1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AP üyesinden ilginç yorum
AP üyesinden ilginç yorum

AP üyesinden ilginç yorum

Eleni Theoharus: KKTC’nin AB defteri kapanmıştır.Kıbrıs’ta AB prensiplerinde çözüm şansı ‘0’

A+A-

Güney Kıbrıs’ta yönetimde olan DİSİ’nin Avrupa Parlamentosu AP’deki ağır toplarından AP Hıristiyan Demokrat Grubu üyesi Eleni Theoharus, ABHaber’e son gelişmeleri değerlendirdi.

AP’de en deneyimli Güney Kıbrıslı parlamenter olan Eleni Theoharus, ABHaber’e ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın adaya yaptığı ziyareti Washington çözüm istiyor şeklinde değerlendirdi. Theoharus’un ABHaber’in sorularına verdiği cevaplar şöyle.:

AB prensiplerinde çözüm şansı ’0′

‘’Kıbrıs sorununda her zaman çözüm umudu vardır. Türkiye Kıbrıs’ta ne yaptığını anlaması için kendisinin de başına aynı şeyin gelmesi lazım. O zaman anlar.Kıbrıs ‘ta yaşabilir Avrupa temelinde çözüm şansını ‘0’ olarak görüyorum.

Kıbrıslı Türkler AB’nin tüm haklarından yararlanıyor

Kıbrıslı Türklerin AB ile ilişkileri çok iyi. AB ile hiç bir sorunları yok.Avrupa vatandaşları AB’deki tüm haklardan yararlanıyorlar.Avrupa pasaportları var.Avrupa’da istedikleri ülkeye vize almadan seyahat ediyorlar.Çocuklarını istedikleri Avrupa okulunda okutabiliyorlar.Kıbrıs’ta her şeyi yapabiliyorlar.Avrupa’daki tüm haklardan Kıbrıslı Türkler yararlanıyor….vs

AP’de Kıbrıslı Türkleri de temsil ediyorum

Kıbrıs’taki Türklerin Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy hakları var son seçimlerde görüldüğü üzere oylarını da kullandılar.AB kuralları çerçevesinde istediklerine oy atabilir ve seçebilirler.Daha açık bir ifadeyle AB kurallarında sandığa gidip istediklerini seçebilir.Benle birlikte AP seçimlerinde yarışan Kıbrıslı Türk adaylarda vardı.

Kuzey Kıbrıs’ta AP seçimlerinin düzenlenmesi imkansızdır.Avrupa Komisyonu Kıbrıs’ı protokol 10 çerçevesinde üye olarak aldı.Kıbrıs’ta kuzey-güney ayırımı yoktur.Ada tümden AB’ye üye olmuştur

Özdil Nami’ye Kıbrıslı bir vatandaş olarak isterse Brüksel’de yemek düzenlerim

Ankara bizi (Güney Kıbrıs) tanımasa da Türkiye’ye gittiğim zaman Türkiye’deki AB temsilcileri uluslararası yetkililerle görüşebiliyorum.Kıbrıs Cumhuriyeti uluslararası tanınmış bir ülke. Ancak KKTC’nin uluslararası tanınmışlığı yok AB ve BM tanımıyor.Bir kere Özdil Nami’nin Kıbrıs’taki büyükelçilere verdiği yemeğe 5 BM Güvenlik Konseyi üyesi büyükelçi katılmadı.Nami Kıbrıslı Türk olarak Brüksel’e gelsin ben ona her türlü yemeği hazırlarım.AB yetkilileriyle görüşmesine yardımcı olurum.Ancak KKTC bakanı olarak gelirse bu iş olmaz.Tanınmayan KKTC’nin temsilcisi AB’de kabul görmez.

ABD Kıbrıs’ta çözüm istiyor

Amerika Kıbrıs’ta işgali durdurmak istiyor. Çünkü onların adada bulunan gazdan çıkarları var. gazdan dolayı ABD sorunu çözecek.Türkiye çözümde bir risk olmadığını anlarsa o zaman zaman barışçı bir çözüm olabilir.Türkiye’nin bunun için somut adım atması gerekiyor.

KKTC’nin AB ile ilişkileri olmayacaktır

AP Kıbrıslı Türkler ile Yüksek Seviyede Temas Grubu bitti buna da gerek yok. Kıbrıslı Türkler KKTC ile devam ederse bilmeleri gerekir ki AB ile işleri bitmiştir. Defter kapanmıştır.KKTC’nin AB ile ilişkileri olmayacaktır. KKTC AB ilişkilerinde kimse bir ilerleme beklememeli. Boşuna bir beklenti içine girilmemeli.Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti çerçevesinde AB ile her türlü ilişkisi olacaktır. Ve zaten vardır.

Kıbrıslı Türkler Annan Planı’na karşı çıktı

‘Annan Planı’nı Kıbrıslı Türkler reddetti ilk önce bunu görmemiz lazım. Kıbrıs Türk tarafında Annan planına olumlu oy verenler Türkiye’den (Anadolu) gelenlerdi.Kıbrıslı Türklerde Annan Planına karşı çıktılar.Annan Planı bitmiştir.Zaten bu plan kabul edilseydi bile en fazla bir yıl yaşardı.Bu plan demokratik değildi ve Türk ordusu adada kalacaktı

Kaynak: ABHABER
 

Bu haber toplam 1742 defa okunmuştur