1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AB Ortaklık Konseyi’nden KIBRIS ÇAĞRISI…
AB Ortaklık Konseyi’nden KIBRIS ÇAĞRISI…

AB Ortaklık Konseyi’nden KIBRIS ÇAĞRISI…

"Artık daha fazla gecikme olmaksızın ilerleme bekleniyor"

A+A-

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi'nin bugün Lüksemburg'da yapılacak 52. oturumunda Birlik kanadının bir yandan Türkiye ile ilişkilerin önemine atıf yaparken diğer yandan da son dönemde atılan bazı adımlardan duyduğu rahatsızlıkları dile getirmesi öngörülüyor.

Son dakika değişikliği olmaması halinde Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nun birlikte temsil edeceği toplantıya ilişkin AB'nin taslak tutum belgesinde, "Türkiye, dinamik ekonomisiyle Avrupa kıtasının refahına değerli katkı sağlayan bir aday ülke ve AB'nin önemli bir ortağıdır" ifadesi kullanıldı.

Kıbrıs çağrısı

Anadolu Ajansı'nın ulaştığı taslak belgede, tüm çağrılara karşın Türkiye'nin Ek Protokol'ü tam ve ayrımcılık yapmaksızın uygulamadığı, bu adımın atılmasının müzakere sürecinde belirgin bir canlanmaya neden olabileceği kaydedildi. Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimiyle ilişkilerini normalleştirme konusunda ilerleme kaydetmemesinin üzücü olduğu ifade edilen belgede, "Artık daha fazla gecikme olmaksızın ilerleme bekleniyor" denildi. Belgede, Türkiye'nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına yönelik müzakerelerin devamına ilişkin desteğinden duyulan memnuniyet de dile getirildi. Belgede aktif ve inanılır katılım müzakerelerinin önemine vurgu yapılarak Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslının açılmasıyla yakalanan ivmenin korunmasının her iki tarafın yararına olduğu belirtildi. Belgede, "AB, özellikle hukukun üstünlüğüyle temel haklar ve özgürlükler alanlarındakiler olmak üzere Türkiye'deki reformlar açısından çapa olmayı sürdürmeli" ifadesi yer aldı. Türkiye'nin müzakerelerin hızını, açılış kriterlerini yerine getirerek ve ilgili belgelerdeki kurallara uyarak artırabileceği vurgulanan taslakta, "AB, Türkiye'yi 5 numaralı Kamu Alımları, 8 numaralı Rekabet ve 19 numaralı Sosyal Politika ve İstihdam fasıllarının açılış kriterlerini karşılama yönünde adım atmaya davet eder" denildi. AB'nin başka başlıklarda ilerlemeyi dört gözle beklediği de belgedeki vurgular arasında yer aldı. Türkiye'nin bölgesel rolünün öneminin hatırlatıldığı belgede, "AB'nin enerji güvenliği de dahil olmak üzere Türkiye'nin stratejik konumunun altı çizilir" ifadesi kullanıldı. (aa)

Bu haber toplam 1770 defa okunmuştur