1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Babadan oğula Motosiklet tamiri ve servisi…
Babadan oğula Motosiklet tamiri ve servisi…

Babadan oğula Motosiklet tamiri ve servisi…

Özdil, “Babam bizi büyütürken bir yandan da kötü alışkanlıklardan koruma amacıyla okuldan sonra sürekli yanına çağırıyordu, biz de çok severek geliyorduk. Büyüdükçe daha da sevdik, bağlandık.” diyor…

A+A-

Fehime ALASYA

 

Babadan kalma mesleğinde kardeşi Serkan Özdil ile The Bike isimli dükkânda geçimini kazanan Gökhan Özdil ile samimi bir röportaj yaptık… Motosiklet tamirciliğinde kardeşi ile birlikte çalışan Gökhan Özdil, bu meslekten geçimini sağlıyor.

Hayata pozitif bakış açısıyla dolu olan Gökhan Özdil, babadan kalma mesleğini yürüttüğü için hiç pişman olmamış. İşinin gelecek vaat eden bir sektör olduğunu ifade eden Özdil, en büyük hayallerini bizimle paylaştı. Motor sürücülerine de önemli mesajlar veren Özdil, birçok güzel noktaya değindi.

30 yaşındaki Gökhan Özdil, motosiklet servisi, bakım ve onarım gibi uğraşla geçimini kazanıyor. Kardeşi Serkan Özdil ile The Bike isimli dükkânda yıllardır çalışan Özdil, bu meraklarının babası ‘Motorcu Mehmet Usta’dan geldiğini anlatıyor.

Çocukluğundan beridir motorlarla büyüdüğünü, çocukluğunda okuldan çıkıp motor tamiri için babasının yanına koştuğunu ifade ediyor.

Özdil, “Babam bizi büyütürken bir yandan da kötü alışkanlıklardan koruma amacıyla okuldan sonra sürekli yanına çağırıyordu, biz de çok severek geliyorduk. Büyüdükçe daha da sevdik, bağlandık.” diyor…

En büyük amaçlarının işlerini biraz daha büyütmek olduğunu anlatan Özdil, kendi mesleğini yaptığı için, üreterek geçimini sağladığı için hiç pişmanlık duymuyor…

Her geçen gün büyüyüp gelişen motor piyasasına uyum sağlamayı amaçladıklarını anlatan Özdil, daha büyük ve şık bir iş yeri hayali kuruyor, buna ulaşmak için adım adım ilerliyor.

47 yıl motosiklet tamiri yaptıktan sonra mesleğini iki oğluna devredip emekliye ayrılan baba Mehmet Özdil ise hala çocuklarının yanında ve röportajımıza eşlik ediyor.

s1-146.jpg

“Mesleğimizin önü açık, geçinip gidiyoruz, ne mutlu bize…”

İki kardeşin yürüttüğü bu mesleğin önünün açık olduğunu ifade eden Özdil, “Sürekli araçlarla ilgili harçlara zam yapılıyor. Motorlara yapılsa dahi bunlar çok küçük rakamlar, o yüzden vatandaş artık giderek motor kullanımını yaygınlaştırıyor. Zaten yakıt ücretleri de daha uygun, otopark, trafik gibi sıkıntılar da ülkede yaygınlaştıkça insanlar motor kullanımına yöneliyor. Çok şükür zengin olmamızı sağlamayacak bir meslekteyiz ama aç da kalmıyoruz, orta halli geçinip gidiyoruz. Ne mutlu bize…” diyor.

 

“Baba mesleğini yeniden canlandırma kararı aldık. Buna hiç pişman olmadım…”

Askerliği bitirmesinin ardından özel sektörde çeşitli meslek gruplarında iş deneyimleme olanağı bulduğunu anlatan Özdil, her şeye rağmen yine de kendi sevdiği iş olan motosiklet tamir ve servisine döndüğünü belirtiyor.

Özel sektörde hem çalışan hem iş sahibi olarak üretim yapmanın, bu yolla geçinmenin zorlukları olsa da Özdil, bundan hiç yakınmıyor.

Özdil, “8, 9 yıl dışarıda birçok sektörde deneyimim oldu ama hiçbiri de hem severek yaptığım hem de geçinebildiğim meslekler olmadı. Baba mesleğimi yeniden canlandırma kararı aldık. Buna hiç de pişman olmadım…” diyor.

s2-127.jpg

“Alın teri ile yapılan her iş zor”

İşinin zorluklarına da değinen Özdil, “Özellikle yedek parça temini çok zor. İç piyasa, Türkiye veya güneyden parça getirtiyoruz. Piyasadan para toplamak, ileri tarihli çeklerle çalışmak çok büyük sıkıntı. Çeşitli zorlukları var tabii ki ama bu zamanda hangi iş kolay? Alın teri ile yapılan her iş zor. Biz alın teri ile para kazanmanın yolunu tercih ettik. Çok şükür bu yolda geçinip gidiyoruz.”

Yazın işleri artıyor…

Kışın işlerin düştüğünü anlatan Özdil, yazın gerek normal vatandaş gerekse paket servisi motorlarındaki işlerin arttığını ifade ediyor.

Özdil, bu durumu şu ifadelerle anlatıyor;

“Kışın hava soğuk, şahıs müşterileri çok düşük. Kışın bizi ayakta tutan paket servis motorları ile olan işlerimiz. Yazın ise herkes oto park, benzin, trafik gibi sorunlarla boğuşmamak için motosiklet sürüyor. Bizim de işlerimiz artıyor.”

“Ölümlerin çoğu ya sürat ya şerit ihlalinden oluyor. Dikkatli olunmalı”

Motosiklet kullanıcılarının trafikte saygı görmediğini anlatan Özdil, gerek yakın arkadaşlarının gerekse bazı müşterilerinin kaybı ile sonuçlanan pek çok trafik kazasına tanıklık ettiğini belirtiyor.

Motor sürücülerine mesaj göndermeyi de ihmal etmeyen Özdil, özetle şunları paylaşıyor;

“Büyük motorları tamir etmiyoruz, onlar için çok daha özellikli, ileri teknoloji aletlere ihtiyaç var, bunları henüz temin etmedik. Arada tamir ettiğimiz büyük motorlar oluyor ama genelde küçük motorlar, paket servisinde kullanılan motorları tamir ediyoruz. Büyük motorlar çok hızlı, motor kullanımı cidden çok tehlikeli. Araçta şahısları koruyacak bir zırh var ama motorda koruyucu hiçbir zırhınız yok. Kaza anında çok tehlikedesiniz. Ben tüm bunların bilinciyle günlük yaşamımda motor kullanmaya korkuyorum, sadece tamir ediyorum.

Özellikle yazın sürücüler klima kullandığı için camları kapalı, motor sürücülerini duymuyor bile. Zaten sürücülerin çoğu ya süratli ya da telefonda o yüzden kurtarılamaz kazalar meydana geliyor, bu çok üzücü…

Motor kullanıcıları çok dikkatli olmalı, kendini korumalı. Trafikte 3.şerit kullanmamalılar. Bu çok tehlikeli.

İkincisi arabaların solundan geçmeyin, arada mesafe bırakıp sürat yapmayın. Siz kendinizi koruyun ve gözünüzü dört açın. Ölümlerin çoğu ya sürat ya şerit ihlalinden oluyor. Dikkatli olunmalı.”

 

 

Bu haber toplam 7855 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 458 Sayısı ISSN 2672-7560

Adres Kıbrıs 458 Sayısı ISSN 2672-7560