1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 2016’DA 510 YENİ KANSER HASTASI!
2016’DA 510 YENİ KANSER HASTASI!

2016’DA 510 YENİ KANSER HASTASI!

Sağlık Bakanlığı Kanser Haftası’nda ‘ KANSER İSTATİSTİKLERİ’ni açıkladı…

A+A-

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında, ülkedeki kanser tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi vermek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla uzman doktorlarla birlikte “Kansere Değil Hayata Şans Ver” sloganıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında ülkedeki kanser tedavileri ve araştırmalar hakkında uzman doktorlar tarafından sunumlar yapıldı.

Sucuoğlu: “Yeni hasta sayısı 510- 600 civarında…”

Merit Lefkoşa Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, toplantıyı kanser hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak, halkı bilgilendirmek ve Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun istatistiki bilgilerini tartışmaya açmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.
Sucuoğlu, çağın vebası olarak nitelediği kanserde erken tanı ve tedavinin önemine işaret ederek, hastalıklarda geç tanı ve tedavinin iyileşme süreçlerini geciktireceğine ve istenmeyen sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Kanserle mücadele ve tedavi konusunda çok ciddi adımlar atıldığını ve daha atılması gereken adımlar bulunduğunu söyleyen Sucuoğlu, tarımsal ürün tüketimi ve kontrolüne de dikkat çekti.
Bakan Sucuoğlu, tarımsal ürünlerde kontrolsüz ve denetimsiz ilaç kullanımının sağlıkta ciddi zararlar verdiğini vurguladı.
Hal Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğini söyleyen Sucuoğlu, yasa kapsamında barkod uygulamasıyla sistem kendini kontrol edileceği için büyük oranda sıkıntının ortadan kalkacağını kaydetti.
Bakan Sucuoğlu, yaşam şekli, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmenin istenmeyen hastalıkları ortaya çıkarabileceği uyarısında bulundu.
Dünya standartlarına göre kanserin görülme oranının 100 binde 200-232 olduğunu kaydeden Sucuoğlu, KKTC’de 2016 istatistiklerine göre yeni hasta sayısının 510- 600 civarında olduğunu belirtti.
Sucuoğlu, kanserle ilgili toplumsal farkındalık ve eğitimlerin sadece bir hafta değil 365 gün devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda hükümet sivil toplum örgütleri ve üniversitelere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Mart ayı itibarıyla 4 bin 400 kanser hastası Tıbbi Onkoloji Kliniği’nde aktif olarak izlendi, 524 kanser hastasına kemoterapi uygulandığı, 2016 yılındaki yeni hasta sayısının 510…

Kocaismail: “Artık hastaların %95’i hayata tutunabiliyor”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de 1993’te kurdukları dernekle kanserle mücadelede yıllarca devletin önünde gitmeye çalıştıklarını söyledi.
Kanser hastalarının en büyük sorununun yurt dışı tedavileri olduğunu belirterek, hastaların yurt dışı tedavilerde maddi manevi yıkıma uğradıklarını vurguladı.
Kocaismail, kanser tedavilerinin yurt içinde yapılmasını istediklerini kaydederek, hastalara Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi yurt içinde onkoloğu olan her hastanede tedavi olanağı sağlanmasını istediklerini söyledi,
Kanserle mücadeledeki gelişmelere dikkat çeken Kocaismail, eskiden hastaların yüzde 95’i kaybedilirken bugün yüzde 95’inin hayatta tutulabildiğini vurguladı.
En büyük olumsuzluk olarak kanserle ilgili devlet politikası oluşturulmamasını gösteren Kocaismail, çok sık hükümetler değiştiğini ve başlatılan projelerin sonlandırılamadığını söyledi.
Kocaismail, “Kanser, kalp ve trafik kazalarının can aldığı bir ülkeyiz. Bunun için birşeyler yapılmalı” dedi.

Arifoğlu: “Güven çok önemli”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu da, kanser tedavisinde görev yapan ekiplerin çok iyi olduğunu vurgulayarak, istatistik konusunda büyük eksiklikler olduğunun altını çizdi
Kanser tedavisinde güvenin çok önemli olduğunu belirten Arifoğlu, bu güvenin verilmesi gerektiğini söyledi.
Kanserle mücadelede önleyici tedbirlerin önemine dikkat çeken Arifoğlu, yapılacak çok iş olduğunu ve hep birlikte çalışmaları gerektiğini kaydetti.
Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kansere dikkat çekmek için slogan ve afiş yarışmaları düzenlediklerini okullarda sağlıklı beslenme seminerleri düzenlediklerini kaydeden İnce, hastalara evde palyatif bakım hizmeti sunduklarını da sözlerine ekledi.
Açılış konuşmaları dışında basın toplantısında Sağlık Bakanlığı Onkoloji Bilim Danışmanı Prof. Dr. Erkan Topkan “Onkoloji Merkezi”, Uzm. Dr. Sonuç Büyük “kanser teşhisinde patoloji çalışmaları ve hedefleri”, Uzm. Dr. Özlem Gürkut “ülkede kanserin medikal tedavisi”, Uzm. Dr. Fuat Çiner “radyoterapi tedavisi”, Uzm. Dr. Şebnem Aydın “tiroid kanserlerinde radyoaktif iyot tedavisi”, Uzm. Dr. Figen Gülen İnce “kanser kontrolü”, DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora Sağlık Bakanlığı ve DAÜ işbirliğinde yürütülen Kanser Kayıt Projesi, Nevhide Hocaoğlu da “2012 kanser olgu verileri” hakkında sunum yaptılar.

2016 yılındaki yeni hasta sayısının 510

Sunumlarda Mart ayı itibarıyla ülkede 4 bin 400 kanser hastasının Tıbbi Onkoloji Kliniği’nde aktif olarak izlendiği, 524 kanser hastasına kemoterapi uygulandığı ve 2016 yılındaki yeni hasta sayısının 510 olduğu ifade edildi.
Kanseri önlemede önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekilerek; bu tedbirler sigara içmemek, radyasyondan uzak durmak, güneçten doğru yararlanmak, alkolü azaltmak, sağlıklı beslenme, ideal kiloyu korumak, hareketli yaşam, sağlıklı cinsel yaşam ve kronik hastalıklar için aşı olmak şeklinde sıralandı. 
Sunumlarda kanser politikası oluşturmanın önemine dikkat çekilerek, Sağlık Bakanlığı’nın kanser ve tedavisiyle ilgili önemli adımlar attığı “kanserle ilgili hiçbir şey yapılmadığı ve başarısız olunduğu” söyleminin yersiz olduğu vurgulanarak, Onkoloji Merkezi’nin donanımının radyoterapi açısından eksiksiz olduğu belirtildi.

Bu haber toplam 3017 defa okunmuştur