eden bir parlamentodur bu” dedi.
Yapılması gerekenin meclisin istifasının ardından kurulacak yeni meclisin polisiyle birlikte idareyi Kıbrıs türküne veren yeni bir anayasa yapması olduğunu söyleyen İzcan, anayasa değişmedikçe mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Bu haber toplam 1268 defa okunmuştur