1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ADAYLIK İÇİN SERVET
ADAYLIK İÇİN  SERVET

ADAYLIK İÇİN SERVET

Kimi partilerde aday adaylığı ve adaylık ücreti dudak uçuklatıyor…

A+A-

Ayşe GÜLER

Erken seçim kararıyla hareketlenen siyasi partilerin bazılarında hem milletvekili aday adaylığı başvuruları hem de kesinleşen adaylıklar ile ilgili belirlenen maliyetler dudak uçuklatıyor

 

REKOR UBP’DE… Siyasi partiler arasındaki adaylık maliyetlerinde rekor UBP’de… Partide aday adaylığı için müracaat yapanlar ilk etapta 8 bin 700 TL ödemek zorunda kalırken, adaylıkları kesinleşen kişilerin ise ekstra 17 bin 400 TL daha ödemesi gerekiyor. Böylelikle aday olan her kişi için parti kasasına 26 bin 100 TL giriyor.

 

CTP, TDP VE TKP YENİ GÜÇLER DE BAŞVURU ÜCRETİ YOK… CTP, TDP ve TKP-Yeni Güçler’de aday adaylığı ya da adaylık ile ilgili ücret ödemesi istenmiyor.

 

PARTİLERDE BAŞVURU MALİYETİ

 

  • CTP’de aday adaylığı ya da kesinleşen adaylarla ilgili ücret talep edilmiyor, yalnızca milletvekili maaşlarından tüzük gereği yüzde 20 oranında kesinti yapılıyor,
  • Başvuruların dün başladığı UBP’de aday adaylığı için asgari ücretin 4 katı, aday olan kişiler için asgari ücretin 8 katı ödeme isteniyor.
  • Bugün aday adaylığı müracaatı kabul edecek TDP’de başvuru ücreti alınmayacak. Ancak seçim bütçesini oluşturmak adına hazırlanacak piyango ile ilgili yalnızca üyelerden değil, başvuruda bulunanlardan da destek istenecek.
  • DP’de aday adaylığı başvurusu için 500 TL, aday olan kişiler için de 15 bin TL ödeme istenecek.
  • HP’de ise aday adaylığı başvurusu için 500 TL ve mal beyanı zorunluluğu yapılması gerekiyor.

 


Ocak ayında erken seçime gidilmesi kararıyla, birçok siyasi partide aday adaylığı süreci de başladı.

Milletvekilliği yarışında yer almak isteyen kişilerin, kimi partilerde önce aday adaylığı, sonrasında da adaylık için ödeyeceği miktar dudak uçuklattı.

Siyasi partiler arasında yalnızca CTP, TDP ve TKP-Yeni Güçler de aday adaylığı ya da adaylık ile ilgili başvuru ödemesi yapılmazken, UBP, DP ve HP’de başvuru ücretleri 500 TL ile 26 bin 100 TL arasında değişiyor.

Bu üç parti arasında maliyet anlamında başı UBP çekiyor. Seçim sürecinin önceki gün başladığı UBP’de aday adaylığı için müracaat yapanlar ilk etapta asgari ücretin(brüt 2175 TL) 4 katı para ödemek zorunda kalıyor, bu rakam 8 bin 700 TL’ye denk geliyor. 

Adaylıkları kesinleşen kişilerin ödeyeceği miktar ise asgari ücretin 8 katını yani 17 bin 400 TL’yi buluyor. Böylelikle aday olan her kişi için parti kasasına 26 bin 100 TL giriyor.

Yarın seçim gündemiyle PM’nin toplanacağı CTP’de aday adaylığı ya da kesinleşen adaylarla ilgili ücret talep edilmiyor. Tüzük gereği milletvekillerinden her ay yüzde 20 oranında kesinti yapılıyor.

Üye seçimi ve sıralamasını belirlemek için üyeye gidecek TDP’de ise aday adaylığı ya da kesinleşen adaylarla ilgili herhangi bir başvuru ücreti alınmıyor.

Ancak seçim bütçesini oluşturmak adına piyango basılacak, biletlerle ilgili de yalnızca üyelerden değil, başvuruda bulunan kişilerden de destek talep edilecek. 

45’i aşkın aday adaylığı için başvurduğu ifade edilen DP’de ise her aday adaylığı için 500 TL’lik ödeme alınırken, adaylardan istenecek belirlenmesi halinde bu rakam 15 bin TL’ye çıkacak.

Başvuruların başladığı HP’de ise aday adaylığı müracaatında her başvuru sahibinden 500 TL alınacak, aynı zamanda mal beyanı da talep edilecek. PM tarafından belirlenecek adaylardan ücret talep edilmeyecek.


PARTİLERDE ADAYLIK MALİYETİ NE?

CTP’de gözler PM toplantısında…

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde seçim süreci ise yarın başlayacak.

Yarın akşam bir araya gelecek olan Parti Meclisi, aday adaylığı başvurularıyla ilgili kesin tarihi belirleyecek.

Muhtemel adaylık başvuruları 3-9 Kasım tarihinde yapılacak, bu konuyla ilgili son sözü yarın akşamki toplantıda PM söyleyecek.

10 Kasım’da yeniden bir araya gelecek olan PM’nin bilgisine yapılan aday adaylığı başvuruları getirilerek, oylanacak.

Aday seçimi ve sıralamasıyla ilgili seçim tarihi de yine PM kararıyla ya 18 Kasım ya da 25 Kasım’da gerçekleşecek.

CTP’de aday adaylığı ya da kesinleşen adaylarla ilgili ücret talep edilmiyor. Milletvekillerinden her ay yüzde 20 oranında kesinti yapılıyor.


UBP’de süreç başladı

UBP’de ise önceki günkü MYK toplantısında adayları üyelerini seçerek, sıralamayı da onların yapmasına yönelik kararın ardından, aday adaylığı için süre dün başladı.

Başvurular 3 Kasım Cuma günü sona erecek.

Partide aday seçimi ve sıralama 18 Kasım’da gerçekleşecek.

Seçimde adaylık için Başbakan, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün ise 8 KONTENJANI olacak.

Özgürgün, Lefkoşa için 3, Girne ve Mağusa için 2, İskele için de 1 kontenjan hakkını kullanacak.


TDP’de seçim süreci 1 Kasım’da başlayacak

Aday adaylığı başvurularının bugün başlayacağı TDP’de ise son müracaat tarihi ile ilgili net bir zaman ifade edilmedi.

Daha önce milletvekili aday adaylarının belirlenmesi için ‘üyeye gitme’ ya da ‘PM tarafından belirleme’  şeklinde iki seçenek üzerinde durulan partide bu konudaki tüm yetki üyeye verildi.

Partide aday adaylığı ya da kesinleşen adaylarla ilgili herhangi bir başvuru ücreti de alınmayacak.

Ancak seçim bütçesini oluşturmak adına piyango hazırlama çalışmalarına başlayan TDP’de basılacak biletlerle ilgili yalnızca üyelerden değil, başvuruda bulunanlardan da destekte bulunmaları istenecek.


DP’de aday adaylığı için başvurular başladı

Geçtiğimiz haftadan itibaren başvuru kabul etmeye başlayan DP’de ise aday adaylığı müracaatları 45’i geçti, parti kasasına giren rakam 22 bin 500 TL’ye ulaştı.

DP’de her aday adaylığı için 500 TL’lik ödeme alınırken, adayların belirlenmesi halinde bu rakam 15 bin TL’ye çıkacak.

Resmen aday olanlar, partiye kişi başı 15 bin TL ödeyecek.

Partide 8 kontenjan da Genel Başkan tarafından da belirlenecek.


TKP Yeni Güçler YSK’dan cevap bekliyor

BKP ile vardığı mutabakat çerçevesinde seçim sürecine hazırlanan TKP Yeni Güçler de ise Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelecek cevabı bekliyor.

Bilindiği üzere TKP Yeni Güçler de adayların Parti Meclisi tarafından belirlenmesi kararlaştırılmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu milletvekili adaylığı belirleme yöntemi ile ilgili siyasi partilere uyarı yapmış hem aday belirleme hem de sıralamasıyla ilgili delege veya üyelere işaret etmişti.

TKP Yeni Güçler, BKP ile varılan ‘ortak mutabakatın’ istisnai bir durum olduğu gerekçesiyle adayların PM tarafından belirlenmesinde hiçbir yasaya aykırılık olmadığıyla ilgili YSK’ya yazı göndermişti.

Partide ayrıca PM tarafından belirlenecek adaylarla ilgili de herhangi bir ücret alınmayacak.


HP’de müracaat için 500 TL ve mal beyanı!

Parti tüzüğünde ‘istisnai’ durumun bulunması nedeniyle adayların PM tarafından belirleneceği Halkın Partisi’nde ise başvuru yapanlardan 500 TL ücret talep edilecek, bununla birlikte mal beyanında bulunmaları istenecek.  

HP’de aday adaylığı ile ilgili başvurular önceki gün başladı, son müracaat tarihi ise seçim kararının alınmasının ardından netleşecek.

Bu haber toplam 3961 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler