1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İŞÇİ CAN DERDİNDE
İŞÇİ CAN DERDİNDE

İŞÇİ CAN DERDİNDE

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda YENİDÜZEN ‘emekçilerle’ görüştü: ‘Daha güvenli iş ortamı istiyoruz’

A+A-

Birçok sektörde hizmet veren emekçiler, ‘daha güvenli ve sağlıklı’ iş ortamlarda çalışmak istediklerini söyledi, çalışma hayatına yapılan denetimlerin artırılması noktasında birleşti


Ayşe GÜLER

Her yıl onlarca kişinin ‘iş kazaları’ nedeniyle hayatını kaybettiği ülkemizde birçok sektörde hizmet veren emekçiler, “daha güvenli ve sağlıklı” iş ortamlarda çalışmak istediklerini söyledi.
Çalışma hayatına yapılan denetimlerin artırılması noktasında birleşen çalışanlar, farklı firmalarda çalışan arkadaşlarının yatırımlarının yapılmadığından dert yandı.
YENİDÜZEN, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda işçilerle görüştü, sıkıntılarını dinledi.


Ortalama çalışma saatleri 8 ile 10 saat…

İşçiler, ortalama günde 8 ile 10 saat arasında çalıştıklarını söyledi.
Bazı işçiler haftanın 7 günü çalıştıklarını, hatta 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bile iş başı yapacaklarını dile getirdi.

Aylık kazançları değişiyor…

Yazın sıcağında, kışın soğuğunda aralıksız çalışan işçilerin aylık kazançları da yaptıkları işlere göre değişiyor.
İnşaat sektöründe çalışan bazı işçilerin aylık kazancı 1700 TL civarında iken, kimilerinin kazançları da 2000 TL veya 3 bin 500 TL arasında değişikliğe uğruyor.
Bazı çalışanlar ise mesailerini de ödeniyor.

Çalışanların hiçbiri sendikalı değil…

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan çalışanların hiçbirinin sendikalı olmaması ise dikkat çekti.
“Sendika demek güvence demek” diye konuşan çalışanlar, “Hiçbir sendikaya üye değiliz. Ama sendikanın hem iş güvenliği hem de çalışma koşulları açısından işçilerin yanında durduğunu biliyoruz” dedi.

-----------------------------------------------------------------------

EMEKÇİLER NE DEDİ?

Mahsun Güneş: “İşçiler daha iyi ve güvenli ortamlarda çalışmalı”
“Sabah 8.00 akşam 17.00 saatleri arasında haftanın hemen her gün çalışıyorum. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da çalışacağım. Bugüne kadar İşçi Bayramı kortej yürüyüşlerine katılmadım, bu yıl da katılmayacağım. Ortalama kazancım asgari ücretin üzerindedir. Çalışarak bugüne kadar ev ve araba alabildim. Şu anda herhangi bir sendikaya üye değilim. Sendikalı olsaydım, iş güvenliğinin daha iyi olacağına inanıyorum. En son geçtiğimiz yıl 7-8 günlük Bodrum’da tatil yapmıştım, ailemin yanına gitmiştim. Buradan tüm emekçilerin bayramını kutluyorum.  İşçilerin daha iyi koşullarda, çok daha güvenli ortamlarda çalışmalarını istiyorum”

İbrahim Keser: “Sendikalı değilim ancak sendikalı olarak çalışmanın bir kazanç olduğunu düşünüyorum”
“1.5 yıldır inşaat sektöründe çalışıyorum. Pazar hariç her gün saat 07.00 ile 17.00 saatleri arasında çalışıyorum. Bugüne kadar İşçi Bayramı yürüyüşlerine katılmadım. Büyük ihtimalle o gün arkadaşlarımla gezmeye gideceğim, çalışmayacağım. Aylık kazancım 1700 TL’dir. Bunun 1200 TL’sini Türkiye’ye aileme gönderiyorum. Orada ev yaptırıyoruz, geri kalanla da geçinmeye çalışıyorum. Haspolat’taki şirkete ait lojmanda kalıyorum. Her işçi sendikalı olarak çalışmak ister. Sendikalı olarak çalışmanın bir kazanç olduğunu düşünüyorum. En son tatilimi Ocak ayında yapmıştım. O zaman Türkiye’ye ailemin yanına gitmiştim. İş güvenliği çalışanlar için çok önemli. Daha güvenli ortamlarda çalışmanın işçiler için daha güzel olacağını düşünüyorum”

Halil Birlik: “Sürekli iş kazaları yaşanıyor, daha güvenli ortamlarda çalışmak istiyoruz”
“Haftada 6 gün çalışıyorum. Çalışma saatlerim sabah 7.00 ile akşam 17.30-18.00 arasında değişiyor. 1 Mayıs’ta çalışmıyorum ancak yürüyüşe katılmayacağım. Aylık kazancım 3 bin TL civarında. Türkiye’den ev aldım, taksitini ödüyorum. Sendikalı olarak çalışmak isterdim. Çünkü iş sağlığı ve güvenliği açısından bir kazanım olacağını düşünüyorum. Bugüne kadar hiç tatil yapmadım.  Sürekli iş kazaları yaşanıyor, daha güvenli ortamlarda çalışmak istiyoruz”

Ahmet Şimşek: “Herkesin çalışma izni ve iş güvenliği olsun yeter”
“1 Mayıs’taki yürüyüşe katılmayacağım. Onun yerine arkadaşlarımla Alevkayası’na gidip piknik yapacağız. Bugüne kadar sendika ile işimiz olmadı. Bundan sonra da olacağını düşünmüyorum. Yatırımlarımız yapılıyor. Günde 8 saat çalışıyorum, Pazar hariç her gün işliyorum. Ortalama kazancım 3500 TL civarındadır. Bir ev ve arabam var. En son tatilimi 1 yıl önce Türkiye’de yaptım. Kıbrıs’taki yasalarda düzenleme yapılmasını istiyorum. Bizim değil ancak bazı arkadaşlarımızın yatırımları yapılmıyor. Çalışıyorlar ancak yatırımları şirket tarafından yapılmıyor. Daha fazla işçilerin haklarını düşünmek gerektiğine inanıyorum. Herkesin çalışma izni ve iş güvenliği olsun yeter”

Mahmut Özer: “Tüm işçilerin eşitçe yaşamasını, haklarının savunulmasını istiyorum”
“Tüm işçilerin eşitçe yaşamasını, haklarının savunulmasını istiyorum. Bugüne kadar Kıbrıs’ta yapılan 1 Mayıs yürüyüşlerine katıldım. Bu yıl da katılacağım. Haftada 6 gün günde 8 saat çalışıyorum. Sendika çalışanlar için birçok şeyi ifade eder. Şu an sendikalı değilim. Ancak sendikanın işçilerin arkasında durduğuna inanıyorum. Ortalama kazancım 3 bin TL civarındadır. Kıbrıs’ta bir şeye sahip değilim. Ailem Türkiye’de yaşıyorum. Son tatilimi yılbaşında yapmıştım. Orada ailemin yanına gitmiştim”

Ziver Akan: “Denetimler daha da sıklaştırılmalıdır”
“İş kazalarının önüne geçilemiyor, önlemler alınamıyor. Denetim olsa, böyle şeyler olmaz. Bence denetimler daha da sıklaştırılmalıdır. Pazar hariç her gün 8 saat inşaat sektöründe çalışıyorum. Evim ve arabam var. Ne çalışırsam, onu ödeniyorum. Pazar günleri çalışmadığım için 1 Mayıs’ta da işlemeyeceğim. O gün yürüyüş var ancak katılmayı düşünmüyorum. Bugüne kadar 1-2 kez yürüyüşlere katılmıştım.
Herhangi bir sendikaya üye değilim. Son tatilimi 2 yıl önce Türkiye’de tatil yapmıştım.

Mustafa Bayraktar: “İşçi de patron da birbirinin hakkını vermeli”
“1976 yılından beridir kaportacı olarak çalışıyorum. Günde 10 saat çalışıyorum. Haftada 1 gün tatiliz, geriye kalan 6 günde işliyoruz. Mesailerle birlikte gelirim 2 bin TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Eşimle ve çocuklarımla birlikte çalıştığımız için evimizi aldık. Ancak Kıbrıs’ta değil Türkiye’de… Buradaki sistem pahalı olduğu için yatırımımızı Türkiye’ye yaptık. Son tatilimi 2 yıl önce Türkiye’de yapmıştım. 2 çocuk okuttuğum için tatile zaman ayıramıyoruz. Sendika demek güvence demektir. Ancak sendikalı olarak çalışmıyoruz. Burada 1 Mayıs yürüyüşlerine katılmadım ancak Türkiye’de katılmıştım. O gün eşim ve çocuklarımla olacağım. Ancak gidip de haklarımızı aramamız gerekiyor. İnsanların çekindiği şeyler var. İnsanların düzenli ve kardeşçe çalışmasını istiyorum. Kimse kimsenin hakkını yemesin. İşçi de patron da birbirinin hakkını vermeli”

Mehmet Ayoğlu: Her şeyden önce iş güvenliği sağlanmalı”
“Her şeyden önce iş güvenliğinin sağlanmasını istiyorum. 1 Mayıs tüm emekçilere kutlu olsun. 24 yıldır çalışıyorum. Haftada 6 gün işliyorum. Günde 9 saat işliyorum. 1 Mayıs’ta yürüyüşe katılmadım. O gün eşim ve çocuklarımla olacağım. Sendika her zaman işçiden yanadır. Ancak sendika üyesi değilim. Son tatilimi Temmuz ayında yapmıştım, 17 gün… Aylık kazancım 2 bin TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyorum. Yalnızca geçinebiliyoruz. Tek çalıştığım için, gider de fazla...”

Halil Betmezoğlu: “Daha güvenli ortamlarda çalışmalıyız”
“İşçilerin daha güvenli ortamlarda çalışmasını istiyorum. Haftanın 6 gün çalışıyorum. Yoğun bir şekilde işliyoruz. Tatillerimizi aksatmamaya çalışıyorum. 4 ay önce Türkiye’ye gidip, 17 gün tatil yapmıştım. Ortalama kazancım 2500 TL’dir. Araba sahibi olduk, evimiz var. 1 Mayıs’ta iş arkadaşlarımız ve ailelerimizle beraber kutlama yapacağız. Bugüne kadar 1 Mayıs’ta düzenlenen yürüyüşlere katılmadım. Sendikanın işçilerin çalışma saatleri ile ilgili düzenleme yapacağına inanıyorum. İmkanım olsa Kıbrıs’taki yolları düzenlemek isterdim, trafikte zor zamanlar yaşıyoruz.”

Mehmet Tıpkı: “İş yerleri daha fazla denetlenmeli”
“İşyerlerinin daha fazla denetlenmesini istiyorum. Buradan yapacağım tek çağrı budur. 1 Mayıs’ta ailemle pikniğe gideceğim. 1 Mayıs yürüyüşlerine hiç katılmadım. 6 gün, ortalama 8-9 saat çalışıyorum. Ortalama kazancım 2500 TL ile 3000 TL arasında değişiyorum. Bu para sadece geçinmeme yetiyor. İlla ki her çalışan sendikalı olmak ister ancak herhangi bir sendikaya üye değilim. Son tatilimi geçtiğimiz yıl yapmıştım.

Bu haber toplam 1911 defa okunmuştur