1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bu yıl tehlike yok
Bu yıl tehlike yok

Bu yıl tehlike yok

Bankaların mağduriyet tehlikesi araştırıldı Bu yıl için Güney Kıbrıs’ın iflasını veya dış ödeme moratoryumu öngörülmüyor

A+A-

 


 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s bu yıl için Güney Kıbrıs’ın iflasını veya dışa yapacağı ödemelerde moratoryum öngörmediğini Rus bankaları için tehlikenin çok az olduğunu açıkladı.
Fileleftheros ve diğer gazetelere göre Moody’s Rus bankalarının Güney Kıbrıs ekonomik krizinden mağduriyetiyle ilgili tehlikeleri değerlendirdiği analizinde, Rus bankalarının Güney Kıbrıs kaynaklı tehlikelerden mağdur olabilecekleri üç kanal (merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Rus şirketlerine kredi, banka ve şirket yatırımları ve Rum bankaları ve Rus iştirakli Rum bankalarına yatırımlar) öngördüğünü yazdı.
Habere göre Moody’s, merkezleri Güney Kıbrıs’ta olan Rus menşeli şirketlere kredilerin, krizin Rus bankaları için bir yayılma/sirayet geçidi olduğunu değerlendirdi. Moody’s sözcüsü Eugene Tarzimanov ‘Bu kredilerin 2012 sonunda 30-40 milyar dolar olarak veya Rus bankalarının sermayeleri bazında yüzde 15-20 şekillendiğini değerlendiriyoruz. Dış ödemelere muhtemel bir Kıbrıs moratoryumu (borç erteleme) Rusya’ya kredi geri ödemelerini engelleyebilir bunun sonucunda da varlıkların kalitesi baskı altına girebilir” dedi.
Rus bankalarının Güney Kıbrıs’ta mağdur olabileceği ikinci bir kanal ise banka ve şirket yatırımları ve Kıbrıs Rum bankalarına yapılan yatırımlarla ilgili tehlikelerdir. Moody’se göre 2012 sonunda Rus bankalarının Rum bankalarına (özellikle Güney’deki Rus banka şubelerine) plasmanı 12 milyar dolar dolayındaydı. Yaklaşık 1 (bir) milyar dolar da Ada’daki bankalara veya banka şubelerine sermaye yatırımı yaptılar. Bu yatırımların çoğunlukla ana banka-şube arasındaki ilişkiyle ilgili olmasına karşın, Kıbrıs Rum bankalarının iflası, yatırımların dondurulması veya dış ödemelere moratoryum Rus bankaları için bir miktar kaybı gündeme getirebilir.
Moody’s raporunda, Rus bankaları için; Kıbrıs Rum bankalarına Rus şirketlerinin yatırımlarıyla ilgili dolaylı tehlikelere de işaret ediliyor. Güney Kıbrıs’a yapılan Rus şirket yatırımları Eylül 2012’de 19 milyar dolara ulaştı ve bankaların iflası, yatırımların dondurulması veya külfetin banka yatırımlarına (mevduatlara) bölüştürülmesi halinde bu şirketler yatırımlarından zarar edebilir veya sermayelerini ülkelerine geri götürme olanaklarını kaybedebilir.
Üçüncü sirayet kanalı ise Rusya’da faaliyet gösteren Kıbrıs Rum banka şubeleriyle alakalıdır ancak bu ölçüde bir tehlikenin düşük olduğuna işaret edildi. yd

Bu haber toplam 1291 defa okunmuştur