1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Arabahmet Kültür ve Sanat Evi açıldı
 Arabahmet Kültür ve Sanat Evi açıldı

Arabahmet Kültür ve Sanat Evi açıldı

Lefkoşa Surlariçi bölgesindeki Arabahmet Kültür ve Sanat Evi’nin restorasyonu tamamlanarak yeninden hizmete açıldı.

A+A-

Lefkoşa Surlariçi bölgesindeki Arabahmet Kültür ve Sanat Evi’nin restorasyonu tamamlanarak yeninden hizmete açıldı.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kültürel Miras Yönetimi’nin projelendirip, restore ettiği tarihi bina bünyesinde tiyatro salonu, sergi salonu, sanat kütüphanesi, oyuncak müzesi ve atölye merkezi bulunuyor. Merkez, amatör tiyatro toplulukları, okullar ve sivil toplum örgütlerinin aktivitelerine ücretsiz ev sahipliği yapıyor.

Arabahmet Kültür ve Sanat Evi’nin açılışını, GAÜ Kurucu Rektörü, Yöneticiler Kurulu ve Kültürel Miras Yönetimi Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Etrdal’ın eşi Sevim Erdal ve Vakıflar Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte kültür ve sanat evinin açılışının ardından  Çocuk Oyuncakları Müzesi ile Monart Art Galeri Resim Sergisi’nin açılışı da yapıldı.

AKPINAR

GAÜ Kurucu Rektörü, Yöneticiler Kurulu ve Kültürel Miras Yönetimi Başkanı Serhat Akpınar açılışta yaptığı konuşmada, Arabahmet Kültür ve Sanat Evi restorasyonunun üniversitenin kültürel miras yönetim ve araştırma programı kapsamında gerçekleştiğini belirtti. Akpınar, tarihi binanın sivil toplum örgütleriyle sanat ve kültürel toplulukların yeniden kullanımına açmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Kendilerine binayı restore etme imkanı sunan Arabahmet Şirketi ile diğer kurumlara teşekkürlerini sunan Akpınar, böylesi güzel bir kültürel mirası en üst sorumluluk bilinciyle koruyacaklarını kaydetti.

ERGÜÇLÜ

Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Ergüçlü ise Arabahmet Kültür ve Sanat Evi’nin restorasyonu gerçekleştirerek, Lefkoşa’ya katkı koyan başta GAÜ olmak üzere tüm kuruluşları kutladı ve bu güzel olayı sağlayanlara teşekkür etti.

Bu kente çok bağlı olan bir Lefkoşalı olarak her gün şehrin sokaklarını dolaşarak kokusunu içine çektiğini ve bunu yapamadığı günlerde eksiklik hissettiğini dile getiren Ergüçlü, tarih ve kültür tüten Lefkoşa sokaklarının eski günlerine özlem duyduğunu dile getirdi.

Ergüçlü, Lefkoşa’nın yasemin kokulu sokaklarının hala onu terk edip giden eski sakinlerine özlemle kapılarının açık olduğunu da belirtti.

ERSENAL

Vakıflar Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, Arabahmet Kültür ve Sanat Evi restorasyonunun kendini heyecanlandırdığını dile getirerek, başta GAÜ Kurucu Rektörü Yöneticiler kurulu Başkanı Serhat Akpınar olmak üzere bunu sağlayanlara ve katkı koyanlara teşekkür etti.

Bölgenin restorasyonunun ülke turizmine önemli katkı yapacağına inanç belirten Ersenal, Ermeni Manastırı’nın da restorasyonunu yaparak, bölgeye birçok müze kazandırmaya çalışacaklarını kaydetti.

ÖKE

Arabahmet bölgesi esnaflarından Özkan Öke de konuşmasında bu bölgede geçen çocukluluk günlerini anlattı.

Öke, mutlu çocukluk günlerinin geçtiği bu sokaklarda, “pirilli, lingiri, fotoğrafçık, andrez ve körebe” gibi çeşitli oyunlar oynadıklarını söyledi. (tak)

Bu haber toplam 3788 defa okunmuştur