1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KANAL SİM’DEN ÖZEL YAYIN
KANAL SİM’DEN ÖZEL YAYIN

KANAL SİM’DEN ÖZEL YAYIN

“EVET” 10 YAŞINDA

A+A-

Bugün Kıbrıslı Türklerin dünya gözünde “Barışı isteyenler” olarak tarihe geçtiği bir gün. Bugün 24 Nisan 2004 Annan Planı Referandumunun 10. Yıldönümü… Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında, 1999 yılında başlayan ve dört buçuk yıl süren müzakere sürecinin ardından, BM’nin kapsamlı çözüm planı olan “Annan Planı” 24 Nisan 2004’de adanın iki tarafında eşzamanlı referanduma sunuldu.  Plan Kıbrıs Türk tarafında yüzde 65’lik bir oranla kabul edilirken, Kıbrıs Rum tarafında ise yüzde 76’lık bir oranla reddedildi. Bunun ardından, Kıbrıs Rum Yönetimi 1 Mayıs 2004’te tüm Kıbrıs adına AB üyesi oldu. 

Referandumunun 10. Yıldönümünde Kanal Sim, bugün “EVET 10” konseptiyle gün boyunca özel yayınlar gerçekleştiriyor.
Aktay Elektirikçi, “Kayıplarımızın İzinde” etkinliğinde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kayıp yakınları ile özel röportajlar gerçekleştirdi.  Kayıp yakınları, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmaları hakkında neler söyledi? Kayıp Şahıslar Komitesi, kayıpları bulmada hangi yöntemleri izliyor?
Hıfsiye Ruh, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği Başkanı Kriyakos Pachoulides ve Başkan Yardımcısı Meltem Onurkan Samani ile Dayanışma Evi’nde röportaj gerçekleştirdi. Çatışmalarda tarih ve tarih eğitiminin rolü nedir? Çocuklarımıza barış dilini öğretmek için eğitim sistemimizde ne tür değişiklikler yapılmalı?  Teknik Komitelerde eğitim de konuşulmalı mı?

Serkan Soyalan, Kıbrıs’ta barış sürecine katkı koyan sanatçılarla Lokmacı Kapısı önünde Barış Sanatını konuştu.
Damla Dabiş Özel, Doğancı Barış Ateşi ve Annan Planı referandum dönemine ilişkin özel röportajlar yaptı.  Kıbrıs Türk tarafında gasp edilen referandum hakkı nasıl kazanıldı? 25 Mart 2003’te Doğancı’da neler yaşandı? Ahmet Barçın, Ali Gulle, Erdoğan Sorakın, Niyazi Düzgün, Mehmet Bicen ve İzzet İzan’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan olaylar belgesel tadında izleyicilerle buluşuyor.

Meyil Adakul Elektrikçi, Kıbrıs Türk halkının barış ve çözüm istencini tüm dünyaya haykırmak istediği, 27 Şubat 2003 barış mitinginde, karanlık güçler tarafından İnönü Meydanı’na konulan iki bombanın bulunması ile ilgili olayı yaşayan görgü tanıkları ile konuştu.  İnönü Meydanı’nda bomba nasıl bulundu? Bombayı bulan LTB çalışanı ne yaptı? Binlerce kişi meydana akın ederken güvenlik nasıl sağlandı?  Referandumunun 10. Yıldönümünde hepsi ve daha fazlası Kanal Sim’de.

Bu haber toplam 1487 defa okunmuştur