1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İADE Mİ, SINIR DIŞI MI?
İADE Mİ, SINIR DIŞI MI?

İADE Mİ, SINIR DIŞI MI?

Ay Napa’da meydana gelen George Law cinayeti ile ilgili olarak aranan ve kuzeyde yakalanan Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar’ın güneye ‘iadesi’ merak konusu oldu, gözler siyasi iradeye çevrildi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Ay Napa’da meydana gelen George Law cinayeti ile ilgili olarak aranan ve kuzeyde yakalanan Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar’ın, Güney Kıbrıs’a iadesi için gözler Cumhurbaşkanlığı ve İki Toplumlu Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komite'sine çevrildi.

Güney’de cinayete karıştıkları, Kuzey’e de ‘kaçak’ olarak geçen şahısların, Güney’e iade edilip edilmeyeceği konusu henüz netlik kazanmazken, Güney Kıbrıs’tan ‘iade’ talebi gelmesi halinde konuyu siyasi mercilerin değerlendireceği belirtildi.
YENİDÜZEN’e konuşan İki Toplumlu Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komite'nin Eşbaşkanı, hukukçu Hakkı Celal Önen, Güney ve Kuzey yönetimleri arasında ‘suçluları iade’ anlaşması olmadığını belirterek, iade talebi gelmesi halinde, bu konuyu üst kademelerin değerlendireceğini, karşılıklı olmak kaydıyla, zanlıların iade edilmesinin Güven Yaratıcı Önlemler açısından da iyi olacağını dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ise zanlılar Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar ile ilgili henüz net bir durum olmadığını, gerekli çalışmaların yapılmakta olduğunu dile getirdi.

“İyi niyet göstergesi için daha önce iade etmiştik”
Güney ve Kuzey yönetimleri arasında ‘suçluları iade’ anlaşması olmadığını belirten Hakkı Önen, “Birkaç sene önce güneyde cezaevinden kaçan bir hükümlüyü, kuzeyde yakalamıştık. İki Toplumlu Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komite olarak, üst yetkililerin de onayı aldıktan sonra iyi niyet göstergesi açısından, hükümlüyü, Ledra Palace’da BM aracılığıyla güneydeki yetkililere iade etmiştik. Daha sonra benzer bir talebi biz yapmıştık ancak ‘hayır’ veremeyiz havasına girdiler. Bugüne kadar kuzeyde suç işleyip güneye kaçan 8-10 Kıbrıslı Türk var ve onları iadesini istememize rağmen sıcak bakmadılar” dedi.

“Alacakları cezanın süresi için belki siyasi bir vesile olur”
İki Toplumlu Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komite'nin Eşbaşkanı, hukukçu Hakkı Celal Önen, şöyle devam etti: “Cinayet zanlıları ne Kıbrıslı Türk ne de Kıbrıslı Rum’dur. Zaten Kıbrıslı Türk olsaydı kendi vatandaşını iade olmazdı. Bu şahıslar yabancı, cinayet mahalli de emareler de güneyde. Buraya da kaçak olarak geldiler. Burada ‘askeri bölgeyi ihlal etme’ suçlarından yargılanacaklar. Zanlıların güneydeki suçlarına ilave olarak, askeri yasak bölgeyi ihlal etmede eklendi. Dolayısıyla alacakları cezanın süresi içinde belki bir siyasi vesile olur da bu iki toplum arasındaki suçluların iadesi için süreç iş görür hale gelir. Çünkü suçlular iki toplumun politik kavgasından istifa eder duruma geldiler.

“Şahısları saklıyoruz algısı oluştu”
Kıbrıslı Rumların söz konusu şahısları kuzeydeki yetkililerin sakladığını düşündüğünü anlatan Önen, şunları söyledi: “Güney’den bir yetkili daha önce bana şahsıların kuzeyde olup olmadığını sormuştu. Ben de olmadığı yönünde beyan verdim. Çünkü o kişilerin kuzeydeyseler arandıklarını duyurmak istemedim ve sessiz kalmayı tercih ettik. Ancak Rumlar onları saklıyoruz gibi algıladılar. Ayrıca biz polislerin şahısları aradığını söylersek daha çok saklanacaklardı. Önlem açısından böyle bir şey aktardık. Her konuda her meseleyi Rum arkadaşlarımızın yanlış yorumlamaya teamülleri var.

“İade talebi gelmedi”
Güney Kıbrıs’tan cinayet zanlılarının iadesi için herhangi bir talep gelmediğini belirten Önen, ilerleyen günlerde iade için resmi bir talep yapılmasının beklendiğini kaydetti.

Önen, “Ben güneyden yetkili kişilerle görüştüm, kendilerine şahısların askeri bölgeyi ihlal nedeniyle askeri mahkemede yargılanacaklarını söyledim. Ancak şimdiye kadar bir iade talebi gelmedi” dedi.

Hakkı Önen, KKTC’de suç işleyen şahısların yargılanıp mahkum olduktan sonra sınır dışı edildiklerini belirterek,  Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar isimli bu şahısların da iadesi olmaması halinde yasa
gereği sınır dışı edileceklerini dile getirdi.

“GYÖ için iyi olacak”
Güney Kıbrıs’tan iade talebi gelmesi halinde, bu şahısların iadesi için üst kademelerin oturup konuyu değerlendirilmesi gerekeceğini vurgulayan Hakkı Önen, karşılıklı olmak kaydıyla, zanlıların iade edilmesinin Güven Yaratıcı Önlemler açısından iyi olacağını ifade etti.

----------

2 yıl boyunca kaçak geçiş yaptılar!

Ay Napa’da 22 yaşındaki George Law’ın öldürülmesiyle ilgili aranan ve önceki gün Girne’de tespit edilerek tutuklanan Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar isimli şüpheli şahıslar dün yargı huzuruna çıkarıldı. Güney’de cinayetten aranan zanlıların, 2014- 2016 yılları arasında kaçak olarak kuzeyden güneye, güneyden de kuzeye geçiş yaptıkları tespit edildi. Zanlılar, ‘birinci dereceden askeri bölgeyi ihlal etme’ suçlamasıyla ilgili olarak mahkemeye çıktı.

Mahkeme huzuruna çıktılar
Zanlılar Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde nöbetçi yargıç huzuruna çıkarıldı. Yargıç Murat Soytaç, huzurunda görüşülen tahkikat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davada Savcı Gözde Çeliker ve zanlılar şahsen mahkemede hazır bulundu. Savcı Çeliker, meseleyle ilgili olarak Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görevli Müfettiş Muavini Feyyaz İneci’yi mahkemeye tanık olarak dinletti. İneci, mahkemede yeminli şahadet vererek, olayla ilgili olguları aktardı.

2 yıl boyunca kuzey güney arasında geçişler var
İneci, zanlılar Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar’ın 2014- 2016 yılları arasında meydana gelen ‘birinci derecede askeri bölgeyi ihlal etme’ suçuyla bağlantılı olarak zanlıların tutuklandığını açıkladı. Bu yıllar arasında zanlıların Lefkoşa’da Yiğitler Burcu’ndan yetkili makamlardan izin almaksızın gizlice Güney Kıbrıs’a geçiş yaptıklarını aktaran İneci, 15- 16 Ağustos’ta ise aynı şekilde güneyden kuzeye geçiş yaptıklarını dile getirdi. Zanlıların 19 Ağustos’ta Girne’de tespit edilerek tutuklandıklarını ifade eden İneci, zanlıların gönüllü ifade vererek, kaçak olarak geçiş yaptıklarına dair suçlarını kabul ettiklerini belirtti.

Tutukluluk talebi
Zanlılar hakkındaki soruşturmanın yeni başladığını, alınması gereken ifadeler ve bu ifadelerin teyit tekzibinin yapılması gerektiğini söyleyen Feyyaz İneci, zanlıların 2 gün süreyle poliste tutuklu kalmalarını talep etti.
Savcı Çeliker de meselenin ciddiyetine dikkat çekerek, soruşturma kapsamında zanlıların 2 gün süreyle tutuklu kalmalarını yineledi.

2 gün tutukluluk
Mahkeme, tutukluluk talebi üzerine zanlılara söz hakkı verdi. Her iki zanlı da “söyleyecek bir şeyim yok” şeklinde cevap verdi.
Bunun üzerine Yargıç Soytaç, huzurunda yapılan beyanları değerlendirerek, meseleyle ilgili tahkikatın salimen yürütülebilmesi gerekçesiyle zanlılar  Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar’ın 2 gün süreyle poliste tutuklu kalmalarına emir verdi.

Bu haber toplam 6138 defa okunmuştur