1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Emekli General Cem: Vicdani ret bir insan hakkıdır
Emekli General Cem: Vicdani ret bir insan hakkıdır

Emekli General Cem: Vicdani ret bir insan hakkıdır

CTP Gençlik Örgütü Girne İlçesi, askerliği tartıştı…

A+A-

CTP Gençlik Örgütü son günlerde yeniden gündem olan askerlik konusu ile ilgili sohbet toplantısı düzenledi. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilk Kıbrıslı Türk generali olan ve bu alanda ciddi bir birikime sahip olan Salih Cengaver Cem’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya gençlerin ilgisi yüksekti.

TOMGÜSEHAN: ASKERLİK BİZİM ÇABALARIMIZLA GÜNDEME GELDİ…

CTP Gençlik Örgütü Girne İlçe Başkanı Şehan Tomgüsehan toplantının açılışında yaptığı konuşmada askerlik konusunun çok büyük oranda CTP’nin iktidarda olduğu dönemlerde gündeme geldiğini ve iyileştirici düzenlemelerin de bu dönemde yapıldığını belirtti. Bunun bir tesadüf olmadığını, CTP’nin bir bütün olarak askerlik konusunda sürekli çalışma yapmasından kaynaklandığını söyleyen Tomgüsehan sözlerine şöyle devam etti: “Bugün de konuyu daha farklı bir açıdan ele almak istedik. Asker kökenli bir Kıbrıslı Türkü dinlemek ve konuyu bir de o bakış açısından yakalamak istedik.” Salih Cengaver Cem’in zaman ayırıp gelmesinden ötürü kendisine teşekkür eden Tomgüsehan bu çalışmaları önümüzdeki günlerde devam ettireceklerinin de sözünü verdi.

CEM: ASKERLİĞİN KISALMASI TEKNİK OLARAK MÜMKÜN

Emekli general Salih Cengaver Cem de konuşmasına CTP Gençlik Örgütü’nün davetinden duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Ülkede hemen her sektörde problemler olmasına karşın, hiçbir problemin verilerle, bilgilerle tartışılmadığını ifade eden Cem, bu konudaki tepkisini dile getirdi. Cem, “Askerlikle ilgili tartışmaları basından takip ediyorum ve gerçekten çok garibime gidiyor. Birisi çıkıp diyor ki; askerliği şu kadar aya düşürürsek her askere bu kadar saat nöbet fazlası gelir. Nereden biliyorlar? Böyle bir çalışma yapmışlar mı? Eğer yapmışlarsa paylaşmaları ve herkesi ikna etmeleri lazım. Yok eğer bir çalışma yapmamışlarsa, bunu bu şekilde ifade etmek bağlayıcı olur ve o konuda umut besleyen insanlarda günün sonunda bir hayal kırıklığı da yaratabilir” şeklinde konuştu. İstenen her konuda değişiklik yapmanın mümkün olduğunu ve bunun da iktidarın sorumluluğunda olduğunu anlatan Cem, bunun için de mutlak surette ilgili kurumların bir araya gelip çalışma yapması gerektiğini, aksi taktirde yapılan tartışmaların bir anlamı olmayacağını ve sorunların da olduğu yerde kalmaya devam edeceğini söyledi.

“VİCDAN-İ RET BİR İNSAN HAKKIDIR”

Konuşmasında vicdani ret konusuna da değinen Cem, bunun hukuki bir konu olduğunu ve düzenlenebileceğini söyledi. AİHM kararlarında ve BM sözleşmelerinde bu konunun bir insan hakkı olarak düzenlendiğini ancak ülkemizin iç hukuku açısından bakıldığında böyle bir düzenleme olmadığını ifade eden Cem, bu konuyu düzenleyen ülkelere bakıldığında hepsinin de belirli kriterler çerçevesinde bunu yaptığını, bizim de öncelikle bunlarla ilgili kafa yormamız gerektiğini anlattı. Toplantı daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Bu haber toplam 4012 defa okunmuştur